Mehmet Cengiz: "YSK'nın kararı kendi kararlarına aykırı"

Genel Başkan Yardımcımız Avukat Mehmet Cengiz, halk oylaması sonuçlarını aydinlik.com.tr'ye değerlendirdi.

Tarih:

YSK, sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar verdi. YSK'nın kararını Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Cengiz değerlendirdi. YSK'nın daha önce aldığı kararları hatırlatan Cengiz, sayım sırasında böyle bir karar alınmasının hukuksuz olduğunu belirtti ve sonuçları etkileme ihtimali nedeniyle halk oylamasının iptal edilebileceğini söyledi. İşte Cengiz'in sözleri:

 

Bu karar adil seçim ilkesine aykırıdır. Bugüne değin Yüksek Seçim Kurulu'nın konuyla ilgili açıklamalarına ters düşmektedir. Bu tür oy pusulaları arkasında ya da önünde sandık kurulunun mührü bulunmayan oy pusulalarının geçersiz olacağını duyurmuştu. Bundan evvelki seçimlerde buna benzer ilkeler uygulamıştı. Şimdi sandıklar açılmaya başlanıp sayım başlandığında böyle bir sonuç alması son derece anlamlıdır. Ne diyor YSK, "Arkasında sandık kurulunun mührü olmayan oy pusulaları dışarıdan getirilip sandığa atıldığı ispat edilmediği sürece geçerlidir." Oysa bu oylamalarda şüphe yeterlidir. Bir oy pusulasının dışarıdan temin edilerek getirilip sandığa atılması ihtimali dahi o oy pusulasını geçersiz sayar. O bakımdan adil seçim ilkesine aykırı, uygulamalara aykırı, YSK'nın daha önceki kararlarına aykırıdır. Özellikle sandıkların açılmaya başlanmasından sonra böyle bir karar alınması son derece anlamlıdır. Hukuki bir değerlendirme yapmak gerekirse; bu oylar geçersiz olur. Seçim sonuçlarını etkileyecek boyutlardaysa bu mühürsüz oyların geçerli sayılması; halk oylamasının iptalini gerektirecek bir nedendir. Hukuk dışıdır. Biz bunun takipçisi olacağız.

 

Daha evvel kararları var oy zarflarının ve pusulasının nasıl olacağına dair. Şimdi bu belirtilmişken sandıklar açılmaya başlandıktan sonra böyle bir karar alınması seçim sonuçlarını etkilemek amacı taşır. Sayı olarak da sonuçları etkileyecek düzeydeyse bu halk oylamasının iptal edilmesine kadar giden bir sürecin başlangıcı olur.


YSK, diyor ki bunun aksinin ispatı gerekir. Oy pusulasında şaibe olması durumunda o oyun geçersiz olması gerekir. O şüphe geçerlidir. Şimdi bu olayda dışarıdan kendilerine verilmiş oy pusulalarını zarfa koyup sandığa atması şüphesi o oyu geçersiz yapar.

 

YSK'nın performansı son derece kötü. Bize gelen haberlere göre "tercih" mührü yerine "evet" mührü kullanılmış. Bu konuda ilke var. Seçeneklerin "evet" ve "hayır" olduğu halk oylamasında mühürde "evet" yazması son derece hatalıdır.