"Güvenliğimize Darbe"

Genel Başkan Yardımcımız E. Korg. İsmail Hakkı Pekin, Çin'le füze anlaşmasının iptal edilmesini değerlendirdi.

Tarih:

Türkiye Çin’le 4 milyar dolarlık füze anlaşmasını iptal etti. Türkiye’nin 2 yıldır sürdürdüğü Çin’le füze üretim projesi iptal edildi.

 

Genel Başkan Yardımcımız E. Korg. İsmail Hakkı Pekin “İptal kararının alınmasında değişik gerekçeler ortaya konulmaktadır. Bunlar, ‘Çin’in istenen teknoloji transferini yapmaması’, ‘Sistemin NATO sistemi ile entegre edilememesi’, ‘NATO ülkesinin NATO dışı bir ülkeden hava savunma ve füze savunma gibi kritik bir silah sistemini alması konusunda siyasi baskılar.’

 

Pekin, “Eğer iptal edilen söz konusu ihale gerçekleşseydi Türkiye teknoloji transferiyle hem uzun menzilli hava savunma ve füze savunma füzelerini milli olarak geliştirecek hem de daha önce 500 km menzile ulaşan karadan karaya füze yeteneğini 2500- 3000 km’ye kadar çıkaracaktı. Bölgede hem hava savunma ve füze savunma füzelerine hem de karadan karaya 3000km’ ye varan menzili olan füzelere sahip bir Türkiye çok önemli bir caydırıcı güç olacaktı. Gerekçe budur” diye konuştu. 

 

Pekin şunları söyledi: Karada ne kadar güçlü silahlarınız olursa olsun, denizde ne kadar güçlü olursanız olun ya da uçaklarınız ne kadar iyi olursa olsun eğer uzun menzilli hava savunma ve füze savunma füze sisteminiz yoksa başka ülkelerin sizi korumalarına muhtaç olursunuz.