Yabancı basın haber özetleri - 3 Aralık 2020 Perşembe

3 ARALIK 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN

 

 

1) Deutsche Welle:
Siyasi gazetecilik üzerinde uzmanlaşmış Amerikan medya kuruluşu Politico, dünkü NATO dışişleri bakanları toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo arasında sözlü atışma yaşandığını bildirdi.
https://p.dw.com/p/3m7e7

2) Deutsche Welle:
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın hazırladığı ve dünya genelindeki durumun değerlendirildiği yeni İnsan Hakları Raporu, kabine üyeleri tarafından bugün kabul edildi. Raporda Türkiye, Rusya ve Çin'deki insan hakları durumunun kötüleştiğine dikkat çekiliyor.
https://p.dw.com/p/3m74B

3) Euronews:
Fransa'daki merkez sağ siyasi partilerden Cumhuriyetçiler (LR), Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecine son vermeyi planladığı tasarıyı meclis gündemine getirecek. Tasarıda Avrupa ve Türkiye'deki Hristiyan azınlıkların "aktif olarak" savunulması çağrısı da yapılıyor.
https://tr.euronews.com/2020/12/02/fransa-turkiye-nin-ab-ye-kat-l-m-surecine-son-vermeyi-planlayan-teklif-gorusulecek

4) Euronews:
Ermenistan'da binlerce kişi sokağa çıkarak Azerbaycan'la imzalanan ateşkes anlaşması sonrası Başbakan Nikol Paşinyan'a istifa baskısını sürdürdü.
https://tr.euronews.com/2020/12/02/ermenistan-basbakan-pasinyan-n-istifas-icin-yogun-kat-l-ml-protesto

5) Amerika'nın Sesi:
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Birleşmiş Milletler'in nükleer denetimlerinin askıya alınmasını ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin güçlendirilmesini öngören ve İran Meclisi tarafından kabul edilen yasayı veto etti. Ruhani, buna gerekçe olarak, yasanın 2015 tarihli nükleer anlaşmayı yeniden inşa etmeye ve Amerika'nın uyguladığı yaptırımları gevşetmeye yönelik diplomatik çabalara ”zarar verme” ihtimalini gösterdi.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/ruhani-nukleer-denetim-ve-uranyum-zenginlestirme-yasasini-reddetti/5684574.html?__twitter_impression=true

6) Deutsche Welle:
BM Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams, Libya'da halen 20 bin yabancı savaşçı ve paralı asker bulunduğunu belirterek ülkeye silah akışının devam etmesi nedeniyle "ciddi bir kriz" ile karşı karşıya kalınabileceği uyarısı yaptı.
https://p.dw.com/p/3m8yO

7) Deutsche Welle:
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, NATO'nun modernleştirilmesini öngören yeni stratejik konsepte tam destek verdiklerini açıkladı.
https://p.dw.com/p/3m6CN

8) Euronews:
İsrail, haziran ayından bu yana Filistin'in almayı reddettiği vergileri toplu olarak Ramallah yönetimine ödedi.
https://tr.euronews.com/2020/12/02/israil-filistin-iliskilerinde-biden-etkisi-tel-aviv-1-milyar-dolar-vergiyi-ramallah-a-gond