Emekçi kadınlar 8 Mart Kadın İşçiler Çalıştayında buluştu

Emekçi kadınlar, sistemin rengine ve kadına biçtiği role karşı, kadın sorununa hangi açıdan bakılması gerektiğini konuştu

Tarih:

1/11
2/11
3/11
4/11
5/11
6/11
7/11
8/11
9/11
10/11
11/11

Vatan Partisi Çalışan Hakları Merkezi, Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) ve Türk-İş Sendikası'nın ortak düzenlediği ve pek çok sendikanın da katılım sağladığı Kadın İşçiler Çalıştayı, 8 Mart 2020 tarihinde sistemin rengine ve kadına biçtiği role karşı, kadın sorununa hangi açıdan bakılması gerektiğini tartışmak üzere Türk Metal İstanbul 1 No’lu Şubede toplandı.


Çalıştayda, kadınlarımızın sorununun, önceliklerinin Türkiye'nin sorunlarından bağımsız olmadığı,kadının birincil meselesi tıpkı erkek gibi vatan bütünlüğü olduğu mesajı verildi.


Çalıştaya, Vatan Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve İstanbul İl Başkanı Cem Dikmen, Türkiye Haber-İş Sendikası Bölge Sorumlusu Nuh Galip Topak, PTT Kargo-Sen Genel Başkanı Naim Çakırgöz, Basın-İş Sendikası İstanbul Şube Sekreteri Zeki Öztürk, Avcılar İlçe Belediye Başkanı ve CKD Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Handan Toprak Benli katıldı.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açış konuşmasını CKD Genel Başkanı Prof. Dr. Tülin Oygür yaptı. Oygür şunları vurguladı:


“8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü sanayileşmiş Batı toplumlarında kadınların toplumsal yaşamda pek çok haktan mahrum kalmaları sonucunda Avrupa'da düzenlenen büyük mitinglerle ortaya çıkmıştır. Bugün ise 8 Martlar kadına şiddetin öne çıkarıldığı günlere indirgenmiştir. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü işlevsel kılmak, kadının toplumda rolünü ortaya koymak ve bunların çözümünü tartışmak üzere önemlidir. Esas gerçeği sona bırakmadan ifade etmekte fayda vardır. Kadının gerçek özgürlüğü bütün ezilenlerin özgürleşmesiyle olacaktır. Türkiye’miz kadın hakları, kadının çalışma hayatına girmesi yönünden en büyük atılımı Cumhuriyet Devrimi ile yapmıştır. Kadınlarımız hem savaşta hem barışta ortaya koydukları vatanseverlikleri ile erkeklerle yan yana olduklarını göstermiş ve ülkelerine sahip çıkmışlardır.”


Oygür’den sonra sözü alan Vatan Partisi Çalışan Hakları Merkezi Danışmanı Mehmet Akkaya çalıştayda şunları kaydetti:


“Kadınlar göğün yarısı, toplumun yarısı ve aynı zamanda toplumu şekillendiren unsurdur. Toplumu şekillendirmek isteyen şer kuvvetlerinin her zaman istismar ettiği kesim kadınlar olmuştur. Kadınlarımız her zaman edilgen bırakılmıştır, gelişmelerine fırsat verilmemiştir. Bu yüzden başta sendikalarımız olmak üzere kadınlarımızı daha öne çıkaran bir çalışma tarzına girilmesi gerekiyor. Kadın ağırlıklı çalışan sektörlerde kadınlarımızın şube yöneticisi, genel merkez yöneticisi hatta genel başkan olabilmesi lazım. Kadınların özgür olmadığı toplumlarda modern ilerlemeden bahsedilemez.”


Katılımcılardan Vatan Partisi Öncü Kadın İstanbul İl Başkanı Şükran Ulusoy ise konuşmasında şu vurguları yaptı:


“Kadın yaratılışı itibariyle üreten, koruyan, büyüten ve sorun çözendir. Bu toprağın kadınlarının başka bir özelliği daha vardır. Vatanın bağımsızlığı için erkeğiyle omuz omuza çarpışandır. Türk kadının gerçek gündemi vatanın bütünlüğüdür, ekonomik zorluktur, iştir, aştır ve ekmek teknesini boş bırakmamaktır. Diyarbakır analarının yaptığı gibi evladını PKK terörünün elinden kurtarmak için mücadele etmek ve kurtarmaktır. Burada kin yoktur, nefret yoktur, bölünme yoktur; emek, birlik ve bütünlük vardır. Türk kadının bağımsız başı dik yaşaması için geçmişte olduğu gibi bugünde görevi Milli Demokratik Üretim Devriminin yapılmasını sağlamaktır. İş güvencesi ve iş talebi bugün emekçilerimizin en önemli talepleridir. Bu talepler aynı zamanda en temel üretim gücü olan insanın, üretimdeki yerinin ve üretim devriminin en temel gücüdür. Üretim, devrim ve zafer en çok Türk kadınına yakışır.”
Çalıştayda, TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya’da söz aldı.
“Bugün gerçekleştirdiğimiz etkinlik, kadının kurtuluşunun üretmek ve sınıf mücadelesi olduğuna ışık tutuyor. Türkiye, Cumhuriyet döneminde birçok Avrupa ülkesine kıyasla kadına verdiği haklarla önde olmuştur. Bugün her ne kadar kadınlar işsizlik, ayrımcılık, şiddet ve cinayetle anılıyor olsa da Türkiye'deki kadınların yaşadığı sorunlar da aslında bir emek harcı var. Bugün özellikle küresel ekonominin dayattığı işsizlik en çok kadınları etkilemektedir. Türkiye'nin içinde bulunduğu krizle kadının emeği ikincileştirilmiştir. İşsiz kadın sayısı 2014 yılından 2019 yılına kadar maalesef yüzde 52 oranda artmış durumda ve tablo karamsarlaştırmakta. İşe alımlarda kadının yaşı, medeni durumu bir kıstas oluşturmaktadır. Özellikle çocuk sahibi olan kadınlarla yollar ayrılıveriyor. İş yaşamında ve toplumda işsizliğin önüne geçmenin medyanın üzerine düşen görevlerin farkındayız bunun çözümü de sendikalaşmaktan geçiyor. Kadınların bu alanlara müdahale edebilmesi için sendikalı olması gerekmektedir.”


Bu konuşmacıların yanı sıra Türk Hemşireler Derneği Anadolu Yakası Şube Başkanı Dicle Zengin, CKD Avcılar Şube Sekreteri Meliha Sevencan, Türk Hemşireler Derneği Avrupa Yakası Yönetim Kurulu Üyesi Nuray Eman, Petrol-İş Kadın Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Selgin Kaplan, Vatan Partisi Çalışan Hakları Merkezi Hukuk Danışmanı Av. Binnur Zuhat Yokuş, Kristal-İş Sendikası Eğitim Uzmanı Ekin Öztürk, Güvenlik-İş Üyesi Gülçin Yerlikaya, TEKSİF Yedikule Şube Üyesi ve Modelist Aysun Günerhan, Eğitim Sosyoloğu ve Öğretmen Dr. Duygu Yeniay Üsküplü 8 Mart Kadın İşçiler Çalıştayına katılarak konuşmalarını gerçekleştirdiler. Çalıştay, toplu hatıra fotoğrafının çekilmesiyle son buldu.