"Erdoğan'ın demeçlerindeki Trump etkisi bölgesel ittifakı bozar"

Genel Başkan Yardımcımız Beyazıt Karataş ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanımız Soner Polat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini değerlendirdi.

Tarih:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Körfez ülkelerini ziyareti kapsamında gittiği Bahreyn’de yaptığı konuşmada “Pers milliyetçiliğinin önünü almamız gerekiyor” sözleriyle İran’ı hedef alması gündemdeki yerini koruyor. Erdoğan’ın açıklamalarını değerlendiren bölge siyasetlerine hakim emekli komutan ve uzmanlar, Erdoğan’ın söylemlerindeki Trump etkisine dikkat çekti.

 

Genel Başkan Yardımcımız Emekli Hava Tümgeneral Beyazıt Karataş ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanımız Emekli Tümamiral Soner Polat, Erdoğan’ın bu çıkışını Aydınlık’a değerlendirdi.

 

 

BÖLGEYE FAYDASI YOK

 

Bölgede en önemli müttefiklerimizden birinin İran olduğunu vurgulayan Beyazıt Karataş, Erdoğan’ın bu mezhepçi çıkışının ilişkileri geliştirmemizi engelleyeceğini söyledi. Karataş şunları kaydetti: “İran, Türkiye’nin en önemli komşularından birisi ve zaten büyük ölçüde ekonomik olarak işbirliği yaptığımız bir ülke. Fakat ABD ve onunla birlikte hareket eden ülkeler İran’la olan ilişkilerimizin hiçbir zaman iyi olmasını istemiyorlar. Böyle sözlerin bölge ülkelerinin hiçbirine faydası yok. Çünkü siz iç veya dış politikanızı mezhepsel temeller üzerine oturtursanız başarılı olamazsınız. Bu da tabiki İran’la ilişkilerin uzun vadede gelişmesine katkı sağlamaz. İran da böyle görüyor zaten.”

 

 

JEOPOLİTİK KÖRLÜK

 

Astana görüşmelerinde birlikte masaya oturduğumuz ve anlaşmaya vardığımız İran’a karşı yapılan bu açıklamayı “jeopolitik körlük” olarak ifade eden Soner Polat ise şu vurguları yaptı: “Burada ‘Büyük Kürdistan’ kurulduğu takdirde bölünecek olan ülkeler sırasıyla Irak, Suriye, Türkiye ve İran’dır. Dolayısıyla bu ülkelerin de kendi aralarında bir takım şark kurnazlığı içinde birbirlerine zarar verecek hamleler yapması sadece jeopolitik bir körlüktür. Kısa dönemde bir takım kazançlar olsa bile orta ve uzun dönemde kafa üstüne çakılırlar.

 

Siz burada Suudiler gibi devletlere yaranmak için bu demeci verdiğiniz zaman bölgedeki denklemi emperyalizm lehine bozarsınız. Aynı masa etrafında toplanmışken Astana’nın başarısını da aşağı indirir. Bu nedenle burada ilk önce jeopolitik vizyon ve stratejik bir çerçeve gerekir.”