Yabancı basın haber özetleri - 24 Kasım 2020 Salı

24 KASIM 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Deutsche Welle:
Alman yayın kuruluşu Der Spiegel'in haber sitesinde yer alan haberde, Türk hükümetinin Rosaline-A adlı yük gemisinin kontrolünü son dakikada engellediği ifade edildi.
https://p.dw.com/p/3lhZz

2) Deutsche Welle:
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Doğu Akdeniz'de AB misyonu Irini bünyesinde görevli Alman fırkateyni Hamburg'un Türkiye bandıralı yük gemisi Roseline A'yı durdurup aramasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
https://p.dw.com/p/3liHu

3) Deutsche Welle:
Libya'da başlatılan barış sürecine destek veren Avrupa Birliği ülkeleri Fransa, Almanya, İngiltere ve İtalya ülkedeki çatışmalara taraf olan grupları ve onlara destek veren ülkeleri ortak bir açıklama ile uyardı. Başlatılan barış sürecine müdahale edilmemesi istenen ortak açıklamada, "Libya Siyasi Diyalog Forumu'nu ve Berlin sürecinin diğer unsurlarını etkilemeye çalışan herkese karşı önlem almaya hazırız" ifadeleri kullanıldı.
https://p.dw.com/p/3liTg

4) Deutsche Welle:
Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığının tanınması için Fransa’da Ermeni diasporasına bağlı kuruluşların girişimleriyle başlatılan faaliyetler hız kazandı. Fransız Senatosu bu amaçla 25 Kasım Çarşamba günü bir karar teklifini tartışıp oylayacak.
https://p.dw.com/p/3lhgO

5) Deutsche Welle:
Reuters haber ajansına konuşan Türk bir kaynak, Türkiye'nin Dağlık Karabağ'da Azerbaycan'ın kontrolündeki bölgede bağımsız askeri bir gözlem noktası oluşturmak istediğini, ancak Rusya'nın bu talebe karşı çıktığını söyledi.
https://p.dw.com/p/3lior

6) Deutsche Welle:
Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Dışişleri Bakanı Heiko Maas, İngiltere Dişleri Bakanı Dominic Raab ve Fransız mevkidaşları Jean-Yves Le Drian arasındaki görüşmeye ilişkin olarak, "Görüşmenin odağında İran'la Viyana'da varılan nükleer anlaşma yer alıyor" açıklaması yapıldı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, mevcut ABD yönetiminin anlaşmaya muhalif tutumuna karşın Avrupalıların anlaşmaya bağlı kalma konusunda güçlü bir istek duyduklarını ifade etti.
https://p.dw.com/p/3liUE

7) Deutsche Welle:
Almanya Türkiye’ye 2004 yılından bu yana 1,5 milyar euro değerinde savaş gemisi ya da savaş gemisi parçası ihraç etti. Alman hükümeti, Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen'in soru önergesine verdiği yanıtta bu açıklamayı yaptı. Alman Ekonomi Bakanlığı'nın açıkladığı yeni rakamlar Federal İstatistik Dairesi'nin kaydettiği verilere dayanıyor.
https://p.dw.com/p/3lhzj

8) Deutsche Welle:
AB Komisyonu, polislerin fotoğraf ve görüntülerinin yayımlanmasına ceza getiren yeni güvenlik yasasıyla ilgili basın özgürlüğü uyarısı yaptı. Komisyon sözcüsü, gazetecilerin "özgür ve güven içinde" çalışabilmeleri gerektiğini vurgulayarak Fransa'nın basın özgürlüğünü güvenceye alması uyarısında bulundu.
https://p.dw.com/p/3liPm

9) Deutsche Welle:
ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından New York Times, Washington Post ve Bloomberg, ABD'nin müstakbel başkanı Joe Biden'ın Dışişleri Bakanlığı görevine Antony Blinken'ı ve Ulusal Güvenlik Danışmanlığı'na Jake Sullivan'ı getireceğini bildirdi. Biden'ın kabinesine dahil olacak bazı isimleri Salı günü açıklaması bekleniyor.
https://p.dw.com/p/3li5s

10) Deutsche Welle:
İsrail medyasında yer alan haberlere göre, gizlice Suudi Arabistan'ın Neom kentine giden Başbakan Benyamin Netanyahu burada Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir araya geldi. Netanyahu'ya İsrail Gizli Servisi Mossad'ın başkanı Yossi Cohen'in eşlik ettiği iddia edildi.
https://p.dw.com/p/3lhlC

11) Euronews:
ABD yönetimi, Rusya ile silah kontrolünü düzenleyen Açık Semalar Anlaşması'ndan pazar günü itibariyle çekildiğini açıkladı. Anlaşmaya taraf olmayan Çin tepki gösterdi.
https://tr.euronews.com/2020/11/23/abd-ac-k-semalar-anlasmas-ndan-ayr-ld-rusya-ve-anlasmaya-taraf-olmayan-cin-tepki-gosterdi

12) Amerika'nın Sesi:
Çin, ABD’li bir amiralin Tayvan’ı ziyaret etmesine ve Washington’la Taipei arasında askeri ilişkiler geliştirilmesine ilişkin rahatsızlığını dile getirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin Tayvan’la askeri ilişki geliştirmesine karşı olunduğu vurgulandı.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/cin-den-abd-ye-tayvan-tepkisi/5672915.html?__twitter_impression=true

13) Sputniknews:
Huawei'nin Çinli rakiplerinin (Oppo, Vivo ve Xiaomi) teknoloji devine karşı ABD yaptırımlarından yararlanmaya çalıştığı bildirildi.
https://sputniknews.com/amp/business/202011231081249739-huaweis-chinese-rivals-reportedly-seeking-to-benefit-from-us-sanctions-against-tech-giant/?__twitter_impression=true

14) CCTV:
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Pazartesi günü doğu Çin'in Zhejiang Eyaletindeki Wuzhen kasabasında başlayan yedinci Dünya İnternet Konferansı'na (WIC) bir tebrik mektubu gönderdi. Xi, geniş teletıp uygulaması, çevrimiçi eğitim ve uzaktan çalışma sayesinde internetin ekonomik iyileşmeyi teşvik etmede önemli bir rol oynadığına dikkat çekti.
https://english.cctv.com/2020/11/23/ARTIv03O6DULIQKiqFgom73x201123.shtml?spm=C69523.P89601117162.EEy8zkAGlNk4.2

15) CCTV:
Küresel gözlemciler, COVID-19 salgınının dünya ekonomisine ciddi bir darbe indirmesiyle birlikte, Çin'in gelecekte küresel büyümeyi yeniden canlandıracak kilit bir motor rolünü oynaması bekleniyor. Çin Komünist Partisi (ÇKP) liderliği, Ulusal Ekonomik ve Sosyal Kalkınma ve 2035 Yılı Boyunca Uzun Vadeli Hedefler için 14. Beş Yıllık Planı (2021-2025) formüle etmek için önerileri kabul etti.
https://english.cctv.com/2020/11/23/ARTIAZL9hfzTP4LOW3KVOFoG201123.shtml?spm=C69523.P89601117162.EEy8zkAGlNk4.8

16) CCTV:
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Pazar günü yaptığı açıklamada, 20 Kişilik Grup'un (G20) liderliğinin COVID-19 salgınıyla küresel mücadelede hayati önem taşıdığını söyledi.
https://english.cctv.com/2020/11/23/ARTI3Db4Zpl8FQZLGPX24aJz201123.shtml?spm=C69523.P89601117162.EEy8zkAGlNk4.14