Hasan Kumdakçı: "Suriye ile işbirliği şart"

Genel Başkan Yardımcımız Emekli Korgeneral Hasan Kumdakçı, Fırat'ın doğusuna ilişkin çözümün Suriye ile işbirliğinde olduğunu söyledi

Tarih:

Genel Başkan Yardımcımız Emekli Korgeneral Hasan Kumdakçı, Fırat'ın doğusuna ilişkin çözümün Suriye ile işbirliğinde olduğunu söyledi.

 

Öncelikle belirtmeliyiz ki ABD Münbiç’te kesinlikle bizi oyalıyor. Şu da kesin, Fırat’ın doğusunda tehlike kalkmazsa Türkiye’nin başına büyük dertler açılacak. ABD’nin oraya yerleşirken asıl amacı bir ‘İkinci İsrail’ yani Akdeniz’e açılan bir koridor kurmaktı. Türkiye bölgede düzenlediği Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla buna izin vermedi, koridoru kesti. Özellikle Fırat Kalkanı Harekatıyla koridor ikiye bölündü. Tabi bu dönemde elimizdeki Münbiç fırsatını kaçırdık. ABD ise o dönemden sonra özellikle Fırat’ın doğusunda faaliyetlerini daha artırdı, yeni üsler kurdu ve terör örgütü PKK/YPG’ye 20 bin TIR’a yakın silah ve mühimmat verdi. ABD bütçesinden PKK/YPG için ayrılan para ve yeni bir yerel ordu kurma çalışmaları da sürüyor.

 

Peki Türkiye buna karşı ne yapmalı?

 

Bölgeden terör örgütünü temizlemenin başat yolu, Suriye Hükümeti ile işbirliği yapmaktır. Suriye ile birlikte PKK/YPG’ye karşı yapılacak bir harekat hem uluslararası hukukta, hem Birleşmiş Milletler’de Türkiye aleyhine bir sonuç yaratmayacaktır. Bununla birlikte ABD’yle de oturup keskin çizgiler çizilerek bu terör örgütünün Türkiye’nin bekasına tehdit olduğu açık açık konuşulmalıdır.

 

Tabi Türkiye çok zor dönemlerden geçiyor. Ama 80 milyon nüfusu olan ve güçlü bir orduya sahip olan Türkiye’nin her söylediği, karşısındakini iki kez düşündürür. Türkiye’nin bölgede ‘evet’ dediği bir işte, kolay kolay ‘hayır’ kararı çıkmaz. Bu da düşünerek hareket edilmeli, gerekli diplomatik ataklar da başlatılmalıdır.