Soner Polat: "ABD'nin oraya zırhlı araç çekmesi Türkiyeyi durdurmaz"

Genel Başkan Yardımcımız Emekli Amiral Soner Polat, Suriye sınırındaki Türkiye-ABD gerginliğini değerlendirdi.

Tarih:

Türkiye sınırına, PYD ile çatışmaya yer vermeme iddiası ile zırhlı araç konuşlandırması ABD'nin bu bölgedeki amaçlarını daha da görünür hale getirdi. Genel Başkan Yardımcımız Emekli Amiral Soner Polat, ABD zırhlılarının sınıra yerleştirilmesini değerlendirdi.

 

Soner Polat ABD zırhlılarının Suriye'nin Türkiye sınırına yerleştirilmesi için. "Türkiye ve ABD arasında bir süredir görülmeyen savaşın görünür hale gelmesidir" değerlendirmesinde bulundu.   

 

Soner Polat: "Suriye'de zaten gizli, adı konulmayan örtülü bir Türk-ABD savaşı var. Bu savaş Temmuz 2015'te başladığında, açılım sona erdiğinde gündeme geldi. Ama Türk kamuoyu bunu pek anlamak istemedi.

 

O günlerden itibaren ben olaya bir Türk-ABD savaşı diye bakıyorum. Zaman zaman bu savaşın şiddetlendiği günler oldu. 15 Temmuz'da bu görünmez savaş zirve yaptı. 

 

Türkiye ABD'nin koridor oluşturma planını Fırat Kalkanı ile püskürttü. Ancak ABD bu harekatı engellemek için elinden geleni yaptı. Birtakım pazarlıklar oldu. Sonuçta biz El Bab'a girdik. Sincar operasyonu ile ikinci İsrail'e hançer sapladık.

 

Netice olarak PKK/PYD konusuna gelince; ABD Türkiye'ye 'PYD müttefikimiz, ancak PKK terör örgütüdür' diyor. Ancak PKK'nın da PYD'nin silahlı gücü olduğunu kabul ediyor. Söylemleri böyle. PKK ile savaş PYD'yi zayıflatır diyor. Bu mantıkla Türkiye'nin de PKK'ya karşı operasyon yapmasını engellemek istiyor.

 

Bunun için de Türkiyenin açılıma dönmesi için çeşitli planları devreye sokuyor. 

 

Son dönemde tampon bölgede çatışmalar şiddetlendi. Türkiye'nin Sincar'daki PKK kamplarını bombalaması üzerine o bölgeden Türkiye'ye top atışları yapıldı.

 

ABD, Suriye'deki kara gücünün PYD dolayısıyla PKK olduğunu teyit etmişti. ABD bu plan çerçevesinde PKK'yı Kandil'den Sincar'a getirerek konuşlandırdı. Burada PKK ile tam bir iletişim kurdu. PKK-PYD iletişimini daha da güçlendirmek için modariteler yarattı. 

 

Türkiye'nin Trump'la görüşmeleri devam ederken Türkiye Sincar'daki kampları vurdu. Türkiye ve ABD bunu niçin yaptığımızı biliyor. Son müdahalemiz ile bu görünmez savaşın bir cephesi oldu.

 

ABD'nin oraya zırhlı araçlarını yerleştirmesi daha önce bayrak çekme olayına benzer bir mesaj. Türkiye'ye buradayız, PYD bizim korumamız altında mesajı veriyor.

 

ABD'nin oraya zırhlı araç çekmesi Türkiyeyi durdurmaz. Ancak Türkiye'de uyuyanları uyandırır. Bu olay Türkiye'de uyuyanlar için uyarıcı olmuştur. Bu olay kişisel olarak beklediğim bir davranıştı. Bizim PKK ile mücadelemize IŞİD ile mücadelemize engel değildir." dedi.