Yabancı basın haber özetleri - 25 Ağustos 2020 Salı

25 AĞUSTOS 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Deutsche Welle:
"Yunanistan’a yönelik sert açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz'de Navtex ilan etmesine tepki gösterdi. Yunanistan'ın buna hakkı olmadığını söyleyen Erdoğan, 'Yunanistan kendini içinden çıkamayacağı bir kaosa attı' dedi. Erdoğan, 'Bölgede yaşanacak her olumsuzluğun tek müsebibi Yunanistan, tek zarar gören de yine kendileri olacaktır' şeklinde konuştu."
https://p.dw.com/p/3hRHP

2) Deutsche Welle:
"Akdeniz'de Kıbrıs açıklarında hidrokarbon arama çalışmalarını sürdüren Oruç Reis sismik araştırma gemisinin çalışma süresi yeni Navtex ilanıyla uzatıldı. Daha önce geminin çalışmalarını 23 Ağustos'a kadar sürdüreceği duyurulmuştu. Yeni bildiriyle geminin görev süresi dört gün daha uzatılmış oldu. Oruç Reis, Ataman ve Cengiz Han adlı gemilerle birlikte Doğu Akdeniz'de Kıbrıs açıklarında daha önce ilan edilen bölgede sismik çalışmalarını yürütüyor."
https://p.dw.com/p/3hNtj

3) BBC Türkçe:
"Türkiye Girit Adası'nın güneyinde askeri tatbikat yapacak."
https://t.co/rrJeOipNWu

4) Deutsche Welle:
"Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar başkanlığında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kuvvet Komutanlarının katılımıyla bir video konferans gerçekleştirildi. Doğu Akdeniz konusunun başlıca gündem maddesi olduğu toplantıda, sahadaki son duruma ilişkin bilgilerin değerlendirildiği bildirildi."
https://p.dw.com/p/3hR3o

5) Deutsche Welle:
"Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas Salı günü Türkiye’de temaslarda bulunacak. Alman hükümeti tarafından bugün yapılan açıklamada, Doğu Akdeniz'deki krizle ilgili olarak 'Alman hükümetinin her iki tarafla da görüşme içinde bulunmasının önemli olduğu' vurgulandı."
https://p.dw.com/p/3hPue

6) Deutsche Welle:
"Alman şirketlerinin Türk ordusu bünyesinde insansız hava aracı (İHA) filosunun oluşturulması sürecinde Türkiye'ye 12 milyon 800 bin Euro değerinde ekipman ve teçhizat satışı yaptığı açıklandı."
https://p.dw.com/p/3hPtF

7) Deutsche Welle:
"Libya'da General Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu (LUO) sözcüsü Ahmed el-Mismari, Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac'ın cuma günü duyurduğu ateşkes girişiminin yanıltma stratejisi olduğunu ileri sürdü."
https://p.dw.com/p/3hOGy

8) Deutsche Welle:
"Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail’e Ortadoğu’da askeri güç olarak öncülüğünü korumada desteğe devam etme sözü verdi. Kudüs'te İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile bir araya gelen Amerikan Dışişleri Bakanı, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, askeri açıdan Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) de desteklemeye devam edeceklerini duyurdu. Pompeo, 'Halklarını İran’dan korumaları için bu ülkelere (BAE ve İsrail) ihtiyaç duyduğu askeri teçhizat ve donanımın verilmesini sağlayacağız' diye konuştu."
https://p.dw.com/p/3hR0H

9) Euronews:
"Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın başdanışmanı ve damadı Jared Kushner, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki anlaşma ile 'BAE'nin F-35 satın alma ihtimalini artırması gerektiğini' söyledi."
https://tr.euronews.com/2020/08/24/trump-n-dan-sman-kushner-bae-israil-ile-anlasarak-f-35-sat-n-alma-ihtimalini-art-rd

10) Euronews:
"ABD'de Cumhuriyetçi Partinin 'az sayıda katılımla' gerçekleştirilen Kurultayında delegeler, mevcut Başkan Donald Trump'ı resmi olarak partinin başkan adayı gösterdi."
https://tr.euronews.com/2020/08/24/abd-de-secim-cumhuriyetci-parti-donald-trump-resmen-baskanl-ga-aday-gosterdi

