Yunus Soner: "AP cesur olmalı, Zeytin Dalı Harekatı’na destek vermelidir"

Vatan Partisi Merkez Karar Kurulu Üyemiz Yunus Soner, AP’nin Afrin Harekatına ilişkin yorumunu değerlendirdi

Tarih:

Vatan Partisi Merkez Karar Kurulu Üyesi ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcısı Yunus Soner yaptığı yazılı açıklamada AP’nin Afrin Harekatına ilişkin yorumunu değerlendirdi.

 

Avrupa Parlamentosu 15 Mart tarihli oturumunda P8-TA-PROV (2018)0090 kayıtlı bildirgesini oylamış ve kamuoyuna duyurmuştur.

 

AP bildirgesinin (F:) bendinde, Zeytin Dalı Harekatı’nın “Suriye içindeki hassas dengelerin değişmesinden ve/veya uzlaşmalı siyasi çözüm çabalarına olumsuz etkide bulunmasından endişe” duymaktadır.

 

AP’nin endişesi bütünüyle yerindedir. Suriye içinde ABD ve onun ayda 200 ila 400 dolar ödediği taşeronu PKK/PYD lehine olan “hassas güç dengeleri” artık değişecektir.

 

ABD, İsrail ve onların taşeronu olan PKK/PYD’nin amaçladığı, bugün Suriye ve yarın Türkiye’yi bölmeyi amaçlayan “uzlaşmalı siyasi çözüm” Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından tarihin çöpüne atılmıştır.

 

AP’nin endişe duyduğu insan hakları ihlalleri, Suriye’nin kuzeyinde ABD güçlerinin yürüttüğü tüm etnik çatışma, yerinden etme dahil olmak üzere Zeytin Dalı Harekatı ile son bulacaktır.

 

AP Bildirgesi’nin 6. maddesinde Türkiye’ye “milli çıkarlarını” hatırlatmakta ve Zeytin Dalı Harekatı’nı durdurmaya ve askerlerimizi geri çekmeye çağırmaktadır.

 

Türkiye millet ve devletiyle Zeytin Dalı Harekatı’nın bütünüyle milli çıkarımıza hizmet ettiğini çok iyi bilmektedir. Ülkemizde bu konuda tam bir mutabakat mevcuttur.

 

Zeytin Dalı Harekatı Türkiye’nin de ötesinde bölünme tehlikesi ile karşı karşıya olan İran, Irak ve en başta Suriye’nin de milli çıkarlarına hizmet etmektedir. Tüm bölge ülkeleri de bunun bilincindedir.

 

Bu nedenle AP’nin “Türk kuvvetleri ile Suriye ya da Rus Silahlı Kuvvetleri’nin karşı karşıya geleceği” endişesi bütünüyle yersizdir.

 

Bütün bunların ötesinde Zeytın Dalı Harekatı, Avrupa’nın da milli çıkarınadır:

 

1. ABD’nin sözde Kürdistan, gerçekte İkinci İsrail için Suriye’de yarattığı iç savaş, binlerce Suriyelinin yurdundan olmasına ve Avrupa kapısına mülteci olmasına neden olmuştur.

 

2. ABD bu savaşta taşeron olarak IŞİD örgütünü yaratmış, çok sayıda silahın bu örgütün eline geçmesine göz yummuş, bu örgütün propagandasının Avrupa çapında yapılmasına neden olmuştur. Bu örgütün Brüksel, Londra ve Paris’te düzenlediği eylemler güvensizlik yaratmış, Avrupa ülkelerini ABD’nin yanına itmiştir. AP milletvekilleri, bu eylemlerin gerçek sorumlularını çok iyi bilmektedir.

 

3. ABD’nin Batı Asya’da yaratmaya çalıştığı bölücülük, göçmen nüfuslar üzerinden Avrupa içinde de iç huzuru tehdit etmektedir. Bugün ABD’nin maaşlı örgütü PKK, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere yasa dışı ve etnik nefret eylemleri ile iç güvenlik tehdidi oluşturmaktadır.

 

4. ABD’nin “Suriye’de uzlaşmalı siyasi çözüm” adı altında yürüttüğü bölücü proje, Batı Aya’nın tümü için devamlı iç çatışma, terör ve kalıcı istikrarsızlık öngörmektedir. Bu proje, Avrupa’nın sadece Türkiye ile değil, İran, Irak, Suriye ve Lübnan’la ilişkilerini de sekteye uğratacak, onlarla birlikte tüm Avrasya ile karşı karşıya gelmesine neden olacaktır.

 

Bu olgular Vatan Partisi Avrupa Parlamentosu’nu cesur olmaya davet ediyor. Avrupa için cesaret, ABD taşeronluğu yerine kendi milli çıkarlarına odaklanmaktır.

 

Atlantik İttifakı’nın çöktüğü ve Avrasya’nın yükseldiği çağımızda, yukarıdaki olgular ışığında Avrupa’nın ve onun parlamentosunun çıkarları, Zeytin Dalı Harekatı’na tam destek vermeyi gerektirir.

 

Türkiye, Avrupa’nın da önünü açan ve bağımsızlığına fırsat veren Zeytin dalı Harekatı’na kararlılıkla devam edecektir.