Doğu Perinçek, Cumhurbaşkanı'nın BM konuşmasını değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması: Asya Çağının BM’de ilanı

Tarih:

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler'de (BM) yaptığı konuşmasında “Tarihin sarkacı Asya'ya kaydı” sözleriyle Yeniden Asya Girişimine yaptığı vurguyu değerlendirdi. Perinçek, “Cumhurbaşkanımızın BM konuşması tarihi bir konuşma. Türkiye Cumhuriyeti 75 yıldır yaşadığı Atlantik Çağına nokta koyuyor. Cumhurbaşkanı, Atlantik Çağı’nın bittiğini hem de Birleşmiş Milletler kürsüsünden ilan etti” ifadelerini kullandı.

 

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, dün Ulusal Kanal’da Sinan Sungur’un sunduğu Çıkış Yolu programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Perinçek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmaya ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Perinçek, şunlar söyledi: “Bu tarihi bir konuşma. Türkiye’nin 1945’ten bu yana 75 yıldır yaşadığı Atlantik Çağına nokta konuyor. Bizzat Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Atlantik Çağının bittiğini Birleşmiş Milletler Kürsüsünden ilan ediyor. Bir gazeteye demeç vererek veya herhangi bir kürsüden değil... Bütün dünyanın kendisini dinlediği BM kürsüsünden, Türkiye’nin yeniden Asya yönelişi içine girdiğini ifade etti. ‘Yeniden’ sözü de çok önemli. Cumhurbaşkanı, eski Asyalı karakterimize gönderme yapmaktadır. Asya’dan kısrak başı gibi gelen Türklük kavramına da bir gönderme yapılmış oluyor. Sayın Erdoğan, tarihin sarkacının Asya’ya yöneldiğini söylüyor. Yani Asya Çağına girdiğimizi belirtiyor. Asya Çağında Türkiye yerini alıyor.”

 

 

ÜRETİM EKONOMİSİNİN İKLİMİ ASYA’DA

 

Perinçek, Türkiye’nin ekonomik gelişiminin de Asya ülkeleriyle işbirliğinden geçtiğini ifade etti. “Cumhurbaşkanı aynı zamanda önemli bir coğrafi bir tespit yaptı. Dedi ki ‘Biz doğunun en batısında, batının da en doğusundayız.’ Evet biz Batı’nın en doğusundayız ama Japonya’dan, Çin’den, Sibirya’ dan baktığımız zaman da Asya’nın en batısındayız. Bu da Türkiye’nin konumunu çok iyi açıklamaktadır. Aynı zamanda sosyoekonomik ve siyasal bir tariftir. Türkiye, Atlantik sisteminde dayatmalarla boğulma noktasına geldi. Türkiye’ye ‘Eğer bölünmeyi kabul edersen sana borç para veririz’ dediler. Türkiye’yi borç para batağında esir alma siyaseti yaşandı. Sayın Maliye Bakanımızın da belirttiği gibi sıcak para peşinde koşan borçlanma ekonomisi artık sürdürülemez. Bu Turgut Özal’la başlayan neoliberal ekonominin ve siyasetin Türkiye’de bittiğinin ilanıdır. Vatan Partisi programında yer aldığı gibi üretim ve istihdam odaklı ekonomiyi ancak Asya ikliminde kurabiliriz.”

 

 

KKTC’Yİ TANITACAK FORMÜL

 

Cumhurbaşkanı’nın Doğu Akdeniz’deki kıyıdaş ülkelere çağrı yapmasının önemini belirten Perinçek şöyle devam etti: “Doğu Akdeniz’de kıyıdaş ülke kim var? Suriye, Lübnan, Ürdün, İsrail, Mısır, Yunanistan, Libya var. Hatta Libya’dan sonra Tunus, Fas, Cezayir var. Bu ülkeleri işaret ederek ‘Kıbrıs Türklerini de içine alan bir konferans’ diyor. Cumhurbaşkanımız dikkatli bir üslupla, KKTC’yi tanımayan ülkelerle Kıbrıs Türklerini aynı konferansta toplayacak bir sürece kapı açıyor. Bu çok akıllıca düşünülmüş bir formüldür. Doğrudan doğruya Suriye’yi, Lübnan’ı Mısır’ı ikna etmeye yönelik önemli bir çağrıdır. Biz Vatan Partisi olarak bu Asya Açılımının başından beri içindeydik. Türkiye’nin başı dik, bağımsız ve üretici Türkiye olmasının biricik çaresi olan Avrasya’da yer alma siyasetinin yanında olduğumuzu belirtiyoruz. 40 seneden beri bu siyaseti savunduğumuzu vurguluyorum ve sevincimizi ifade ediyorum.”

