Beyazıt Karataş: "Çantada Türkiye'nin ABD karşıtlığı var"

Genel Başkan Yardımcımız Emekli Tümgeneral Beyazıt Karataş, ABD'li iki üst düzey komutanın Türkiye ziyaretini değerlendirdi

Tarih:

Hulusi Akar, bugün ABD’li iki üst düzey komutanı karargahta ağırlayacak. Masadaki konulardan birisinin de 22 Temmuz 2015’te ABD öncülüğündeki Koalisyon’a açılan İncirlik ve Diyarbakır’daki üslerin durumu olması bekleniyor. Genel Başkan Yardımcımız Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, konuya ilişkin Aydınlık'a konuştu.

 

 

ÇANTADA TÜRKİYE’NİN ABD KARŞITLIĞI VAR

 

Genel Başkan Yardımcımız Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş toplantının gündemi hakkında şunları söyledi: “Kesin olarak diyebileceğimiz bir şey var ki o da NATO’nun Norveç’teki tatbikatında Atatürk ve Erdoğan’a karşı yapılan skandalla ilgili bir açıklama yapmaları beklenir. Asıl sorun ise Suriye’deki durum ve Türkiye’nin NATO ilişkileri. Belirtmeliyim ki Avrupa Merkez Kuvvetler Komutanı’nın ajandasında Türkiye’de yükselen anti-Amerikancılık da var. Bu onun faaliyet alanına giriyor.

 

 

ABD’NİN MASAYA DÖNME ÇABASI

 

Biliyorsunuz 22 Temmuz Mutabakatı’yla İncirlik ve Diyarbakır’daki üslerimiz ABD’nin tam kullanımına açıldı. Şimdi IŞİD sonrası dönemde bu üsleri açık tutmak için başka bahaneler bulacaklar. Bunlardan birisini bölgedeki ABD askerlerinin güvenliği olarak sunabilirler. Öte yandan Türkiye’ye baskı kurmak için de bu üslerin burada kalma ihtiyacı var.

 

Esas olarak benim yorumum Avrupa Merkez Kuvvetler Komutanı, IŞİD sonrası dönem için görüşmeye geliyor. Tabi İncirlik’te bulunan nükleer silahların durumunun da masaya gelmesi beklenebilir. Ayrıca mutabakat kapsamında olan Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’ndeki ABD varlığının da konuşulması gerekir. Tabi diğer konulara gelince her zaman olduğu gibi, PKK/PYD’ye verilen silahlar konusunda ‘artık vermiyoruz’ ya da ‘toplayacağız’ diyerek Türkiye’nin gazını almaya çalışacaklardır. Irak Genelkurmay Başkanı’nın katılmasını ise referandum sürecinde dışarıda kalan ABD’nin tekrar masaya dönme çabası olarak yorumluyorum. Türkiye, Irak ve İran ortaklığını bozarak İran’ı dışlamaya yönelik diyebiliriz.”