Yabancı basın haber özetleri - 23 Kasım 2020 Pazartesi

23 KASIM 2020, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Deutsche Welle:
Ankara ile Atina arasında yeni NAVTEX gerilimi ortaya çıktı. Ankara'nın, Doğu Akdeniz'de arama faaliyetleri yürüten Oruç Reis'in görev süresi 29 Kasım'a kadar uzatmasına Yunanistan hükümetinden sert tepki geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada bu adım "Barışın, güvenliğin ve istikrarın altının oyulması" olarak nitelendi ve Ankara'ya "provokatif tutumunuza son verin" çağrısı yapıldı.
https://p.dw.com/p/3lfdP

2) Deutsche Welle:
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Fransız medyasına Türkiye ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son dönemdeki açıklamalarına ilişkin olarak, "Erdoğan'ın son iki-üç gündür gördüğümüz yatıştırıcı açıklamaları yeterli değil, icraatlara ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.
https://p.dw.com/p/3lfxZ

3) Deutsche Welle:
Türkiye uzmanı Posch: “Türkiye'de halk hukuk devleti istiyor.”
https://p.dw.com/p/3lfiG

4) Deutsche Welle:
Almanya Başbakanı Angela Merkel, bir video ile sosyal medya kanalları üzerinden G20 katılımcılarına seslendi ve pandemiyle daha güçlü mücadele yapılması için çağrıda bulundu. "Küresel bir sorunun üstesinden ancak küresel çabalarla gelinebilir" diyen Almanya Başbakanı, bu konuda gelişmiş ve gelişmekte olan sanayi ülkelerinin üyesi olduğu G20 gibi oluşumlara özel görev düştüğünü vurguladı.
https://p.dw.com/p/3lfb1

5) Deutsche Welle:
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Dağlık Karabağ'da yaşanan savaşın etkilerinin giderilmesi için Ermenistan'a yardıma hazır olduklarını açıkladı. Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bugün temaslarda bulunan Rus heyetinde yer alan Şoygu, bu yardımın sağlanması için ön koşulun Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan anlaşmanın uygulanması olduğunun altını çizdi.
https://p.dw.com/p/3leV9

6) Deutsche Welle:
İngiliz Ticaret Odası Türkiye ile de anlaşma istiyor.
https://p.dw.com/p/3lfiv

7) Euronews:
Fransa Dışişleri Bakanlığı, Pakistan İnsan Hakları Bakanı Shireen Mazari'nin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Müslümanlara karşı söylediğini iddia ettiği sözlerin doğru olmadığını belirterek bu davranışı şiddetle kınadıklarını açıkladı. Dışişleri sözcüsü, Mazari'nin sözlerini "iğrenç" olarak tanımladı.
https://tr.euronews.com/2020/11/22/fransa-d-sisleri-pakistanl-bakan-n-macron-a-sarf-ettigi-sozler-igrenc-ve-yalan

8) Euronews:
Çin, kaya örnekleri getirmek için Ay'ın insansız bir araç göndermeyi planlıyor. Bu 1970'lerden beri ilk defa bir ülkenin aydan örnek toplamak için başlattığı bir görev olacak.
https://tr.euronews.com/2020/11/22/cin-kaya-ornekleri-toplamas-icin-aya-insans-z-uzay-arac-gonderiyor

9) Euronews:
Eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, Mısır Kişisel Haklar İnisiyatifi (EIPR) direktörü ve iki yöneticisinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. ABD başkanlık seçimlerini kazanan Demokrat Parti başkan adayı Joe Biden'ın dış politika danışmanlığını yapan Blinken, kişisel Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, EIPR Direktörü Jasir Abrürrezak ile örgütün iki yöneticisinin Mısır makamlarınca gözaltına alınmalarını eleştirdi.
https://tr.euronews.com/2020/11/22/biden-n-dan-sman-blinken-den-m-s-r-a-insan-haklar-elestirisi

10) Sputniknews:
Netanyahu yeni ABD Başkanına İran Nükleer Anlaşmasına dönmemesi talimatı verdi.
https://sputniknews.com/amp/world/202011221081244388-netanyahu-instructs-next-us-president-not-to-return-to-iran-nuclear-deal/?__twitter_impression=true

11) Reuters:
Suriye, kıdemli diplomat Faysal Mekdad'ı dışişleri bakanı olarak atadı.
https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN2820KE?__twitter_impression=true