Doğu Akdeniz'de Türkiye karşıtı siyasetler Mısır'ın değil ABD/İsrail'in çıkarına

MKK üyemiz ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcımız Yunus Soner, Mısır’ın katılacağı 'Medusa 6' tatbikatını değerlendirdi

Tarih:

Merkez Karar Kurulu üyemiz ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcımız Yunus Soner, Mısır’ın, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile birlikte, Doğu Akdeniz’de düzenlendiği “Medusa 6” adı verilen askeri tatbikatla, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Mısır arasında denizaltında boru hattı ve doğalgaz taşımacılığı hakkında imzalanan anlaşmanın ortak hedefinin Türkiye olduğunu belirtti.


Mısır maalesef, bölgemizdeki kamplaşmada ABD/İsrail cephesine doğru yöneliş göstererek, Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtı bir siyaset izlemektedir. Emperyalizme ve bölge milletleri arasına ektiği nifak tohumlarına karşı mücadele etmeyi görev edinen partimiz, Kahire yönetimini, Türkiye karşıtı bu tutumları nedeniyle uyarmak mecburiyetindedir.

 

Dünyanın gözü bugün Doğu Akdeniz’dedir.


Doğu Akdeniz sadece jeostratejik anlamda değil, altında yatan geniş enerji yatakları nedeniyle, ekonomik anlamda da önemli bir bölgedir.


İdlib’de kilitlenen Suriye’yi bölme projesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne karşı uygulanan yıpratma savaşı ve Filistin toprağı olan Gazze’de İsrail’in sürdürdüğü işgal siyaseti, Doğu Akdeniz’de yaşanan kamplaşmanın en somut sonuçlarıdır.


Yüzyıldan bu yana değişmeyen bir biçimde bu kamplaşmanın iki tarafı vardır;


Bir tarafta, onlarca yıldır bölge ülkelerini birbirine düşürme, bölme ve hatta işgal etme siyaseti izleyen ABD ve bölgedeki taşeronu İsrail vardır.


Diğer tarafta ise emperyalizme karşı direnen Batı Asya devletleri konumlanmaktadır.


Bu kamplaşmada, ABD/İsrail cephesi çeşitli diplomatik ve askeri hamlelerle, Batı Asya ülkeleri arasında nifak tohumları sokma siyaseti izlemektedir.

 

Mısır’ın, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile birlikte, Doğu Akdeniz’de düzenlendiği “Medusa 6” adı verilen ve hedefinin Türkiye olduğu aşikar olan askeri tatbikat bu nifak girişimlerinin bir sonucudur.


Yine, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Mısır arasında denizaltında boru hattı ve doğalgaz taşımacılığı hakkında imzalanan anlaşmanın hedefinin Türkiye olduğu açıktır.


Ayrıca, Mısır ve İsrail arasında yapılan görüşmelerde, Doğu Akdeniz üzerinden Türkiye’ye karşı düşmanca tutumlar içeren kararlar alındığı gözlemlenmektedir.


Mısır maalesef, Türkiye’ye karşı izlediği hasmane Doğu Akdeniz siyasetinden de anlaşılacağı gibi, bölgemizdeki kamplaşmada ABD/İsrail hattına doğru yöneliş göstermektedir.


Emperyalizme ve ektiği nifak tohumlarına karşı mücadele etmeyi görev edinen partimiz, Kahire yönetimini, Türkiye karşıtı bu tutumları nedeniyle uyarmak mecburiyetindedir.


Mısır Devletinin ve milletinin hatırlayacağı üzere, partimiz ABD/İsrail destekli Müslüman Kardeşler komplosunu alaşağı eden 3 Haziran 2013 Devrimi’ni coşku ile selamlamıştır.


Bu süreçte partimiz sadece siyasi mesajlarla yetinmeyip, kardeş Mısır milletine destek için Kahire’ye daimi temsilci atamış ve parti heyetlerimiz Mısır Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve basın organları ile pek çok defa görüşmelerde bulunmuştur.


Türkiye’de, İhvan’ın karanlık yüzünü ifşa eden Vatan Partisi olmuştur. Kritik anlarda, Türkiye’deki hükümetlerin İhvan’a verdiği desteğin yanlış olduğunu cesaretle savunmayı bildik.


Sina Yarımadası’nda Mısır ordusunun terör örgütleriyle verdiği mücadeleyi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin eli kanlı terör örgütü PKK’ya karşı verdiği mücadeleyle eş tuttuk ve desteğimizi esirgemedik.


Fakat gelinen noktada, kardeş Mısır’ın, Türkiye’ye karşı ABD/AB/İsrail cephesinde konumlandığını üzülerek görmekteyiz.


Doğu Akdeniz’de Mısır’ın yaptığı ittifaklar, Mısırlı yöneticilerin Türkiye’nin bütünlüğünü hedef alan açıklamalar, bölge milletlerinin dostluğunu ve emperyalizme karşı ortak mücadelesini savunan Türk vatanseverlerini derinden yaralamıştır.


Türkiye ve Mısır 600 sene boyunca ortak kaderi paylaşmıştır.


Mustafa Kemal Atatürk ve Cemal Abdül Nasır’ın bağımsızlıkçı, anti-emperyalist ve bölgesel dostluğu savunan siyasetleri kader birliğimizin somut örnekleridir.

 

Batı Asya’nın kadim milletleri arasındaki dostluk günlük siyasi hesaplara feda edilemeyecek kadar derin ve köklüdür.


Tarihin sayfaları, kadim dostlarını kaybetmiş milletlerin ödediği ağır bedellerle doludur.


Vatan Partisi olarak, Mısır yönetimini Doğu Akdeniz’de izlediği siyasetler nedeniyle uyarmayı mecburi bir görev olarak görüyoruz.


Doğu Akdeniz, Türkiye için vazgeçilmezdir. Türk Donanması, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığı ve mücadelesi, Türkiye’nin kararlılığının kanıtıdır.


Kardeş Mısır’ı, Doğu Akdeniz’le ilgili siyasetlerini belirlerken bu gerçeği göz ardı etmemesi konusunda uyarıyoruz.


Kadim milletlerimiz arasında işbirliği yollarını yeniden açmaya hazırız.


Dostane uyarılarımızın anlayışla karşılanacağına inanmaktayız.


Saygılarımızla.

 


Yunus Soner
Vatan Partisi MKK Üyesi
Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcısı