Bu akademide edebiyat da var

Öncü Gençlik Yaz Akademisi, hız kesmeden devam ediyor

Tarih:

Öncü Gençlik Yaz Akademisi, hız kesmeden devam ediyor. Bu akademide gençler, siyasetten eğitime, edebiyattan tarihe birçok alanda yetkin hocalarla bir araya geliyor. Hayatın her alanı bu akademide gençler tarafından irdeleniyor.

 

Öncü Gençlik Yaz Akademisi'nin 2. Gününde Edebiyatçı Yazar Onur Caymaz da konuk oldu. Caymaz “Türk Edebiyatının Serüveni ve Toplumsal Yaşama Etkileri” konusunu ele aldı. Eğitim Öncü Gençlik’in de katılımıyla sohbet havasında geçti.

 

Postmodern edebiyatın, Türkiye’yi her anlamda etkilediğini söyleyen Caymaz “Bu edebiyat anlayışı, kolay, basit ve çabuk harcanabilen eserler yaratıyor. Bu bir hatadır. Edebiyatı ikiye ayırmak istenirse bir tarafta çok satanlar var bir tarafta uzun satanlar. Bizim uzun satanlara ihtiyacımız var. Orhan Kemaller, Kemal Tahirler, Nazım Hikmetler bizim asıl değerlerimizdir. Bu edebiyat kültürünü yeniden yaratmamız gerek. Bizim kültürümüze ait her şeye sahip çıkmamız gerekiyor. Çünkü müthiş bir ötekileştirme sürecindeyiz “ dedi.

EDEBİYAT VE POLİTİKA BİR ARADA

 

Verdiği eğitimde edebiyat ve politikanın ilişkisine de değinen Caymaz “ Öncelikle doğru politika üretmek, doğru edebiyatı okumakla olur. Türkiye’nin bir devrim sürecine girebilmesi için postmodern dalgadan kurtulması lazım. Türkiye’de her anlamda bir çözülüş var. Eğitimden, sanata ve hatta tıpa kadar bir çözülüş süreci içerisindeyiz. Toplumlar en dibe batmadan toparlanamıyorlar. Bunalım dönemleri bir alkolik, iki bağımlı, üç sanatçı yaratır. Türkiye bu bunalım sürecinde elbette yeni sanatçılar kazanacaktır. Çünkü derdi olmayan insanın gerçek anlamda sanatçı olması mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Caymaz eğitimin sonunda gençlerin sorularını yanıtladı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen yüzlerce arkadaşla bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Caymaz, Öncü Gençlik Yaz Akademisi’ndeki gençlere neoliberalizmin tahakkümü altında olan edebiyatımıza karşı bir anlayış yaratmanın ve bunun ancak kendi kültürümüze sarılarak yapılabileceğinin gerekliliğini vurguladı.