Die Presse, Vatan Partisi’nin ‘Suriye’ Katkısını Yazdı

Avusturya’nın ciddi gazetelerinden Die Presse “Türkiye’nin Suriye siyasetinde dönüm” başlıklı bir makale yayımladı.

Tarih:

Avusturya’nın ciddi gazetelerinden Die Presse “Türkiye’nin Suriye siyasetinde dönüm” başlıklı bir makale yayımladı. Gazetenin 19 Ağustos tarihli sayısında Susanne Güsten imzalı makalesinde Türkiye’nin Suriye politikasında değişiklikte Genelkurmay İstihbarat E. Başkanı ve Suriye’ye giden heyetin başında bulunan Em. Korgeneral İsmail Hakkı Pekin’in katkılarını öne çıkardı.

 

Tayyip Erdoğan’ın Suriye Cuhurbaşkanı Beşar Esad ile dost oldukları günlerden, onu bir numaralı düşman gördüğü günlere kadarki sürece de yer verilen makalede, Türkiye’nin Suriye siyasetinde değişiklikte Pekin’in Şam’a defalarca görüşmek için gittiğini yazdı. Suriye, Türkiye ve Rusya ilişkilerine vurgu yaparken Rusya’nın Suriye’ye verdiği desteği hatırlatan makale, Başbakan Binalı Yıldırım’ın Suriye sorununun çözülmesi konusunda iki şartlarının bulunduğunu okurlarına iletti. Bu şartların, “Türkiye sınırlarının herhangi bir şekilde tartışmaya açılmaması ve Suriye’nin devlet olarak tanınması” olduğu belirtildi. Türkiye’nin Suriye politikasındaki değişikliğin tam da Esad’ın güçlenmesinde Rusya ile İran’ın ortak çalışmaya başladığı zamanına denk gelmesine dikkati çekti.

 

Suriye’ye giden Parti Heyetimizin başında olan İsmail Hakkı Pekin’in ocak, nisan ve mayıs aylarında Şam’a gittiğine işaret edilen makalede Pekin’in Suriye ile yaptıkları görüşmelerle ilgili hükümete bilgi verdikleri aktarıldı. Konuyla ilgili hükümetin resmi bir açıklama yapmadığına işaret edilen makalede Baş- bakan Binali Yıldırım’ın “Önümüzdeki aylarda Suriye konusunda ciddi değişikliklerin yapılması halinde kimse buna şaşırmasın” sözlerine yer verildi.