“Hepimize laiklik gerek”

Türkiye Heyeti Suriye Müftüsü Ahmet Hassum ile görüştü

Tarih:

Türkiye heyeti sabah saatlerinde Suriye’nin baş müftüsü Bedrettin Ahmet Hassun ile görüştü. Cumhuriyet Müftüsü sıfatını taşıyan Hassun, heyeti “Suriye üzerine yayılan yalanları yararak geldiniz” sözleriyle karşıladı.

 

Cumhuriyet Müftüsü Hassun konuşmasında laiklik vurgusu yaptı.

 

Hassun, “Biz hiçbir zaman İslam Devleti sıfatını kullanmadık. Emevi Devleti, Abbasi Devleti, Osmanlı Devleti dedik. Çünkü bunlar devletti, dünyaya aitti. Sultanlar kardeşlerini iktidara gelmesin diye öldürttü, İslam adına değil” dedi.

 

Sünni değil, Şii değil, Müslüman

 

Cumhuriyet Müftüsü sözlerine şöyle devam etti: “Ben laik bir müftüyüm. Din ve siyasetin ayrılması taraftarıyım. Bana ‘Şii misin, Sünni misin’ diye sorduklarında ‘Müslümanım’ derim. Müslümanlık birleştirir, mezhepler ise topluma hakim olmak için din cübbesi altında yaratılan siyasetlerdir” dedi.  Kendisini; tüm Suriyelilerin, hem Müslümanların, hem Hristiyanların, hem de ateistlerin müftüsü olarak gördüğünü belirten Hassun, Türkiye ve Suriye gibi ülkelerin var olmak için laikliğe mecbur olduğunu bildirdi.

 

Hassun, “Ben İstanbul’a geldiğimde Türkiye’nin yasalarına tabi olurum, siz de Şam havaalanına indiğinizde… İşte laiklik budur. Din, vicdan içindir, yasalar ise toplum için” dedi.

 

Hassun, AB Parlamentosu’nda konuşmalar yaptığını, önceki gün ABD’den, Fransa’dan gelen heyetler kabul ettiğini belirtti. 2011’de bir terör saldırısında oğlunu kaybeden Cumhuriyet Müftüsü sözlerini şu ifadeyle tamamladı: “Ama en çok sizin ziyaretinizden mutlu oldum. Çünkü siz ve ben, aynı toprakların insanıyız. Sizler benim evlatlarımın damarlarındaki kansınız. Bunu bir Fransız’a söyleyemem.”

 

Perinçek: Atatürk’ün hayalindeki müftü sizsiniz!

 

Cumhuriyet Müftüsü Hassun’dan sonra söz alan Perinçek, “Sizi dinlerken Suriye halkını kıskandım. Siz, Büyük Önderimiz Atatürk’ün hayal ettiği müftüsünüz” dedi.

 

Türkiye, Suriye, Irak ve İran’da farklı mezheplerin barış ve hoşgörü içinde yaşaması için laikliğe mecbur olduğunu belirten Perinçek, “Size söz veriyorum: Türkiye’de laikliği sağlamlaştıracağız. Ülkemizi ABD’nin piyonlarından kurtaracağız” dedi.

 

Hem Cumhuriyet Müftüsü, hem de Perinçek’in konuşmalarının sonunda duygulu anların yaşanması dikkat çekti.