Yunus Soner, NATO krizini Russia Today'a anlattı

Rusya’nın dünya çapında yayın yapan Russia Today kanalı Türkiye-NATO krizini Vatan Partisi’ne sordu.

Tarih:

1/2
2/2

Merkez Karar Kurulu Üyemiz ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcımız Yunus Soner, Russia Today’e konuştu.

 

Rusya’nın dünya çapında yayın yapan Russia Today kanalı Türkiye-NATO krizini Vatan Partisi’ne sordu. Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcımız ve MKK üyemiz Yunus Soner, Russia Today’in ana haber bülteninde sorularını yanıtladı.

 

Russia Today’in sorularını ve Soner’in yanıtlarını sunuyoruz:

Russia Today: Bu konuyu şimdi Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcısı Yunus Soner’le daha derinlemesine görüşeceğiz. Programımıza katıldığınız için teşekkür ederiz.

 

Türkiye NATO ilişkileri uzun bir zamandır yokuş aşağı gitmekte değil mi? Bu son NATO ile ilgili yaşanan son olay bardağı taşıran son damla olduğunun ne kadar ispatıdır?

 

Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcımız Yunus Soner:

 

Yeni bir dünyanın doğumuna hoş geldiniz. Türk kamuoyu şu an şiddetli bir şekilde Türkiye’deki çeşitli Amerikan üslerini kapatmayı tartışıyor. Suriye’ye operasyonların gerçekleştirildiği İncirlik üssü ve Kuzey Iran, Irak ve Suriye arasındaki bölgeyi izleyen Malatya Kürecik’teki radar istasyonu gibi.

 

Türkiye ile Amerika arasındaki temel çatışma, yani Amerika’nın Türkiye’yi bölme PKK’yı kullanarak bölme girişimi sürdüğü sürece daha çok kriz yaşanacak ve Türkiye’den yeni hamleler beklenmelidir.

 

 

Russia Today

 

Bu olay NATO için biraz utanç verici bir hadise değil mi? Sonuçta çıkıp özür dilemek zorunda kaldılar. Sizce, bu noktada Türkiye’nin NATO için katkısını düşünürsek, NATO Ankara’yı kaybetmeye ne kadar cesaret edebilir? Türkiye NATO‘daki ikinci büyük askeri kuvvet, değil mi?

 

Yunus Soner

 

Bence, NATO büyük, çok büyük sorunla karşı karşıya. NATO çok çok büyük bir sorunla karşı karşıya. NATO’dan daha da çok, ABD’nin büyük bir sorunu var. Çünkü sadece bu hadise de değil ve sadece Türk Silahlı Kuvvetlerini kaybederek değil. Genel olarak transatlantik sisteminde bir yanda Avrupa ve diğer yanda ABD arasında genel bir kopma yaşanıyor. NATO’nun geleceği belirsiz. Burada Türkiye’nin, Orta Doğu ve Avrupa’da Amerikan müdahalesine direnişiyle öncü bir rol oynadığını net bir şekilde görüyoruz. Bu Avrupa’da NATO’dan kopmaya sebep olacak, çünkü Avrupalı NATO üyelerinin Trump’ın yanında saf tutacağını sanmıyorum. Özellikle Avrupa ülkelerinin Trump’ın İran ve Suriye politikalarına karşı Avrupalı NATO üyelerinin aldığı tutuma bakarsanız. Bu yüzden Türkiye’nin adım adım NATO’dan çekilmesi, NATO ülkelerinin üstünde çok büyük bir etki yaratarak yeni bir dünyanın doğumuna sebep olacak. NATO iki kampa bölünecek.

 

 

Russia today

 

Yunus, Türkiye’nin en sonunda NATO’dan çıkma olasılığı nedir ve bu ne gibi sonuçlar doğuracak?

 

Yunus Soner

 

Aslında ‘Türkiye hala NATO üyesi mi’ diye sorabilirsiniz. Örneğin yakınlarda gerçeklesen Irak Kürdistan’ı referandumunda Türk dış politikasını düşünürseniz, Türkiye milli bir tutum alarak siyasetini Rusya,i İran ve Irak’la oluşturdu. Diğer bir örnek Türkiye’nin Suriye’ye politikası: Türkiye’nin Suriye’ye politikası hiçbir şekilde NATO ya da NATO üyesi ülkeleri güdümünde değil, Rusya, İran ve dolaylı olarak da Suriye ile eşgüdümlü idi.

 

Şimdi “Türkiye hala NATO üyesi midir” diye sorabilirsiniz ve ABD de bu soruyu soruyor. Şimdi önemli bir nokta şu, ki Türkiye’de bizim tutumumuz budur: Oluşan ve silah arkadaşlığına dönüşen bu ittifakı güçlendirmeli ve bu ülkelerin milli birlik ve toprak bütünlüğünün hizmetine sokmalı, ABD’nin bölgedeki tüm müdahalelerine karşı değerlendirmeliyiz. Tekrar soruyorum: Türkiye hala NATO üyesi midir?

 

Russia Today (gülerek): Burada nokta koyalım.