"YSK Başkanı ve üyelerini istifaya çağırıyoruz"

Parti yöneticilerimiz YSK başkan ve üyelerini seçim kanunlarıyla ilgili yasalarda belirtilen ilgili maddeleri çiğnedikleri için istifaya çağırdı.

Tarih:

Parti yöneticilerimiz Yüksek Seçim Kurulu başkan ve üyelerini seçim kanunlarıyla ilgili yasalarda belirtilen ilgili maddeleri çiğnedikleri için istifaya çağırdı. Yapılan açıklamada "Seçim Kanununun 98. ve 101. maddelerinde mühürsüz zarfların ve oy pusulalarının geçersiz sayılması gerektiği belirtiliyor. YSK bu kararı çiğneyerek suç işledi. Vatan Partisi olarak YSK başkan ve üyelerini derhal istifaya çağırıyoruz" denildi.

 

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 16 Nisan'da yapılan referandumda oy sayma işleminin başlamasının hemen ardından mühürsüz oy pusulalarını ve zarflarını geçerli sayılmasına tepkiler giderek büyüyor. Daha önce seçimin iptali için YSK'ya başvuran Vatan Partisi bu talebin reddedilmesinin ardından tekrar bir açıklama yaptı. Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcıları Avukat Mehmet Cengiz, Yargıtay Onursal Üyesi Turgut Okyay, eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin YSK Başkanı Sadi Güven ve üyeleri istifaya çağırdı. 

 

 

YSK SUÇ İŞLEDİĞİNİ KABUL ETTİ

 

Seçim Kanununun 98. ve 101. maddelerinde mühürsüz oy pusulaları ve zarflarının  geçersiz sayılacağına ilişkin madde olduğunu söyleyen Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Cengiz: "298 Sayılı Seçim Kanununun 98. maddesinde 'üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan zarflar geçersiz sayılır' yine 101. maddesinde de 'arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan pusulalar geçerli değildir diyor. Burada bir tanımlama yapmanın ötesinde yaptırımlarını da ifade ediyor.  Hal böyle iken YSK 'her ne kadar böyle ise de ben böyle uygulama yapıyorum' şeklinde açıklama yaptı. İtirazımıza konu bu olaylarla ilgili açıkça suç işlenmiştir. YSK bu başvurumuzun reddine ilişkin kararlarında da itiraf etmektedir. Ne demektedir YSK? 'Ortada bir suç vardır, bu suç sandık kurulu üyeleri, başkan ve üyeler tarafından işlenmiştir. İlgili sandık kurulu başkan ve üyeleri hakkında il ve ilçe seçim kurullarınca Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmasına' deniliyor. Yani bir suç olduğunu kabul ediyor. Bu suçu işleten organ maalesef YSK'dır. Çünkü YSK daha önce kendi aldığı kararları değiştirerek ilgili ilçe sandık kurulu başkan ve üyelerini bu suça yönlendirmiştir. Yani bu suçun asli faali olması söz konusudur" dedi.


Vatan Partisi olarak hukuk mücadelesine devam edeceklerini belirten Cengiz, "Hukuk mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Fakat bu aşamada YSK başkanına ve üyelerine bir çağrıda bulunuyoruz; Bu fiiliniz nedeniyle anayasayı ve yasaları ihlal ettiniz.  Anayasanın ilgili hükmü uyarınca yargı denetiminde ve gözetiminde yapılması gereken adil seçim ilkesinin ihlalidir. Suç işlenmiştir. Bu bakımdan YSK başkan ve üyelerini derhal istifaya davet ediyoruz" diye konuştu. 

 

 

'SAYGINLIĞINI YİTİRDİ'


YSK Başkan ve üyelerinin aldıkları kararla görevlerini suiistimal ettiklerini ifade eden Yargıtay Onursal Üyesi Turgut Okyay da şunları söyledi: "YSK sandıklar açılırken seçim yasasının 98. ve 101.  maddelerine açıkça aykırı bir şekilde keyfi bir tutumla mühürsüz oy zarflarını ve pusulalarını geçerli sayarak yasaları çiğnemiştir. Görevlerini suiistimal etmişlerdir. Ülkemizi hiç kimsenin kaosa sürüklemeye hakkı yoktur. Yapılan itirazları da reddederek hukuksuz tutum ve davranışlarını devam ettirmişlerdir. Bu koşullar altında YSK saygınlığını yitirmiştir. YSK başkan ve üyelerinin derhal istifa etmeleri gerekmektedir. Bu onurlu davranışı onlardan bekliyoruz."

 


'HAKLARINDA YASAL İŞLEM BAŞLATILMALI'


YSK başkan ve üyeleri hakkında yasal işlem başlatılması gerektiğini vurgulayan eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ise, "Hem yasanın 98. ve 101. maddelerinde hem de anayasanın 67. maddesinde seçimlerin adil bir şekilde hukuk denetimi altında yapılması kararı alınmıştır. Mühürsüz oy pusula ve zarflarının geçersiz kabul edilmesi yasalarda açıkça belirtilmiştir. YSK başkanı ve üyelerinin yeni baştan yasa yapma yetkisi yok. Onlar çıkan yasaları uygulamak zorundalar. Aldıkları kararlar yasa maddelerini ihlal ediyor. Hepsi suç teşkil ediyor. YSK suç işledi. İşlediği suçu 'neden mühürlemediniz?' diye ilçe seçim kurullarının üzerine atıyor. Evet mühürlenmediği için ilçe seçim kurulları hakkında işlem yapılabilir. Ancak bunlara işlem yapılırken yasaya göre mühürsüz zarfların ve pusulaların da geçersiz sayılması gerekir. YSK başkanının aldığı karar tamamen siyasidir. Onun için YSK başkan ve üyeleri derhal istifa etmelidir. Haklarında yasal işlem başlatılmalıdır" dedi. 

1/2
2/2