Beyazıt Karataş: "NATO'ya mesaj, Türkiye'ye destek"

Genel Başkan Yardımcımız Emekli Tümgeneral Beyazıt Karataş, S-400 hava savunma sistemine ilişkin atılan adımları değerlendirdi.

Tarih:

Erdoğan ve Putin’in görüşmesinde S-400 için olumlu adımlar atıldığı Rus yetkililer tarafından doğrulandı. Gelişmeleri değerlendiren Genel Başkan Yardımcımız Emekli Tümgeneral Beyazıt Karataş “Bu Rusya’nın Türkiye’ye siyasi desteğidir” dedi. Görüşlerini 5 maddede dile getiren Karataş şunları söyledi:

 


3-5 YIL ARASI BİR SÜREÇ VAR


1- İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi açısından bu tür siyasi inisiyatiflerin alınması, en tepeden bu konuların masaya yatırılması ve uzlaşma sağlanması olumlu.

 

2- Daha katedilecek çok yol var.


3- Asıl iş sahadaki teknik elemanlar tarafından çözülüyor. Onların hazırlayacağı raporlar ortaya çıkaracağı görüşler nihai sonucu getirecektir.

 

4- Tedarik konuları çok uzun solukludur. Hazır alacaksanız 3 yıl sürer, teknoloji transferi ile yapacaksanız eğer 5 yıl sürer. Yani şu anda karar verseniz bile 3 ila 5 yıl sürer.


5- Bu Rusya’nın Türkiye’ye verdiği siyasi destek anlamına gelmektedir. Şu anda Türkiye’nin Batı’yla, NATO’yla yaşamış olduğu ve Suriye’deki sorunlarla ilgili başlangıçtan beridir devam eden bir siyasi desteğin uzantısıdır. Bu nedenlerle S-400 konusu tepe noktadan bir siyasi destek ama ilerki aşamada yapılacak görüşmelere bakmak gerekiyor. Bu sadece bir destek değil aynı zamanda önemli bir mesajdır.

 

 

S-400’ÜN ÖNEMİ NEDİR


S-400 sistemleri Türkiye’ye yüksek irtifa ve uzun menzilli hava savunmasına büyük katkı sağlayacağını söyleyen Karataş, S-400’le bütün savunma sorunlarımızı çözeceğimizi düşünmemek gerektiğini vurguladı. Karataş ayrıca “Bu sistem hava, uçak ve füze savunma sistemidir. Fakat kendi savunması da gereklidir. Rusya’yla bu konularda da anlaşılması gereklidir” diye ekledi.