Beyazıt Karataş: "Suriye Hükümeti’yle resmi yollardan temasa başlamalıyız"

Genel Başkan Yardımcımız Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, İsrail jetinin düşürülmesini Aydınlık'a değerlendirdi

Tarih:

Suriye’nin hava sahasını ihlal eden İsrail F-16’sını düşürmesi dünya gündeminde büyük yankı uyandırdı. Genel Başkan Yardımcımız Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, gündemi Aydınlık'a değerlendirdi.

 

TÜRKİYE’NİN ZORUNLU YOLU

 

Genel Başkan Yardımcımız Emekli Hava Tümgeneral Beyazıt Karataş, “Türkiye’nin ve Suriye’nin terörün üzerine kararlı ilerleyişi, ABD ve İsrail’in bölgedeki planlarını bozdu. Bunun ardından ABD ve İsrail bölgedeki planlarında bir takım değişikliklere gitti” diyerek gelinen noktayı şöyle özetledi: “Bunun ilk işareti ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması oldu. Buradan şunu söyleyebiliriz ki ABD/İsrail ve onun yanında yer alan bir takım körfez ülkeleri İran’ın Suriye’deki mevcudiyetini engellemek için çalışmalarını artırdı. Burada ilk olarak özellikle Fırat’ın doğusunda İran’a karşı direnecekler diyebiliriz. İkinci ve önemli bir girişim ise Türkiye, Rusya, İran ve Suriye arasında oluşan ittifakı bozmak için faaliyetlere başladılar.”

 

 

KONTROLLÜ GERGİNLİK PAHALIYA PATLADI

 

Karataş, ABD’nin önceki gün Deyrezor’da Suriye Ordusu’na yönelik saldırısına ilişkin değerlendirmesinde, IŞİD’in temizlenmesinin ardından petrol ve su savaşlarının devam edeceğini uzun bir zaman önce Aydınlık’a verdiği demeçte belirttiğini hatırlatarak şunları ekledi: “ABD, önceki gün yaptığı saldırı ile bölgede kontrollü bir gerginlik yaratmak istedi. Muhtemelen Rusya ve Suriye’nin Fırat’ın doğusuna geçmek için kurduğu seyyar köprüleri imha etti. Fakat Suriye Ordusu buna sessiz kalmadı. İsrail uçakları oldukça uzun bir zamandır Suriye hava sahasına giriş yapıyor, burada karargahları vuruyor. Suriye Ordusu ilk kez buna cevap verdi ve İsrail’e ait F-16’yı düşürdü. Aynı zamanda Suriye, uzun süredir Fırat’ın doğusunu işaret eden mesajlar vermeye devam ediyor. Peki, Türkiye burada ne yapmalı? Eğer ki Afrin’i, Münbiç’i ve Fırat’ın doğusunu PKK’dan temizlemek istiyorsak artık ABD ile yola devam edemeyiz. Birinci olarak Rusya ve İran’la siyasi olarak ve sahada kurduğumuz işbirliğini güçlendirmeliyiz. İkinci olaraksa Suriye Hükümeti’yle resmi yollardan temasa başlamalıyız. Siyasi süreç ve sahada gelişen olaylar bize açık olarak bu yolu zorunlu kılıyor.”