Doğu Perinçek: İsviçre'yi yendik Hollanda'yı da yeneceğiz!

Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanı Adayımız Doğu Perinçek Hollanda Parlamentosu'nun aldığı 'Ermeni Soykırımı' kararını Aydınlık.com.tr'ye değerlendirdi

Tarih:

Vatan Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Doğu Perinçek Hollanda Parlamentosu'nun aldığı 'Ermeni Soykırım' kararı ile ilgili çarpıcı yorumlarda bulundu. Doğu Perinçek, "Daha önce hukuk yolu ile İsviçre'yi yendik. Hollanda'yı da yeneceğiz" dedi.

 

Hollanda Parlamentosu'nun aldığın karardan sonra ortaya çıkan garip durumu Aydınlık.com.tr'ye değerlendiren Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Dışişleri Bakanlığını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği 'Perinçek kararı'na sahip çıkmamakla eleştirdi.

 

Doğu Perinçek'in yaptığı açıklamalar şu şekilde:

 

"Hollanda Parlamentosu hukuk dışı bir karar aldı. Ermeni soykırımını tanıdığını kabul etti. Ama bu kararın hukuk dışı olduğunu Vatan Partisi değil Hollanda hükümeti söylüyor. Vatan Partisi'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararı'na dayanarak ifade ettiği görüşler Avrupa'da kabul gördü.

 

Hollanda hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Sigrid Kaag hükümet adına şunu belirtti; "Uluslararası ceza mahkemesi kararı olmadan soykırım hakkında hüküm vermek mümkün değildir. Soykırımdan bahsedilemez. Soykırım olduğuna dair ancak uluslararası bir mahkeme hüküm verebilir." Onun için alınan bu karar hükümsüzdür. Hollanda Parlamentosunun aldığı kararın hukuk dışı olduğunu hükümet temsilcisi söylüyor. Alınan kararın hukuk dışı olduğunu tescil etmiş oldu.

 

Bir yandan üzülüyoruz. Hollanda meclisi bu hukuk dışı kararı aldı. Bir yandan da başarılarımızı görüyoruz. En azından Hollanda hükümetini ikna etmiş durumdayız. Daha önce Alman hükümeti de Vatan Partisi'nin tezlerini kabul etmişti. Çünkü Vatan Partisi'nin savunduğu görüşler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına dayanıyor. Hem 2013 17 Aralık'ta alınan Perinçek İsviçre davasında, hem de 2015 yılının 15 Ekim günü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Perinçek-İsviçre davasında parlamentoların, meclislerin, hükümetlerin, cumhurbaşkanlarının, belediyelerin, akademik kuruluşların, üniversitelerin 'soykırıma hükmedemeyeceğini' belirtmişti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bu kararı verirken gerekçesinde, 'soykırıma hükmedecek yetkili organın Uluslararası Ceza Mahkemesi olduğunu ve soykırım olduğu iddia edilen eylemin yapıldığı mahkemenin bir yetkili yerel mahkeme sıfatıyla bu kararı verebilir' diye belirtmişti.

 

Aynı şekilde Ali Mercan davasında da 20 Kasım 2017'de alınan kararla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Perinçek-İsviçre davasındaki görüşünü bir kere daha tekrar etmişti.

 

 

BİZİM DIŞİŞLERİ HOLLANDA KADAR ANLAMADI

 

Malesef bizim Dışişleri Bakanlığımız, Hollanda Dışişleri Bakanlığı kadar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını anlamış değil. Hollanda Dışişleri Bakanlığı bizden yana. Ama Türkiye Dışişleri Bakanlığı Türkiye tezlerini savunma birikiminde ve bilgisinde değil. Biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde mevzi kazandık. Bu da Parlamentoların hükümetlerin vs. bu konuda hüküm veremeyeceği konusu bir uluslararası içtihat haline geldi. Hem yargı içtihatı yani hukuk görüşü hem de hukuk doktrininde bu içtihat artık kabule kavuşturuldu.

 

Şimdi biz Vatan Partisi olarak Hollanda Meclisi'nin bu yasadışı, hukuk dışı kararına karşı Hollanda'da bütün hukuk yollarını denedikten sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız. Nasıl ki İsviçre'nin sırtını yere yapıştırdık ve hukuk içi tutuma çektik... Artık İsviçre'de bizim bu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden çıkardığımız kararlar, İsviçre yargısı tarafından da kabul edilerek verilen mahkumiyet kararları iptal edildi. Aynı İsviçre'de kazandığımız başarıyı Hollanda da kazanacağız.

 

En azından Hollanda hükümeti şu anda doğru görüşü en azından anlamış durumda.