Müşahit olmak için son 3 gün

24 Haziran 2018 seçimlerinde müşahit olmak isteyen yurttaşların izleyeceği 3 yol

Tarih:

Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı verilere göre Türkiye genelinde 180 bin sandık kurulacak. Vatan Partisi, sandık güvenliğini sağlamak için “Görev al, oyuna sahip çık” sloganıyla müşahit kampanyası başlatmıştı. Hedefin ‘Her sandığa bir müşahit’ olduğu kampanyaya katılmak ve seçim güvenliğine katkıda bulunmak için son 3 gün. Müşahit olmak isteyenler 23 Haziran Cumartesi akşamına kadar başvuruda bulunabilirler.

 

24 Haziran 2018 seçimlerinde müşahit olmak isteyen yurttaşların izleyeceği 3 yol şu şekildedir:

 

Alo Müşahit hattını arayarak başvuruda bulunabilirler.


Alo Müşahit Hattı:0542 820 32 02 - 0549 371 00 25

 

www.vatanpartisi.org.tr internet sitesinden online başvuru yapabilirler.


Vatan Partisi İl ve İlçe Başkanlarına uğrayarak görev alabilirler, müşahit kartı edinebilirler.

 


MÜŞAHİT NEDİR?

 

Sandık kurulunun oluşturulması, oy kullanma, tasnif ve tutanakların tutulması işlemlerini takip eden yetkiliye “müşahit” veya “gözlemci” denir.

 

 

MÜŞAHİDİN HAKLARI NELERDİR?

 

a) Müşahitler, sandık kurulunun görevlerini doğru bir şekilde yerine getirmemeleri halinde, şikâyet haklarını kullanabilirler. Şikâyetlerinin kabul edilmemesi halinde ise, İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulunabilirler.

 

b) Müşahitler, oylar sayılırken uygun bir yerde durabilir ve oy pusulalarını görebilirler.

 

c) Müşahitler, sandık sonuç tutanağının birer suretini alabilirler ya da fotoğrafını çekebilirler. Bu tutanaklar talep halinde öncelikle sandık kurulunun siyasi partili üyelerine imza karşılığında verilir. Ancak bu halde, o partinin müşahidine ayrıca tutanak verilmez.

 

d) Müşahitler, sayım ve tutanakların tamamlanıp, oy torbalarına konmaları sonrasında, bunların İlçe Seçim Kurulu’na teslimi için, sandık kurulu başkanı ve üyelerle birlikte İlçe Seçim Kurulu’na gidebilirler.

 

e) Oy verme işlemi başlamadan görev yerlerine giderek sandık kurulu üyelerini zarf ve pusulalara “sandık kurulu mührü” vurulması konusunda uyarabilirler.

 

f) Sandık kurulunda eksik üye olması halinde, sandık kurulu üyesi olmak için talepte bulunabilirler.