Meltem Ayvalı'dan sağlıkta 'millileşme' önerisi

Meltem Ayvalı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sağlık alanında millileşmeye ihtiyaç duyulduğuna ilişkin açıklamalarını Aydınlık’a değerlendirdi

Tarih:

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Eczacı Meltem Ayvalı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sağlık alanında millileşmeye ihtiyaç duyulduğuna ilişkin açıklamalarını Aydınlık’a değerlendirdi. Partisinin bu konudaki 12 maddelik çözüm önerilerini hatırlatan Ayvalı, özellikle ilaçta dışa bağımlı olan ülkemizde bir üretim devrimi yapılması gerektiğinin zorunlu olduğunu söyledi.

 

Sağlık alanındaki son durumu anlatan Ayvalı, “İlaç pazarımızda ithalat oranı yüzde 54.4, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 19’dur. Yurt içindeki ilaç üretiminde ise hammaddenin yüzde 80’i yurtdışından temin edilmektedir. Bu verilerin ışığında ilaç üretiminde dışa bağımlı olduğumuzu net bir şekilde söyleyebiliriz” dedi.

 

 

‘İTHALATA KAMU DİSİPLİNİ’

 

Ayvalı şunları belirtti: “Cephedeki askerini tedavi edememe, halkını ilaçsız bırakma riski taşıyan bir ülke, dış tehdide açık hale gelir. İlaç, aşı, serum, kan ürünleri, tıbbi malzeme ve cihazlarda temel ihtiyaçların karşılanması yerli üretime dayandırılmalıdır. İthalatta kamu disiplini sağlanmalı, yerli üretim teşvik edilmelidir.

 

Tıbbi ithalat ve yabancı yatırım izinleri kamu sağlığının ihtiyaçları ve yerli üretimin geliştirilmesi şartına bağlı olmalıdır.



‘DEVLET ELİYLE FABRİKA’

 

ABD ve AB tekellerine bağımlılık düzeyindeki ilişkilere son verilmelidir, Avrasya ülkeleriyle işbirliğine önem verilerek çok yönlü ve dengeli bir dış ticaret geliştirilmelidir. Hammaddede dışa bağımlılık, üretimin aksaması riskini doğurmaktadır. Ülkemizin eczacılık ve kimya alanındaki insan birikimi ilaç üretiminin her aşamasında olduğu gibi hammadde üretiminde de ihtiyacı karşılayacak niteliktedir. Türkiyemizin tıbbi bitki zenginliğini değerlendirerek hammadde ihtiyacını önemli ölçüde gidermek mümkündür. 2005’te SSK ilaç fabrikası kapatıldı. Oysa ki, yerli ilaç üretiminin en önemli ayağı devlet eliyle ilaç fabrikaları açılmasıdır.”

 

 

‘KALICI ÇÖZÜMLER’

 

Sağlık alanında millileşme açıklamalarını olumlu karşıladıklarını, bu süreçte meslek örgütlerinden ve üniversitelerden de görüş alınması gerektiğini söyleyen Ayvalı şöyle devam etti: “İnsanı esas alan, kamucu bir sağlık anlayışıyla devletin etkin müdahalesi ve planlamaları olmadan sağlıkta millileşme olmaz. Sağlıkta millileşme için Milli Hükümet şarttır.”