Soner Polat: "Ziyaretimiz İran devlet yetkililerinde etki yarattı"

İran’a ziyarette bulunan Parti heyetimizdeki Genel Başkan Yardımcımız Emekli Amiral Soner Polat, Aydınlık'a konuştu.

Tarih:

İran İslam Cumhuriyeti’nin resmi daveti üzerine geçen ay İran’a ziyarette bulunan Parti heyetimizdeki Genel Başkan Yardımcımız ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanımız Emekli Amiral Soner Polat, “Biz partimizin temel siyasetleri çerçevesinde bir ziyaret yaptık. Ancak çok önemli yansımaları olduğunu görüyoruz” dedi.

 

İran Genelkurmay Başkanı Bakıri’nin üç günlük ziyareti öncesinde iki ülke arasında önemli bir gelişme yaşanmıştı. Vatan Partisi heyeti, İran İslam Cumhuriyetinin resmi daveti üzerine gittiği Tahran’da üst düzey temaslarda bulundu. Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek, İran’ın dini lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney’in Başdanışmanı Ali Ekber Velayeti ile bir görüşme yaptı. Görüşmenin gündemi Kuzey Irak’ta yapılması planlanan referandum oldu. Perinçek ve Velayeti’nin ortak basın açıklamasında İkinci İsrail’e geçit vermeme kararlılığı dile getirildi. Heyeti İran Meclisi’nde milletvekillerini selamladı. Heyetin ziyareti Meclis kürsüsünden anons edildi.

 

 

ÖNEMLİ ETKİ YARATTI

 

Heyette bulunan Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı emekli Tümamiral Soner Polat’a geçen ayki görüşmelerin, Bakıri’nin ziyaretine etkisini sorduk. Polat şu yanıtı verdi: “Biz İran’a Vatan Partisi olarak ziyaretimizi yaptık. Herhangi bir kimseyi, devleti temsilen gitmedik. Ama ziyaretimiz özellikle İran devlet yetkililerinde önemli bir etki yarattı. Bağımsız ‘Kürdistan’ tehlikesinin bölgeyi nasıl ateşe atacağını, PKK/PYD terör örgütleri konusunda daha dikkatli davranılması gerektiğini anlattık. Bu çerçevede Türkiye ve İran arasında yüzde 100 anlaşma olmasa da, ortak çıkarlar doğrultusunda kırmızı çizgiler belirlenerek bir işbirliği yapılmasının önemli olduğunu vurguladık. Bu çerçevede yaptığımız ziyaretin en azından alarm verici, uyarıcı bir etki yarattığını düşünüyorum. Ziyaretin hemen arkasından Bakıri’nin Türkiye’ye gelmesi son derece önemli. Tarihi bir ziyaret. Bu ziyaret yangın yerine dönen bölgedeki yangını söndümeyi hedefleyen, Türkiye ve İran’ın artık bölgede ağırlığını koyması gerektiğini anlatan bir ziyaret oldu. Vatan Partisi olarak böyle bir gelişmeye bir nebze bile katkımız olduysa bundan mutluluk duyarız. Biz Vatan Partisi’nin temel siyasetleri doğrultusunda Batı Asya Birliği çerçevesinde oradaydık. Ancak sonuçları itibariyle çok önemli yansımaları olduğunu görüyoruz. ”