 

 

“İSTANBUL BM’NİN MERKEZİ OLACAK DEĞERE SAHİP TEK KENTTİR”

 

Perinçek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’un Birleşmiş Milletler’in merkezi yapılması önerisini de değerlendirdi: “İstanbul’a çok yakışır. Hatta dünya başkenti olmakta İstanbul’a bir rakip yoktur. Asya ile Avrupa’nın birleştiği yerde hem Asya’da hem Avrupa’da olan Çanakkale’yle birlikte iki kentten biridir. İstanbul bu anlamda Asya’nın ve Avrupa’nın merkezidir. Dolayısıyla Pasifik’ten Atlantik’e kadar uzanan bütün yeryüzünün merkezinde olan kenttir. Büyük imparatorluklara başkentlik yapmıştır. İstanbul hakikaten dünya başkentidir ve Birleşmiş Milletler'e başkent olacak değere sahip tek kenttir."

 

 

“LİBYA’DA EN KUVVETLİ ADAY AHMET MAYTİK”

 

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Serrac’ın istifasını da değerlendiren Perinçek, Libya’daki en kuvvetli adayı da açıkladı: “İki aday var. Birisi Sayın Ahmet Maytik. Türkiye ve Rusya’ya daha yakın, Atlantik’e mesafeli. Maytik, Libya’nın geleceğini Asya’da görmektedir. Aynı zamanda daha laik. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Libya’ya karşı yobaz yıkıcı faaliyetleri karşısında daha kararlı bir devlet yöneticisidir. Türkiye’nin menfaatleri açısından olumlu seçenek. Diğeri de hepimizin tanıdığı Fethi Başağa. Başağa ise Atlantik’e yakın bir isim. Öyle gözüküyor ki Türkiye’nin de ağırlığı koymasıyla Ahmet Maytik’in önümüzdeki dönem Sayın Sarrac’ın yerine gelme ihtimali çok yüksek. Bu da Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin mevzilerini güçlendirecek. Maytik üç dört gün sonra da Sayın Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’nun misafiri olarak Türkiye’ye gelecek. Bu görüşmelerinin çok önemli olduğu kanısındayız.” dedi.

 

 

“ÇİN’LE DOĞU AKDENİZ'DEKİ ORTAK ÇIKARLARIMIZ”

 

Programda Çin’le ilişkilere de değinen Vatan Partisi Genel Başkanı, önemli vurgular yaptı: “Doğu Akdeniz’de Çin’le ortak menfaatlerimiz çok kuvvetli. Çünkü Çin enerji kaynaklarını önemli bir kısmını Hürmüz Boğazı’ndan sağlamaktadır. Çin’in güvenliği Türkiye’den başlıyor, Türkiye’nin güvenliği de Çin’den başlıyor. Her iki ülkenin PKK ve Doğu Türkistan İslam Partisi gibi Amerika’nın yönlendirdiği terör örgütleri tarafından tehdit edilmesi de Türkiye ile Çin’i yan yana getiriyor. Tüm bunları hesaba kattığımızda Doğu Akdeniz’de, Çin’i bizim yanımızda görmek mümkündür. Doğu Akdeniz’de yapılacak Türkiye, Çin ve Rusya ortak askeri tatbikatı, bütün dünyada dengeleri değiştirir. Amerika dize getirilir. Doğu Akdeniz’de Yunanistan da hizaya gelir ve hukuk çerçevesi içerisinde Türkiye’nin karşısına oturmak zorunda kalır.”