Gebiz Üretim Devrimi Kurultayı gerçekleşti

Antalya’nın Serik İlçesi, Gebiz beldesinde üreticiler, Genel Başkan Yardımcımız Serdar Üsküplü'nün katılımıyla Üretim Devrimi Kurultayı’nda buluştu

Tarih:

1/2
2/2

Serik Ovası’nın dağlara yaslandığı yerde, gün doğarken toprağa eğilip, gün batarken doğrulan çalışkan çiftçiler için üretmek de, yaşamak de her gün biraz daha zorlaşıyor. Vatan Partisi tarafından Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen Üretim Devrimi Kurultayı, bu kez Antalya’nın Serik ilçesi Gebiz beldesinde düzenlendi. Bütünşehir yasası ile belediyesini kaybeden Gebiz, 19 köyün buluşma noktası durumunda.

 

Gebiz’in kahveler bölgesinde toplanan kurultaya, Abdurrahmanlar, Tekke ve Töngüşlü gibi çevre köylerden yüzlerce üretici katıldı. Üreticiler, sorunlarını anlattılar, çözümlerini konuştular. 

 

2015 genel seçimlerinin tek çiftçi milletvekili adayı olan Kadir Taş, girdi maliyetlerindeki artış ile çiftçinin geliri arasındaki uçurumun günden güne büyüdüğünü rakamlarla anlattı. Taş, Vatan Partisi dışında hiç bir partinin dağ gibi büyüyen bu sorunlara çözüm bulamayacağını söyledi. Bölgede 20 yıldır inşaatı bitirilmeyen Hacıosman Barajı’nın bir an önce tamamlanması için çağrı yapan Taş, “Taşıma suyla değirmen dönmez. Üretici kamyonlarla su çekiyor. Su sorunu yüzünden verimlilik yarı yarıya düşüyor.” diye konuştu.

 

 

‘ANNEM ÇOCUKKEN BAŞLAMIŞ’


14 yaşındaki Özlem Öztürk de, kurultayda söz almak istedi. Öztürk, ailesinin hayvancılık ve zeytincilikle uğraştığını, yaşadıkları sorunları anlatmak istediğini söyledi ve mikrofonu eline aldı: “Bizim zeytinliklerimiz var. Normalde yılda üç kez gübre atılması gerekiyor. Ama gübre o kadar pahalı ki, biz ancak bir çuval atabildik. Zeytinlerimiz büyümedi, kazanamadık. Yemler de çok pahalı. Annem üç dönüm arpa ekmemiş olsaydı, davarlarımız aç kalacaktı. Su sorunumuzun çözülmesini istiyoruz. Benim annem çocukken baraj inşaatı başlamış, hâlâ bitmedi. Okulum başka bir köyde. Ulaşım sıkıntımız var. Bu yüzden dershanelere de gidemiyoruz.”

 

Ailesine destek olmak için bahçelere gündeliğe de gitmiş Özlem. “Bu ülkede çiftçilik yapmak çok zor.” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

 

‘YERLİ FABRİKALARIMIZ ARTIRILSIN’


87 yaşındaki Mehmet Yıldırım, şimdiye kadar sağ partilere oy verdiğini anlattı. “Vatan Partisi milletin partisi” diye söze başlayan Yıldırım, artık iktidar olmak isteyenlerin, milleti kalkındıracak, üretimi, köylüyü, üreticiyi şahlandıracak programlar ortaya koymalarının zorunlu olduğunu söyledi. Yıldırım, “Kredi faizleri, girdi maliyetleri düşürülsün, yerli fabrikalarımız artırılsın. Elektrik zamları çiftçiyi zora soktu. Elektriğin idaresi yeniden devletin eline geçmelidir.” dedi.

 

 

‘YETER Kİ MALİYETLER DÜŞSÜN’


Gebizli üreticiler, Orman kadastro haritasında sarı alan olarak geçen, atadan kalma arazileri ile ilgili belirsizliğin de bir an önce çözülmesini talep etti. Bekir Akça, Bağ-Kur primlerinin çiftçinin son nefesini de tükettiğini söyledi. Akça, "Çiftçi artık durumu ağırlaşmadan hastaneye gidemiyor. Canımızı dişimize takar, yine üretmeye devam ederiz. Yeter ki girdi maliyetleri düşürülsün.” diye konuştu.

 

 
 

1/2
2/2

ÜSKÜPLÜ: HER KÖY ÜRETİM MERKEZİ OLACAK


Kurultayda konuşan Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya İl Başkanı Serdar Üsküplü, üreticinin dertlerinin en az vatan savunması kadar önemli olduğunu belirtti: “PKK’ya karşı nasıl mücadele edeceksek üreticimizi ayağa kaldırmak için de öyle mücadele etmek zorundayız. Üreticimiz milletimizin omurgasıdır. Milletimizin mutfağına buğdayımız girmezse, emperyalizme karşı da mücadele edemeyiz.”

 

Girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Üsküplü, “En temel girdi 2.5 kat artmış, ürünün fiyatı 2.5 kat arttı mı? Türkiye, dünyanın en pahalı mazotunu kullanıyor. Üreticimize mazot 7.5 liradan satılır mı? Üreticimize verilen mazottan vergi alınır mı? Üreticimizin mazotunun vergisiz olması mümkündür. Üreticinin BAĞ-KUR’u devletimiz tarafından karşılanmalıdır. Üreticimiz üreterek, toprağını işleyerek, soframıza o yiyecekleri koyarak, bu primleri çoktan ödemiştir.” ifadelerini kullandı.

 

Üsküplü, Gebiz’de gençlerin köylerden göç ettiğine de vurgu yaparak şunları söyledi: “Buralar birer üretim yatağı. Eğitim için destek verilmeli, okullarımızın büyütülmesi, güçlendirilmesi gerekir. Ziraat fakültelerinin, ziraat meslek yüksekokullarının açılması gerekir.”

 

Türkiye’nin üretim devrimine ihtiyacı olduğunu kaydeden Üsküplü çözüm önerilerini şöyle sıraladı: “Üreticimiz, elektriği, mazotu maliyetinin altına kullanmalı. Üreticimizin faiz borcu derhal silinmelidir. Üretici batacağına faizci batsın, diyoruz. Bütün kaynaklar önce üreticiye verilecek. Çiftçiye faizsiz kredi vereceğiz. Çiftçi, faiz batağına saplanmayacak. Mevcut borçlar taksitlendirilecek. Ürettiğimiz her ürünün ithalatını yasaklayacağız. Gümrüklerimizi dikeceğiz. Türkiye’de bizim ürettiğimiz tahılı, bizim ürettiğimiz pamuğu dikeceğiz ve kullanacağız.”

 

Üsküplü önümüzdeki seçimlerin kritik olduğunu belirterek, herkesi Vatan Partisi’ne üye olmaya davet etti: “Gebiz’de üreticilerimizle olmaya devam edeceğiz. Gelin hep birlikte Gebiz temsilciliğimizi kuralım, güçlendirelim, büyütelim, üreticinin sesini buradan duyuralım. Sizleri, Vatan Partisi’ne üye olmaya, Vatan Partisi’ne destek vererek Türkiye İttifakını büyütmeye davet ediyorum.”