Yabancı basın haber özetleri - 8 Eylül 2020 Salı

8 EYLÜL 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Deutsche Welle:
"DNA: Akdeniz patlamanın eşiğinde: İngiliz gazetesi The Guardian konuyla ilgili yorumunda, Erdoğan'ı 'sorumluluk sahibi bir politikacı gibi' davranmaya davet ediyor."
https://p.dw.com/p/3i6MV

2) Deutsche Welle:
"Türkiye ve Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynaklarının çıkarılmasına dair yetkinin hangi ülkede olduğu üzerinden yaşanan gerginlik konusunda görüşme trafiği sürüyor. Son olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in davetlisi olarak Türkiye'ye gelen NATO Askeri Komite Başkanı Orgeneral Stuart Peach'i bakanlıkta kabul etti."
https://p.dw.com/p/3i6wC

3) Euronews:
"Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yeni nesil savaş uçağı alımı için Fransa'ya bağlı Korsika adasında bir araya geleceği bildirildi. Yunan basınında yer alan haberlere göre, Miçotakis ve Macron perşembe günü iki ülke arasındaki savunma tedariki anlaşmasının detaylarını görüşecek."
https://tr.euronews.com/2020/09/07/yunanistan-basbakan-yeni-nesil-savas-ucag-al-m-icin-macron-ile-bir-araya-gelecek

4) Amerika'nın Sesi:
"İki NATO üyesi Ankara ve Atina arasında Doğu Akdeniz’de gerginliğin tırmandığı bir dönemde Yunanistan yeni silahlanma programlarıyla ordusunu güçlendiriyor. Yunanistan hükümeti sözcüsü Stelios Petsas, askeri personelin ve ülkenin savunma endüstrisinin güçlendirilmesinin amaçlandığını söyledi."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/yunanistan-ordusunu-guclendiriyor/5574028.html?__twitter_impression=true

5) Deutsche Welle:
"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir telefon görüşmesi yaptı. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan-Michel görüşmesinde, Doğu Akdeniz'deki gelişmeler ile Türkiye-AB ilişkileri ele alındı. Açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, AB kurumlarını ve üye ülkeleri Doğu Akdeniz başta olmak üzere bütün bölgesel konularda adil, tarafsız ve objektif kalmaya ve sorumlu davranmaya davet ettiği belirtildi."
https://p.dw.com/p/3i5Rl

6) Euronews:
"Rusya Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan ile ilk resmi ilişkilerin kurulmasının yıl dönümünde Yunanistan'ı 'Avrupa'daki geleneksel ortağı' olarak nitelendirdi. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 'Rusya'nın 19. yüzyıl başlarında Yunanistan'ın bağımsızlığına yaptığı önemli katkı, Yunan halkı tarafından geniş çaplı bir kabul görüyor. Yunanistan 27 Aralık 1991'de Rusya'yı SSCB'nin devamı olarak tanıdı' ifadeleri kullanıldı."
https://tr.euronews.com/2020/09/07/rusya-yunanistan-bizim-avrupa-daki-geleneksel-ortag-m-z

7) Euronews:
"Mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz'a yönelik eleştirilerine yanıt veren Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Türkiye'nin Avrupa'dan uzaklaştığını söyledi."
https://tr.euronews.com/2020/09/07/cavuloglu-na-yan-t-veren-avusturya-d-sisleri-bakan-turkiye-avrupa-dan-uzaklas-yor

8) Deutsche Welle:
"Libya'da uluslararası toplum tarafından tanınan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile General Halife Hafter'e bağlı ülkenin doğusuna hakim Libya Ulusal Ordusu'nun temsilcileri uzlaşılan ateşkesten iki hafta sonra bir araya geldi. Fas'ın resmi haber ajansı MAP'ın verdiği bilgilere göre pazar günü Fas'ın Bouznika kentinde bir araya gelen heyetler iki gün boyunca sürecek buluşmada ateşkesin güçlendirilmesini ve anlaşmazlıkların çözümü için düzenlenecek görüşmelerin önünü açmayı planlıyor."
https://p.dw.com/p/3i6WR

9) Amerika'nın Sesi:
"İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Jüri Komisyonu ve Türkiye İnsan Hakları Dava Destek Projesi, Pazartesi günü yayınladıkları açıklamada, Türk yetkililerin, insan hakları savunucusu Osman Kavala'yı Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 3 Eylül 2020 tarihli kararı gereği derhal serbest bırakması gerektiğini kaydetti."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/insan-haklari-orgutlerinden-osman-kavala-cagrisi/5574158.html?__twitter_impression=true

10) Euronews:
"ABD Başkanı Donald Trump, 'Askerler beni seviyor ama muhtemelen Pentagon'un başındakiler sevmiyordur. Onlar savaştan başka bir şey istemiyor' açıklamasında bulundu."
https://tr.euronews.com/2020/09/07/trump-pentagon-un-bas-ndakiler-beni-sevmiyordur-savastan-baska-bir-sey-istemiyorlar

