Yabancı basın haber özetleri - 29 Haziran 2020 Pazartesi

29 HAZİRAN 2020, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN

 


1) Euronews:
"İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin ABD tarafından uygulanan ambargo ve Covid-19 salgını nedeniyle en zorlu yılını geçirdiğini söyledi. Ruhani açıklamasına, '2018'de başlayan ekonomik baskılar arttı. Bugün ise sevgili ülkemiz üzerinde en ağır baskı uygulanıyor' şeklinde devam etti."
https://tr.euronews.com/2020/06/28/ruhani-iran-abd-yapt-r-mlar-ve-covid-19-salg-n-nedeniyle-en-zorlu-y-l-n-geciriyor

2) Sputniknews:
"Kürt Arap milis grupları, Ankara'nın PKK’ya karşı devam eden saldırısının bir parçası olarak Türkiye'yi kuzey Irak'ta askeri üsler kurmakla suçladı. Milis, Türk tecavüzünün Irak egemenliğinin ihlali olduğunu düşünüyor."
https://sputniknews.com/amp/middleeast/202006281079741454-kurdish-militia-groups-say-turkey-establishing-military-bases-in-northern-iraq-reports-claim/?__twitter_impression=true

3) Euronews:
"Avusturya'nın başkenti Viyana'da protesto gösterisi düzenleyen Kürt gruplarla kendilerini 'Bozkurtlar' olarak tanımlayan grup arasında arbede yaşandı. AP'nin aktardığına göre Türk grubun hafta içinde Kürtler tarafından düzenlenen ve PKK bayrakları ile Abdullah Öcalan posterlerinin taşındığı iki mitinge saldırmasının ardından cuma ve cumartesi günü yapılan gösteriler için Viyana polisi yoğun güvenlik önlemleri aldı."
https://tr.euronews.com/2020/06/28/viyana-da-turk-gruplarla-kurt-protestocular-aras-nda-gerginlik

4) CNN:
"ABD Başkanı Trump, Rusların ABD birliklerini öldürmek için Taliban savaşçılarına rüşvet vermeye çalıştığı istihbaratı hakkında bilgilendirildiğini yalanladı."
https://amp.cnn.com/cnn/2020/06/28/politics/russia-us-troops-afghanistan-trump/index.html?__twitter_impression=true

5) BBC Türkçe:
"Rusya, Taliban militanları ile ABD ve diğer NATO askerlerini öldürmeleri karşılığında ödül anlaşması yapıldığı yönündeki iddiaları yalanladı. Taliban yönetimi de Rus istihbaratı ile anlaşma yapıldığı yönündeki iddiayı reddetti."
https://t.co/f1C6QbIzcW

6) Euronews:
"Hindistan, Çin ile yaşanan sınır çatışmasının ardından Himalaya Dağları’ndaki Ladakh’a karadan havaya füze savunma sistemi yerleştirdi. Hindistan’ın adımı, Çin’in, iki ülke arasındaki Fiili Kontrol Hattı (LAC) boyunca savaş uçağı ve helikopterlerinin faaliyetlerini artırmasının ardından geldi."
https://tr.euronews.com/2020/06/28/hindistan-cin-s-n-r-na-fuze-savunma-sistemi-konusland-rd

7) Sputniknews:
"Hindistan, Çin'in güç ekipmanlarına karşı güvenlik duvarı inşa etmeyi taahhüt etti."
https://sputniknews.com/amp/asia/202006281079739427-india-vows-to-build-firewall-against-chinas-power-equipment-reports-claim/?__twitter_impression=true

8) Euronews:
"Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye’nin doğusunda bulunan Ebu Kemal bölgesinde İran yanlısı milislere ait noktaların hedef alındığı saldırılarda Suriyeli olmayan 9 kişinin öldüğünü açıkladı. Son 24 saatte ölenlerin sayısı 15'e yükseldi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi saldırıların büyük olasılıkla İsrail tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi. Tel Aviv'den saldırılara ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi."
https://tr.euronews.com/2020/06/28/israil-in-suriye-de-duzenledigi-saldirida-iran-yanlisi-milisler-oldu-sohr

9) Reuters:
"Avrupa Merkez Bankası politika yapıcısı Francois Villeroy de Galhau Pazar günü Alman Handelsblatt gazetesine verdiği röportajda, Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi açıkça görülene kadar para politikasını gevşek tutması gerekeceğini söyledi."
https://reut.rs/2BhTbXj

10) Sputniknews:
"Polonya Duda ve muhalefet adayı Trzaskowski cumhurbaşkanlığı seçiminin 1. turunu kazandı."
https://sputniknews.com/amp/europe/202006281079742465-polands-duda-opposition-candidate-trzaskowski-win-1st-round-of-presidential-election/?__twitter_impression=true

11) Reuters:
"Financial Times gazetesinin haberine göre Brüksel, İngiltere'den Brexit sonrası devlet yardımı politikasını açıklamaya çağırıyor ve yerel sübvansiyon rejimi için bir kamu planı eksikliği, gelecekteki ilişki müzakerelerini engelleme riski taşıdığını söylüyor."
https://reut.rs/3dCZKAZ

12) Sputniknews:
"Boris Johnson, İngiliz ekonomisini koronavirüs pandemisinin şiddetli etkisinden kurtarmak için milyarlarca lira harcamayı taahhüt etti."
https://sputniknews.com/amp/uk/202006281079740595-boris-johnson-pledges-to-spend-billions-of-pounds-to-build-the-british-economy-back-to-health/?__twitter_impression=true