"Çin, Dış Güçlerin Varlığını Kabul Etmek Zorunda Değil"

Genel Başkanımız Doğu Perinçek, Çin Merkez Televizyonu CCTV'nin sorularını yanıtladı.

Tarih:

Çin’in en büyük devlet televizyonu CCTV, Genel Başkanımız Doğu Perinçek’le Güney Çin Denizi’ndeki cepheleşme üzerine söyleşi yaptı. Denizdeki adalarda hak iddia eden Filipinlerin, Birleşmiş Milletler Daimi Tahkim Mahkemesine başvurmasını değerlendiren Perinçek, sorunun bölge ülkelerinin diyaloğuyla çözülmesi gerektiğini vurguladı.

 

Genel Başkanımız Doğu Perinçek, Güney Çin Denizi’nde yaşanan krizi CCTV’ye değerlendirdi. Güney Çin Denizi sorununda Pekin’in politikalarını desteklediklerini açıklayan Perinçek, “Çin, tahkim kararını ve dış güçlerin varlığını kabul etmek zorunda değil” diye konuştu.

 

BÖLGE ÜLKELERİYLE DİYALOG

 

“Birleşmiş Milletler Tahkim Mahkemesinin Güney Çin Denizi sorunu üzerinde bir yetkisi olmadığını düşünüyorum” diyen Perinçek, Filipinlerin Çin’e karşı tek taraflı dava açmasının yanlış bir yol olduğunu söyledi. Dava başvurusunu değerlendiren Perinçek, “Bu muhtemelen uluslararası güçlerin bölgeye daha çok müdahale etmesinin önünü açabilir” uyarısında bulundu. Vatan Partisi lideri, sorunun bölge ülkeleri arasında diyalog yoluyla çözülmesi çağrısında bulundu.

 

Filipinler, Çin’in, Güney Çin Denizi’ndeki adaların mülkiyeti hakkındaki iddialarına karşı 2013’te mahkemeye başvurmuştu. BM Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler’in yaptığı başvuruyu değerlendirmiş ve davayı görmeyi kabul etmişti. Son kararın 2016’da verileceğini açıklayan mahkeme, 151 sayfalık gerekçeli kararında Çin’in, konunun mahkemenin görev alanı dışında olduğu iddialarını da reddetmişti.

 

‘KARAR BAĞLAYICI DEĞİL’

 

Çin, Filipinler’e üçüncü bir tarafın kararının bağlayıcılığı olmayacağını hatırlattı. Pekin yönetimi, yer altı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi’nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya’nın da aralarında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor.