Yabancı basın haber özetleri - 28 Kasım 2020 Cumartesi

28 KASIM 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Deutsche Welle:
Alman medyası, Alman askerlerinin arama yaptığı Rosaline-A adlı Türkiye bandıralı geminin Libya'ya silah sevkiyatında kullanıldığından uzun süredir şüphelenildiğini iddia etti.
https://p.dw.com/p/3luun

2) Deutsche Welle:
Azerbaycan ve Ermenistan Dağlık Karabağ bölgesinde geçici yeni bir sınır çizgisi belirlemek istiyor. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı tarafından Cuma günü yapılan açıklamada, ortak komisyonlar ve çalışma gruplarının ülke sınırlarını belirleyecek "karmaşık süreci" müzakare edeceği belirtildi. Açıklamada, Güney Kafkasya bölgesinde çok sayıda geçici kontrol noktası oluşturulacağı da kaydedildi.
https://p.dw.com/p/3lvg9

3) Deutsche Welle:
Dağlık Karabağ sorununun çözümü için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde 1994 yılında oluşturulan Minsk Grubu'nun ABD ve Rusya ile birlikte üç eş başkanından biri olan Fransa'nın bu rolü sorgulanmaya başladı.
https://p.dw.com/p/3lv6z

4) Euronews:
Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes von der Mühll, "Sözde 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni' tanımıyoruz" ifadesini kullandı.
https://tr.euronews.com/2020/11/26/fransa-d-sisleri-bakanl-g-ndan-dagl-k-karabag-ac-klamas-tan-m-yoruz

5) Deutsche Welle:
Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda dün alınan tavsiye kararında Kuzey Kıbrıs'taki Maraş bölgesinin sivil yaya trafiğine açılması ve Doğu Akdeniz'deki gerginlikle ilgili olarak Türkiye'ye yaptırım talebinde bulunulması ve Türk askerlerinin Kıbrıs'tan çekilmesi çağrısına Türkiye ve Kuzey Kıbrıs yönetiminden tepki geldi.
https://p.dw.com/p/3ltTz

6) Euronews:
Yunanistan’ın sınırda göçmen geri çevirme ve Türk sularına geri itme gibi yasadışı uygulamalarının AB’nin bilgisi dahilinde olduğu ve Brüksel’in buna göz yumduğuna ilişkin kanıtlar giderek artıyor. New York Times’ın elde ettiği belgeler ve yetkililerle yaptığı röportajlara dayanan bir habere göre, AB sınır güvenlik birimi Frontex, en az bir olayda bu yasadışı uygulamaya bizzat katıldı ve yardımcı oldu.
https://tr.euronews.com/2020/11/27/ab-s-n-r-gucu-frontex-yunanistan-n-gocmenlere-yonelik-yasad-s-uygulamalar-n-n-ustunu-mu-or

7) Euronews:
Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, yeni anayasanın yürürlüğe girmesinin ardından görevi bırakacağını duyurdu.
https://tr.euronews.com/2020/11/27/belarus-cumhurbaskan-lukasenko-yeni-anayasadan-sonra-gorevi-b-rak-yorum

8) Amerika'nın Sesi:
Ekonomik yaptırımlardan dolayı son aylarda uluslararası işbirliği arayışlarına hız veren Venezuela'da, Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ASEAN'la Dostluk ve İşbirliği Antlaşması (ASEAN/TAC) imzalamak için resmi olarak başvuruda bulunduklarını açıkladı.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/venezueladan-guneydogu-asyaya-acilma-girisimi/5678981.html?__twitter_impression=true