Doğu Perinçek'in AİHM Zaferi Almanya'da Ders Oldu

Doğu Perinçek’in soykırım yalanına karşı verdiği mücadeleyle AİHM’de kazandığı büyük zafer, Alman üniversitelerinde müfredata girdi.

Tarih:

Genel Başkanımız Doğu Perinçek’in Ermeni soykırımı iddialarına karşı Türkiye adına verdiği başarılı hukuk mücadelesi, Alman üniversitelerinde ders olarak okutuluyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Doğu Perinçek-İsviçre davasında 17 Aralık 2013 ve 15 Ekim 2015 tarihlerinde verdiği kararlar uluslararası ilişkiler, düşünce özgürlüğü ve Avrupa hukuku konulu derslerde de emsal dava olarak gösteriliyor. Dresden, Frankfurt Viadrina, Bonn ve Augsburg üniversitelerinde verilen AİHM’nin Perinçek Kararı Dersleri şöyle:

 

 

FRANKFURT VİADRİNA AVRUPA ÜNİVERSİTESİ

 

Avrupa Medya Hukuku dersinin 2015/2016 kış döneminde okutulan derse eğitim görevlisi olarak Dr. Matthias Traimer girdi. Dersin iletişim özgürlükleri konulu oturumunda işlenen derste ırkçılık ve fikir özgürlüğü konusuna örnek olarak gösterilen Perinçek-İsviçre Davası’nda AİHM Büyük Dairesi’nin Ermeni iddialarını Yahudi Soykırımı’ndan ayırmasına dikkat çekiyor.

 

 

DRESDEN TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

 

Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Thilo Rensmann’ın Uluslararası İlişkiler Bölümü yüksek lisans öğrencilerine yönelik verdiği ders, 2016 yaz döneminde okutuldu. 6, 7 ve 8 Temmuz 2016 tarihlerinde blok seminer olarak okutulan dersin ana konusu “Devletler ve Avrupa Hukuku’nda Güncel Gelişmeler” olarak tanımlanıyor.

 

 

AUGSBURG ÜNİVERSİTESİ

 

2016/2017 kış döneminde blok seminer olarak okutulacak dersin ana konusu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi. “AİHM’in güncel ve tartışmalı kararları” konulu bölümünde işlenecek derse, öğretim görevlisi Prof. Dr. Monika Polzin girecek.

 

 

BONN ÜNİVERSİTESİ

 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin AİHM’deki Perinçek-İsviçre Davası’nda müdahil avukatlığını yapan Devletler Hukuku Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Stefan Talmon’un vereceği blok ders, 28 ve 29 Ekim 2016 tarihlerinde görülecek. Dersin ana konusu “Söylenen Sözün Gücü - Fikir Özgürlüğünün Özgürlüğü ve Sınırları” olacak.

 

 

İSVİÇRE VE ALMANYA'DAN GERİ ADIM

 

1915 olayları son olarak,İsviçre Federal Mahkemesi’ninVatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in temyiz başvurusunu kabul etmesiyle gündeme gelmişti. Perinçek’in İsviçre zaferini yorumlayan NeueZürcher Zeitung,“Dava hukuken bitmiştir. Ancak siyasi konu olmaya devam edecektir” vurgusunu yapmıştı(NZZ,8Eylül2016). Almanya’daise, Federal Mahkeme kararı açıklanmadan beş gün önce, Alman Hükümeti Sözcüsü Steffen Seibertve Başbakan Angela Merkel çarpıcı ifadelerle müdahalede bulunmuşlardı: “Alman Meclisi’nin 2 Haziran Ermeni Soykırımı Kararı hukuken geçerli değildir. Alınan karar siyasidir. Alman Meclis’nin görüş beyanıdır. Soykırım Uluslar arası hukukta kesin olarak tanımlanmıştır. Ancak yetkili mahkemeler (zuständigeGerichte) Soykırım kararı verebilirler” (Seibert, Merkel 2 Eylül 2016). Merkel ve Seibert’in söz konusu çıkışlarından sonra Almanya’da muhalefet çok sert tepkiler gösterirken, Alman-ErmeniToplumu adına yapılan açıklamada ise asılsız iddiaların eğitim müfredatına girmesinin zora girdiği duyurulmuştu. AlmanMeclisi’nin asılsız iddiaları tanıması üzerine, Vatan Partisi Avrupa Temsilciliği’nce Alman Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurunun bir yıl içinde sonuçlanması bekleniyor.