Utku Reyhan: "Suriye, İİT'nin Kudüs zirvesine davet edilmeli"

Genel Sekreterimiz Utku Reyhan, İstanbul'da Kudüs için toplanacak olan zirveye Suriye'nin de davet edilmesi gerektiğini söyledi

Tarih:

Türkiye, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına karşı İslam İşbirliği Teşkilatını topluyor. Teşkilat üyeliği askıya alınan Suriye, İstanbul'da yapılacak zirveye katılmayacak. Konuya dikkat çeken Genel Sekreterimiz Utku Reyhan, İsrail ile savaş halinde olan Suriye'nin de zirveye katılması için çağrıda bulundu.

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, teşkilatın toplanacağını açıklamıştı. Çarşamba günü İstanbul'da yapılacak olan zirve için telefon trafiği de sürüyor.

 

İslam İşbirliği Teşkilatı 1969 yılında İsrail'in işgali altında bulunan Kudüs'teki, Al-Aksa Mescidi'nin yakılmasına tepki olarak 57 ülkenin katılımıyla kuruldu. 1970 yılından Mart ayında Cidde’de yapılan Birinci İslam Dışişleri Bakanları Konferansında, Genel Sekreterliğin oluşturulmasına ve Sekretaryanın, Kudüs’ün kurtarılmasına kadar, Cidde'de faaliyet göstermesine karar verildi.

 

Suriye de İslam İşbirliği Teşkilatına üye ülkelerden biri. Ancak Suriye'nin üyeliği 14-15 Ağustos 2012 tarihlerinde düzenlenen 4. Olağanüstü İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesinde askıya alındı.

 

Oysa Suriye, 1967 yılından bu yanan İsrail ile sıcak savaşta. Çünkü İsrail, 1967 yılındaki 6 gün savaşlarında Suriye'ye ait Golan tepelerini işgal etti. 50 yıldır Golan tepelerinde İsrail ordusu ile karşı karşıya gelen Suriye ordusu, 1967 yılında kaybettiği toprakları İsrail'den geri almak istiyor.

 

Genel Sekreterimiz Utku Reyhan'a göre İsrail ile savaşan Suriye, İslam İşbirliği Teşkilatının Kudüs için yapılacak zirvesine davet edilmeli.