"Türkiye'nin Görüşme Talebini İlettik, Suriye'den Olumlu Yanıt Aldık"

Genel Başkan Yardımcımız Yunus Soner, Parti heyetimizle Suriye'de devlet yetkililerinin görüşmelerini anlattı.

Tarih:

Genel Başkan Yardımcımız Yunus Soner başkanlığındaki Parti heyetimiz 3-7 Ekim 2016 tarihleri arasında Suriye’nin başkenti Şam’da Suriye devlet yetkilileri ile temaslar gerçekleştirdi.

 

Genel Başkan Yardımcımız Soner gerçekleşen temaslara ilişkin olarak şunları söyledi:

 

 

Türk Devleti’nin Görüşme Talebi

 

“Suriye gideceğimizi öğrenen Türk devlet temsilcileri, bizden Şam’a görüşme taleplerini iletmemizi istedi. 3 ile 7 Ekim arasında Şam’da bakanlar ve en üst düzey güvenlik yetkilileri görüşmeler yaptık.

 

 

Suriye Vatan Partisi’ne, Türkiye ile Görüşmeye Hazır Olduğunu Belirtti

 

Bu görüşmelerde Suriye yöneticilerine Türkiye’nin görüşme taleplerini ilettik ve bunun yararını anlattık. Onlar da Vatan Partisi’ne güvendiklerini, bizimle aynı görüşte olduklarını bildirdiler ve görüşme talebine olumlu cevap verdiler. Bu yanıtlarını da Türkiye devletinin temsilcilerine bildirdik.

 

 

Sayın Beşar Esad’ın Dünya Kamuoyuna Açıklaması

 

Yine aynı görüşmelerde Suriye tarafını, Türkiye kamuoyuna seslenmeye ve olumlu mesaj göndermeye davet ettik. Bunun üzerine Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad İngiliz ve İran gazeteleri ile yaptığı iki ayrı söyleşide Türkiye ile görüşmelere açık olduğunu belirtti.

 

 

Fırat Kalkanı’nda İşbirliği

 

Vatan Partisi Heyeti olarak, Fırat Kalkanı’nın Amerikan Koridorunu hedef aldığını, Türkiye ve Suriye’nin bu koridora karşı ortak mücadele etmesi gerektiğini, Şam’da en üst düzey güvenlik yetkililerine açıkça anlattık.

 

Suriye tarafı da, hükümetler arası ilişkinin kurulması halinde Fırat Kalkanı’nda ortak çalışmanın sinyallerini verdi.

 

Güvenlik yetkilileri bize, ABD’nin PYD’yi nasıl silahlandırdığı ve silahların Türkiye’ye nasıl geçirdiği hakkında önemli bilgiler verdi. Suriye güvenlik yetkilileri, Amerikan silahlarını teslim alan PYD’lilerin isimlerini de biliyor ve paylaşmaya hazır.

 

 

Terörün Sonuna Geliyoruz

 

Bu görüşmeleri aktardığımız Türk hükümeti de hemen hazırlıklara girişti. Türkiye ve Suriye arasında başlatılacak görüşmeler, Rusya’nın da desteğini alarak ABD’nin bölgeye müdahalesine set çekecek, bölücü ve dinci terörün sonlandırılmasını sağlayacak.

 

Fırat Kalkanı’nın öncü siyasi gücü olarak Şam’a gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerin Türkiye’de olumlu sonuçlar getirmesinden son derece mutluyuz.