Emcet Olcaytu hayatını kaybetti

Tarih:

Aydınlıkçıların kıdemli hukukçularından gazeteci Emcet Olcaytu hayata veda etti. Emcet Olcaytu uzun yıllar Aydınlık ve Ulusal Kanal’da görevler yapmıştı. Olcaytu solunum yetmezliği nedeniyle yaşama veda etti. Emcet Olcaytu F Tipi örgüte karşı mücadelede çarpıcı yazılarıyla ve analizleriyle davaların seyrini değiştirmişti. 40 yıllık Aydınlık hareketinde yer alan Olcaytu, Ergenekon kumpasında da 4 yılı aşkın süre cezaevinde kalmıştı. Atabeyler davası, Şemdinli bombalaması, Danıştay saldırısı, Hrant Dink suikasti ve Ergenekon davalarındaki hukuksuzlukları ve gerçekleri tek tek ortaya çıkaran Olcaytu bir süredir solunum yetmezliği nedeniyle tedavi görüyordu.

Olcaytu ailesine başsağlığı diliyor ve acılarını paylaşıyoruz.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Olcaytu'nun vefatı üzerine bir başsağlığı mesajı yayınladı. Mesaj Şöyle:

Partimizin 45 yıllık üyesi, Eski Merkez Disiplin Kurulu Başkan, Ergenekon savaşçısı, Aydınlık yazar, Ulusal Kanal Hukuk Danışmanı Emcet Olcaytu’yu saygıyla anıyoruz.Ailesine, yakınlarına, Partimize ve meslektaşlarına başsağlığı dileriz.

Doğu Perinçek

Vatan Partisi Genel Başkanı

Devrimci hukukçu: Emcet Olcaytu

 ARŞİV ARAŞTIRMA

Aydınlıkçı Avukat Emcet Olcaytu, 1948 yılında Ankara'da doğdu. 1973 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1974 yılından bu yana  Aydınlık, Halkın Sesi, Yeni Ufuklar, Yüzyıl, 2000 'e Doğru dergileri ile Aydınlık gazetesi, Türkiye İşçi Köylü Partisi, Sosyalist Parti ve İşçi Partisi'nin avukatlığını yaptı. Olcaytu, 12 Eylül döneminde, 1982 Anayasası'nı referandum öncesinde eleştiren kitapçığı yayımladığı için mahkûm edilip, hapis cezası alan tek hukukçu oldu. Cezası, Sağmalcılar Cezaevi'nde 1983 yılında infaz edildi.

 Aydınlık yönetmeni

Aydınlık dergisinin sahibi ve sorumlu müdürü olduğu dönemde "Karen Fogg'un e-postalarını yayımlamak suçlaması ile" açılan bütün davalardan beraat etti. 11 Eylül 2005- 5 Kasım 2006 arası Aydınlık dergisinde Genel Yayın Yönetmenliği yaptı. Ergenekon tertibi çerçevesinde 23 Eylül 2008 günü gözaltına alındı, 28 Eylül günü de tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne konuldu.

 Erkenekon tertibinden 26 ay tutuklu kaldı

Olcaytu, 11 Kasım 2010 tarihinde görülen 2. Ergenekon Davası'nın 95. duruşması sonunda tahliye edildi. 26 ay tutuklu kalan Olcaytu hakkında 5 Ağustos 2013 tarihinde 13 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Bu tarihten sonra sağlık nedeniyle tedavi görüyordu. Olcaytu'nun yayımlanmış eserleri ise şöyle: 1982 yılında 'Yeni Anayasa İçin Görüşler' ve 'Anayasa Taslağına Eleştiri', 2006 yılında Kaynak Yayınları tarafından yayımlanan 'Devlet Bahçeli'nin Dokuz Sabıkası'. Olcaytu evli ve iki çocuk babasıydı. Ömrünü devrimci mücadeleye adadı...