Mehmet Akkaya: "SGK Batırılırken Sesiniz Çıkmıyor!"

SGK Başkanı Mehmet Bağlı'nın, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını çözemeyeceklerini açıklamasına Mehmet Akkaya'dan tepki.

Tarih:

SGK Başkanı Mehmet Bağlı, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını çözemeyeceklerini açıkladı. Tepki, İşçi Sendika Bürosu Üyemiz Mehmet Akkaya’dan geldi: Vicdan mücadelesini SGK’nın batırılmasına karşı yapın!


İşçi Sendika Bürosu Üyemiz Mehmet Akkaya, SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı’nın emeklilikte yaşa takılanların erken emekliliğinin vicdanen doğru olmayacağı yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. Akkaya, “Vicdan mücadelesi yapacaksa SGK’nın batırılmasına karşı yapsın” dedi. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Mehmet Selim Bağlı, geçen günlerde Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle gerçekleştirdiği sohbet toplantısında prim gün sayısını doldurduğu halde yaş beklediği için emekli maaşı bağlanmayan milyonlarca kişinin merakla beklediği ‘erken emeklilik’ konusuna ilişkin açıklamalarda bulundu. 7 milyon 200 bin civarında kişinin emekli olmak için yaş beklediğini ve bu kişilerin eski mevzuata göre emekli olmaları halinde kamuya 400 milyar lira ek yük geleceğini savunan Bağlı, “Erken emeklilik mümkün mü?” sorusuna “Yok arkadaşlar, vicdanen de olmaz” yanıtını verdi.

 


‘YANLIŞ BİR AÇIKLAMA’


Bağlı’nın açıklamasını değerlendiren Vatan Partisi İşçi Sendika Bürosu Üyesi, yazarımız Mehmet Akkaya, “Çok yanlış, talihsiz bir açıklama. Sayın Bağlı emeklilere sahip çıkması gereken bir kurumun başındaki şahıstır. Türkiye’de emekliler, üzerinde en çok oyun oynanan, hırpalanan kesimdir. Geçmişten beri böyle” dedi. Emeklilere ve emekli olmak isteyenlere çok büyük haksızlıklar yapıldığını vurgulayan Akkaya, “Hatırlayalım. Emeklilerin emeklilik maaşını hesaplama yöntemi üzerinde oyun oynandı ve emekli maaşı bir gecede yüzde 33 oranında gasp edildi. Yani bin 800-2 bin lira olması gereken emekli maaşı bin 100 liraya falan düşürüldü. İlk büyük operasyon budur. Şimdi 25-30 sene çalışmış bir emeklinin maaşı bin 200 lira civarında” ifadelerini kullandı.

 


‘İŞÇİ EMEKLİLERİNE HAKSIZLIK’


İkinci büyük operasyonun emeklilik yaşının uzatılmasıyla ilgili olduğunu söyleyen Akkaya, “Emeklilik yaşı uzatıldığı zaman AYM’ye gidildi. AYM Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarının emeklilik yaşının uzatılmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle bozdu. Fakat aynı durum işçi emeklileri için yani emekli olması gerekenler ve yaşı uzatılanlar için de söz konusuydu. Ama hükümetin baskısı yüzünden aynı haksızlık işçilere de yapılmış olmasına rağmen işçiler için bu vicdan sorunu çözülmedi. Eğer Sayın Bağlı bir vicdan muhasebesi yapacaksa buradaki bu eşitsizliğin kavgasını yapalım” diye konuştu.


Akkaya şöyle devam etti: “Bağlı diyor ki ‘Bunları emekli edersek SGK zora girer’. Bunu düşünen Sayın Bağlı, tam 18 kez SGK’nın batırılması için SGK’nın alacaklarının affedilmesine sesini çıkarmıyor. SGK’nın iş adamlarından, kamu kurumlarından ve şirketlerden alacağı tam 18 kez affedilmiş. Son alacağının miktarı 33 milyar TL. Hü- kümet bir gecede bu alacakları affediyor. Şimdi yeniden bir af çıktı. Bu 19’uncu aftır. Yani aflarla SGK’nın piyasadan alacakları sürekli affedilirken ve batırılmaya çalışılırken Sayın Bağlı ‘Bu işçinin parasıdır; işçinin, memurun SGK’sıdır’ diye vicdan sorunu yapmıyor. SGK batırılıyor.”