İran'la ilişkilerde geniş olanaklar

İran Büyükelçisi Muhammed Farazmand’ın 26 Ocak 2022 günü Genel Başkanımız Dr. Doğu Perinçek’i ziyaret etti

Tarih:

1/2
2/2

Aydınlık, görüşmenin içeriğini Perinçek’e sordu. Vatan Partisi Genel Başkanı, Türkiye-İran ilişkilerinde hem güvenlik hem de ekonomik iş birliği açısından geniş olanaklar bulunduğu konusunda görüş birliği içinde olduklarını vurguladı. Perinçek, özellikle şu noktalara dikkat çekti:

  • Türkiye ve İran’ın gözleri ve yönelişi Doğuya doğrudur. İki ülke, Çin ve Rusya ile birlikte Yükselen Asya uygarlığının öncüleri arasında yer alıyor.
  • İki ülkenin güvenliği ortaktır. ABD ve İsrail odaklı tehditlere karşı askerî alanda iş birliği şarttır. Doğu Akdeniz’den Hürmüz Boğazı’na uzanan cephede güvenlik için somut iş birliği olanakları değerlendirmelidir. Ortak askerî tatbikatlar, tehdide karşı caydırıcı yetenektedir.
  • Türk Devletleri Teşkilatı, etnik bir çerçeve içine kesinlikle hapsolamaz ve hapsolmayacaktır. Bu Teşkilat, Avrasya Birliği’nin önemli bir unsurudur. Komşu ülkelerin hassasiyetleri Türkiye’nin de hassasiyetleridir.
  • Türkiye-İran dostluğu ve iş birliği her iki ülke için de vazgeçilmez ve paha biçilmez değerdedir. İran’a ambargo, Türkiye’ye ambargodur. Hiçbir güç, Türkiye’nin komşu ülkelerle iş birliğine yasak getiremez.