AKP oylarına göre ‘seçim sistemi’ projesi

Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Cengiz AKP’nin seçimleri kazanmak için aldatıcı projeler geliştirmeye çalıştığını açıkladı.

Tarih:

AKP’nin seçim sistemi değişiklik çalışmaları ile ilgili Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Cengiz, açıklamalarda bulundu. Son Anayasa değişikliği ile getirilen “Başkanlık Sistemi”, yürütme erkini Parlamento’nun dışına taşıdığını, TBMM’nin “Danışma Meclisi”ne dönüştürüldüğünü belirtti. Bu koşullarda “Hükümet” olabilmek için, “yüzde 50+1”i sağlayarak Hükümet’in başı olacak ve Bakanları atayacak olan Cumhurbaşkanlığı’nı alabilmek gerektiğini vurgulayan Cengiz, “Anayasa değişikliğini, ‘mühürsüz oy pusulaları’ ile ancak sınırda aşabilen ve bu süreçte epeyce oy kaybeden AKP, şimdi bu sorunla karşı karşıya. Keza, bölünen MHP’nin de barajı aşma sorunu var” dedi.

 

 

NİYETLERİ BAŞKA

 

Son yapılan değişiklikle, Anayasa’ya bir “Geçici Madde” eklendiğini, seçim yasasında yapılacak değişikliklerin ilk genel seçimde uygulanmasına olanak sağlandığını kaydeden Cengiz, “Yani, önümüzdeki ilk seçimde, AKP’nin seçim kanunlarında yapacağı değişiklikler aynen uygulanacak. İşte bu değişiklik, AKP’nin 2018'de seçim sisteminde acil değişiklik yapma planlarının haberini vermekteydi. Yapılan hazırlıklar, seçimlerde partiler arasında ittifak, daha somut ifadeyle AKP ve MHP’nin birlikte seçime girmesinden ibaret değil, çünkü bu da yetmez. Esas proje, ‘dar bölge’ ya da ‘daraltılmış bölge’ sistemi” diye konuştu.

 

Yüzde 10 baraj sisteminin “temsilde adalet” ilkesi ile bağdaşmadığı için yıllardır tartışıldığını ve yoğun tepki aldığını ifade eden Cengiz, halkın büyük çoğunluğunun barajın kaldırılmasını ya da makul düzeye çekilmesini istediğini bildirdi.


 

AKP ZOR DURUMDA

 

AKP’nin içinde bulunduğu durumdan kurtulmak için yeni düzenlemeler peşinde olduğunu kaydeden Cengiz şunları söyledi:

 

“AKP her çıkmazdan yarar sağlamak istediği gibi, bu konuda da aldatıcı projeler geliştirmeye çalışıyor. İşte, Anayasa değişiklik yasasında yer alan düzenlemenin amacı budur. AKP çevrelerince, yüzde 10 barajına karşı geliştirilen alternatif, dar bölge ya da daraltılmış bölge alternatifidir. Açıklamalarından da anlaşıldığı gibi, bunun hazırlıkları yapılmıştır. Önerdikleri seçenekler şunlar: Oy haritasını masaya yatırıp, seçim çevrelerini AKP’nin oylarına göre düzenleyerek, ülkeyi 600 seçim çevresine bölmek ve her seçim çevresinden 1 milletvekili seçtirmek. Ya da ülke genelinde seçim çevrelerini buna göre yeniden düzenleyerek, her seçim çevresinden 2-3 milletvekilinin seçileceği bir seçim sistemi getirmek. Her iki sistemde de baraj kaldırılsa dahi; birinci seçenekte baraj fiilen yüzde 50, diğer seçenekte ise en az yüzde 30 olacaktır. Özetle; AKP zor durumda. Hedefi, ‘yönetimde istikrar’ kisvesi altında ‘iki partili sisteme geçmektir.”

 

 

TEMSİLDE ADALET YOKSA YÖNETİMDE İSTİKRAR OLMAZ

 

Vatan Partisi’nin buna karşı olduğunu belirten Cengiz önerilerini şöyle açıkladı: “Seçim barajı kaldırılmalıdır. Bununla birlikte, ‘temsilde adalet’i sağlayacak tedbirlerin de alınması gerekir. Seçim çevreleri değiştirilmeksizin, 12 Eylül darbesinin getirdiği seçim barajının kaldırılmasını ve 12 Eylül 1980 öncesinde uygulanan, her oyun değerlendirildiği ‘milli bakiye’ gibi bir sisteme geçilmesi gerekiyor. Anayasa’da öngörülen ‘temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerini bağdaştırma’nın yolu da budur. Unutulmasın ki; ‘temsilde adalet’ yoksa, ‘yönetimde istikrar’ olmaz.”