8 Aydınlıkçının hikayesi İran'da belgesel oldu

Filistin’in bağımsızlık mücadelesinde şehit olan 8 Aydınlıkçı, İran’da belgesel oldu

Tarih:

1/2
2/2

Filistin’in bağımsızlık mücadelesinde şehit olan 8 Aydınlıkçı; Bora Gözen, Ali Kiraz, Cafer Topçu, Kerim Öztürk, Ahmet Özdemir, Yücel Özbek, Gürol İlban ve Şükrü Öktü’nün hikayesi İran’da belgesel oldu.  

 

İran’lı yönetmen Mesud Mededi’nin 1967-1986 yılları arasında emperyalizme karşı Filistin’e direnişe giden üç bine yakın Türk devrimcinin, Filistin’in bağımsızlık mücadelesindeki katkılarının anlatıldığı‘’Sınır Tanımayan Fedailer’’ belgeselinin basın tanıtımı Tahran’da gerçekleşti.

 

 

“AMERİKA VE İSRAİL SALDIRGANLIĞINA KARŞI FİLİSTİN’İN YANINDAYIZ”

 

Vatan Partisi Genel Başkanı ve 68 kuşağı Devrimci Gençlik Hareketi Lideri Dr. Doğu Perinçek basın tanıtımına video mesaj gönderdi. Perinçek, Türk devrimcilerinin Filistin Bağımsızlık mücadelesine katkılarının altını çizerek, mücadele tarihini İran kamuoyu ile buluşturan Mesud Mededi ve belgesel ekibini tebrik etti. Perinçek, İranlı yönetmen Mesud Mededi’nin beyaz perdeye taşıdığı belgeselin Devrimci Türk Gençliği’nin Filistin mücadelesini anlatan ilk eser olduğuna dikkat çekti. Doğu Perinçek, “Amerika ve İsrail saldırganlığına karşı Filistin’in yanındayız, zafer Filistin’in olacak. Zafer Türk, İran, bölge halkları ve Filstin’in olacak.” dedi.

 

 

“TÜRKİYE DEVRİMCİ GENÇLİĞİ’NİN FEDAİLERİ BU MÜCADELEDE CANLARINI VERDİ”

 

Tanıtım toplantısından konuşan İranlı yönetmen belgeselin, dönemin devrimci gençlik lideri olan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, ve Vatan Partisi yöneticilerinin hatıraları ile vücut bulduğunu ifade etti. Mededi “Devrimci Dünya tarihinde Bağımsız Filistin ve Özgür Kudüs mücadelesinin özel bir yeri var. Özellikle Türkiye Devrimci Gençliği’nin tarihinde bu mücadeleye can veren kan veren fedailer var. Biz bu eserimizde bu şanlı mücadele geçmişini İran halkına anlatmayı amaç edindik.” dedi.

 

İranlı yönetmen, eserin İran ve Türk milletlerinin bağımsız Filistin mücadelesindeki benzerliklerini de anlattığına dikkat çekti. Mededi “Dost ve kardeş iki ülke olan İran ve Türkiye, inanç ve kültür olarak birbiri ile çok ama çok yakın. Bu eser ile bu iki ülkenin Filistin mücadelesindeki benzerliklerini de yansıtmayı amaçladık. Eserimizin Bağımsız Filistin mücadelesinde bir hizmet olarak görülmesini diliyoruz.” dedi.

 

Belgeselin İran ardından, Türkiye ve Arap Dünyasında da gösterime gireceğini müjdeleyen Mededi ”İnşallah belgeselimiz İran’da olduğu gibi yakın bir gelecekte Türkiye’de de tanıtımını yaparak yayınlanmasını hedefliyoruz. Bu belgesel Arap dünyası ile de buluşturarak bu mücadelede şahadet mertebesine ulaşan devrimcilerin hatıralarının hak ettiği gibi bilinmesini istiyoruz.” diye konuştu.