11) Deutsche Welle:
"İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Brexit sonrasında ülkesi ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri belirleyecek müzakerelerin yeni turu öncesinde AB'ye baskıyı artırarak, müzakarelerin Ekim ayı ortasına kadar tamamlanmasını istedi."
https://p.dw.com/p/3i5T2

12) Deutsche Welle:
"Suudi Arabistan'da mahkeme, 2018 yılında Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili davada, daha önce idam cezasına çarptırılan beş zanlının cezasını 20 yıl hapis cezasına çevirdi."
https://p.dw.com/p/3i803

13) Deutsche Welle:
"Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'deki savaşın başlangıcından bu yana ilk kez Şam'a bir ziyaret yaptı. Pazar günü Şam'a gelen ve Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov'un başkanlığındaki heyete katılan Lavrov, pazartesi günü Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüştü. Lavrov görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Suriye'nin ekonomisini düzeltmek için uluslararası yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi."
https://p.dw.com/p/3i7NC

14) Euronews:
"Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Belaruslu lider Alekandr Lukaşenko'nun ülkesinin egemenliğini Rusya'ya devredebileceğini öne sürdü."
https://tr.euronews.com/2020/09/07/litvanyal-bakan-lukasenko-ulkesi-belarus-u-rusya-ya-devredebilir

15) Euronews:
"Avrupa Birliği, İçişleri Bakanı da dahil olmak üzere Belaruslu 31 üst düzey yetkiliye ekonomik yaptırım uygulamayı hedefliyor. AB’den üç diplomata göre, Batı’nın hileli olduğuna inandığı 9 Ağustos seçimlerine yanıt olarak alınan yaptırım kararı eylül ayı ortasından itibaren uygulanmaya başlayacak."
https://tr.euronews.com/2020/09/07/lukasenko-nun-secim-zaferini-tan-mayan-ab-den-31-belaruslu-ust-duzey-yetkiliye-yapt-r-m-ka

16) Euronews:
"Muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Suudi Arabistan'da görülen davadan çıkan karar sonrası ilk tepki Birleşmiş Milletler Özel Raportörü Agnes Callamard'tan geldi. Callamard çıkan karara ilişkin olarak 'Kararın hiçbir yasal ve ahlaki meşruiyeti yok. Adil, insaflı ve şeffaf olmayan bir yargılama sürecini tamamladılar' ifadelerini kullandı."
https://tr.euronews.com/2020/09/07/bm-ozel-temsilcisinden-suudi-arabistan-a-kas-kc-karar-tepkisi-adalet-parodisi

17) Euronews:
"Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, resmi ziyaret kapsamında gittikleri Suriye'nin başkenti Şam'da Devlet Başkanı Beşşar Esad'la görüştüler. Görüşme, Lavrov tarafından 2012'den bu yana gerçekleştirilen ilk resmi ziyaret olma özelliği taşıyor."
https://tr.euronews.com/2020/09/07/sam-ziyaret-eden-rusya-d-sisleri-bakan-lavrov-suriye-lideri-esad-la-gorustu

18) Euronews:
"İngiltere, İran'da hapiste bulunan vatandaşı Nazanin Zaghari-Ratcliffe'in serbest kalmasını sağlama adına, Şah Rıza Pehlevi yönetimi döneminde tank alımı için ödenen ancak teslim edilmeyen askeri araçların parasını Tahran'a geri ödemeye hazırlanıyor. Borcun, Tahran'a ödenmesinin ardından İran'da cezaevinde tutulan bazı İngiltere vatandaşlarının serbest bırakılması bekleniyor."
https://tr.euronews.com/2020/09/07/ingiltere-iran-dan-paras-n-al-p-ancak-teslim-etmedigi-tanklar-n-ucretini-geri-odeyecek

19) Amerika'nın Sesi:
"ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında Corona virüsüne karşı aşı geliştirilmesi çalışmalarına değindi. 'Yakında büyük bir sürpriz olabilir' dedi."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/trump-yakinda-buyuk-bir-surpriz-olabilir/5574179.html?__twitter_impression=true

20) The Jerusalem Post:
"Türkiye: Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı kararı beklentilerin altında kalıyor."
https://m.jpost.com/breaking-news/turkey-saudi-arabias-khashoggi-verdict-falls-short-of-expectations-641437/amp?__twitter_impression=true

21) Reuters:
"Haber kuruluşlarının bildirdiğine göre, Washington ile gazeteci vizeleri konusunda yaşanan tartışmalar sırasında Pekin, Bloomberg, CNN ve Wall Street Journal dahil olmak üzere ABD medya kuruluşlarındaki gazetecilerin süresi dolan basın kimliklerini yenilemeyi erteledi."
https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN25Y0MI?__twitter_impression=true

22) Reuters:
"WSJ: Çin, küresel veri güvenliği kuralları belirleme girişimini başlatıyor."
https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN25Y1WK?__twitter_impression=true