"Bize Karşı Tez Sunamadılar"

Perinçek'in Avukatyı Mehmet Cengiz: "AİHM zaferi tescil edilecek"

Tarih:

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in avukatı Mehmet Cengiz, Perinçek-İsviçre davasında AİHM’de 17 Aralık 2013’te kazanılan zaferin Büyük Daire’de tescil edileceğine inandıklarını söyledi.

 

AİHM’de Perinçek adına önceki gün savunma yapan Avukat Mehmet Cengiz, duruşma sonrası Aydınlık’a yaptığı değerlendirmede, AİHM Büyük Daire’deki duruşmanın beklediklerinden çok kolay geçtiğini belirtti. Cengiz, “17 Aralık 2013’te 2. Daire’nin verdiği karara yansıyan güçlü tezlerimize karşı ciddi ve ikna edici bir görüş sunamadılar. Özellikle İsviçre ve Ermenistan kendini savunmakta zorlandı. Hatta İsviçre, Ermeni soykırımı iddiaları konusunda geri adım attı. 1915 olaylarının nitelendirilmesi konusunda kesin bir kanılarının olmadığını söyledi” dedi.

 

TÜRK-ERMENİ DOSTLUĞUNA

KATKI SAĞLAYACAK

Önceki gün AİHM Büyük Daire’de yapılan duruşmanın 17 Aralık’ta 2. Daire tarafından verilen kararı daha da güçlendirdiğini vurgulayan Cengiz, “Bunun için önümüzdeki süreçte Perinçek’in bu zaferinin bir kez daha tescil edileceğini açıkça görüyorum” ifadesini kullandı.

 

AİHM Büyük Daire’nin 17 Aralık’taki kararını tescil etmesinden sonra Ermeni soykırımı iddialarının da tamamen sona ereceğini ifade eden Mehmet Cengiz, bu durumdan Avrupa ülkelerinin de yarar göreceğini ve bugüne kadar sırtlarında taşıdıkları kamburdan kurtulacaklarını bildirdi. Cengiz, “Duruşmada da önemle belirttiğimiz gibi bu dava Ermenilerin emperyalistlerin aleti olmasını önleyecektir.

 

İki halk arasındaki dostluğa da katkı sağlayacaktır. Bu dava Avrupa’ya da özgürlük getirecek olan bir davadır. Önümüzdeki süreç her açıdan olumlu olacaktır” görüşünü savundu.

 

NELER DEĞİŞECEK

Büyük Daire’de verilecek kararın önemli olduğunu kaydeden Cengiz şunları söyledi: “AİHM Avrupa Konseyi’nin en üst yargı organıdır.  Kararları Avrupa Konseyi’ne üye olan 41 ülkeyi doğrudan, diğer ülkeleri de dolaylı olarak bağlar. 1915 olaylarının soykırım olarak nitelendirilemeyeceği buna karşı çıkmanın suç oluşturmayacağı konusundaki karar tescil edildiğinde;

 

_ Parlamentolarından soykırımı  tanıma kararı çıkarmış olan devletler bu kararlarını geri almak,

 

_ İsviçre gibi Ermeni soykırımı inkarını suç sayan devletler mevzuatlarını değiştirmek,

 

_ Ermeni soykırımı yalanına okul müfredatlarında yer veren devletler bunu çıkarmak zorunda kalacaklardır.”