11) Euronews:
"Amerika Birleşik Devletleri'nin Wisconsin eyaletinde polisin, Jacob Blake isimli 29 yaşındaki bir siyahi vatandaşı 7 el ateş ederek arkadan vurarak ağır yaralaması tepkilere neden oldu. Hadisenin sosyal medyaya yayılmasının ardından sokaklara dökülen yüzlerce kişi ise polis şiddetini protesto etti."
https://tr.euronews.com/2020/08/24/abd-polisi-wisconsin-de-siyahi-bir-kisiyi-7-el-ates-ederek-vurdu-gostericiler-yeniden-soka

12) Euronews:
"Avusturya, endüstri casusluğu yaptığı iddiasıyla bir Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. Rusya, daha sonra 'diplomaside mütekabiliyet ilkesi' gereği Moskova'daki bir Avusturyalı diplomatı sınır dışı edeceğini açıkladı."
https://tr.euronews.com/2020/08/24/avusturya-dan-casusluk-yapt-g-iddias-yla-bir-rus-diplomata-s-n-r-d-s-karar

13) Euronews:
"Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un komada olduğu ve yetkilerinin bir kısmını kız kardeşi Kim Yo-jong'a devrettiği ileri sürüldü. Güney Kore'nin eski devlet başkanlarından Kim Dae-jung’un danışmanlığını yapan Chang Song-min, Güney Kore medyasına yaptığı açıklamada, bu yıl önemli etkinliklere katılmayan Kuzey Kore lideri Kim'in sağlık durumunun kötü olduğunu ileri sürdü."
https://tr.euronews.com/2020/08/24/kuzey-kore-lideri-kim-jong-un-un-komada-oldugu-iddia-edildi

14) Euronews:
"Mali'de darbe yaparak ülke yönetimine el koyan askeri cunta, üç yıllığına bir asker liderliğinde geçici hükümet kurmak istediğini, görevden alınan Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın da evine dönmesini kabul ettiğini açıkladı."
https://tr.euronews.com/2020/08/24/mali-de-askeri-cunta-3-y-ll-k-askeri-hukumet-kurmak-istiyor-devrik-lider-keita-serbest-b-r

15) Euronews:
"Çin, kıyı komşusu ülkelerle egemenlik ihtilaflarına konu olan Güney Çin Denizi'nde bir hafta sürecek askeri tatbikata başladı. Sahil Güvenlik İdaresi, yayımladığı açıklamada, bölgedeki sivil ve askeri gemilere tatbikat sahasının 5 deniz mili (9,26 kilometre) açığında seyretmeleri uyarısında bulundu."
https://tr.euronews.com/2020/08/24/cin-donanmas-guney-cin-denizi-nde-tatbikata-baslad

16) Amerika'nın Sesi:
"Cumhuriyetçi Parti Kurultayı’na saatler kala 30’a yakın eski Cumhuriyetçi Partili siyasetçi Demokrat Başkan Adayı Joe Biden’ı desteklediklerini açıkladı."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/eski-cumhuriyetci-siyasetcilerden-bidena-destek/5555904.html?__twitter_impression=true

17) Sputniknews:
"İran, yeni füzelerini sergiliyor. Biri ise ABD'nin drone saldırısı sonucu hayatını kaybeden General Qasem Soleimani ismini taşıyor."
https://sputniknews.com/amp/photo/202008231080252478-Iran-Shows-Off-New-Missiles-One-Named-After-General-Soleimani-Who-Was-Killed-in-US-Drone-Strike/?__twitter_impression=true

18) Sputniknews:
"İran Savunma Bakanı Amir Hatami Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İran'ın Rusya'nın askeri alandaki deneyimini kullanacağını ve Moskova ile ikili işbirliğini geliştireceğini söyledi."
https://sputniknews.com/amp/military/202008241080260415-iran-defence-minister-praises-russias-military-technology-pledges-further-cooperation/?__twitter_impression=true