Yabancı basın haber özetleri - 20 Kasım 2020 Cuna

20 KASIM 2020 CUMA
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Deutsche Welle:
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki söyleminin AB ile arasındaki ayrılığı derinleştirdiği uyarısı yaptı.
https://p.dw.com/p/3lZXN

2) Amerika'nın Sesi:
Fransız Senatosu, Ermenistan dışında hiçbir ülke tarafından tanınmayan "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin tanınması için Fransız hükümetine çağrı yapılmasını" içeren bir karar taslağını oylamaya sunuyor. Karar tasarısını Senato Başkanı Gerard Larcher gündeme aldı. Bağlayıcı nitelikte olmayan tasarı üzerindeki oylama 25 Kasım'da yapılacak.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/fransiz-sentosundan-daglik-karabagi-tanima-tasarisi/5668706.html?__twitter_impression=true

3) Deutsche Welle:
Türkiye'de MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, organize suç örgütü lideri ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu tehdit eden Alaattin Çakıcı'yı "Ülke ve millet sevdalısı bir ülkücüdür" diye savunduğu saatlerde, Almanya'da ülkücülerin yasaklanmasına ilişkin beş partinin hazırladığı ortak teklif Alman Federal Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edildi.
https://p.dw.com/p/3lXxc

4) Deutsche Welle:
Doğu Akdeniz geriliminde tansiyon düşmek bilmiyor. Son olarak Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, AB'li mevkidaşları ile bugün bir araya geleceği zirve öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye'yi uyararak, "Aralık'taki AB zirvesinde ne karar alınacağı Türkiye'ye bağlı" ifadelerini kullandı.
https://p.dw.com/p/3lYK5

5) Euronews:
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ve Fransa'nın, Moskova'nın aracılık ettiği Dağlık Karabağ barış anlaşması nedeniyle 'gururlarının kırıldığını' söyledi.
https://tr.euronews.com/2020/11/19/lavrov-abd-ve-fransa-n-n-dagl-k-karabag-anlasmas-ndan-dolay-gucendiklerini-gormek-uzucu

6) Euronews:
Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL), Libya'da ateşkes anlaşması ve taraflar arasında devam eden görüşmelere rağmen, "iki tarafın da hala askeri güçlerini geri çekmeye başlamadığını" açıkladı.
https://tr.euronews.com/2020/11/19/bm-libya-da-taraflar-hala-silahl-guclerini-geri-cekmeye-baslamad

7) Deutsche Welle:
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri liderleri Brüksel'de video konferans aracılığıyla bir araya geliyor. Toplantının en önemli gündem maddesini Macaristan ve Polonya'nın Brüksel'in hukukun üstünlüğü ilkesine muhalefet ederek AB bütçesine onay vermemeleri oluşturacak. Toplantının diğer bir gündem maddesi de koronavirüsle mücadele olacak.
https://p.dw.com/p/3lXGm

8) Euronews:
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Batı Şeria'daki yasa dışı İsrail yerleşim birimini ziyaret eden ilk üst düzey Amerikalı diplomat oldu. Bakan ayrıca ziyaretinde yerleşim birimlerinden gelen ürünlerin "İsrail'de Üretildi" olarak etiketlenebileceğini açıkladı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ABD'li bakanın ziyaretine tepki gösterdi.
https://tr.euronews.com/2020/11/19/abd-d-sisleri-bakan-pompeo-bat-seria-da-yasa-d-s-yerlesim-birimlerini-ziyaret-etti

9) Euronews:
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin gümrük vergilerini düşürmeye ve yurt dışından yüksek kaliteli mal ve hizmet alımını artırmaya devam edeceğini söyledi.
https://tr.euronews.com/2020/11/19/cin-lideri-si-cinping-den-gumruk-vergilerini-dusurme-ve-inovasyon-odakl-buyume-icin-reform

10) The Jerusalem Post:
IŞİD, Mısır ile İsrail arasındaki patlamanın sorumluluğunu üstlendi.
https://m.jpost.com/breaking-news/islamic-state-claims-responsibility-for-blast-between-egypt-and-israel-649645/amp?__twitter_impression=true

11) Amerika'nın Sesi:
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail ziyareti sırasında yaptığı konuşmada İsrail ürünlerinin boykot edilmesinin Yahudi karşıtlığı olduğunu savundu. Pompeo ülkesinde bununla ilgili adım atılacağını söyledi.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/israil-pompeo-netanyahu-boykot-amerika-kud%C3%BCs-ziyaret-filistin/5668791.html?__twitter_impression=true

12) Amerika'nın Sesi:
Çin’de geliştirilen yeni Corona virüsü aşıları, Brezilya’ya gönderildi. Aşıların Çin’den Brezilya’ya taşınması işlemini Türk Hava Yolları gerçekleştirdi.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/cin-brezilya-ya-covid-19-asisi-yolladi/5668656.html?__twitter_impression=true

13) China Xinhua:
Ekonomistler, COVID-19 aşısı yaygın olarak bulunana kadar ABD'de büyüme bekliyor.
http://www.xinhuanet.com/english/2020-11/20/c_139528708.htm

14) China Xinhua:
IMF başkanı, kalıcı belirsizlikle mücadele etmek için güçlü politika eylemlerinin sürdürülmesi çağrısında bulundu.
http://www.xinhuanet.com/english/2020-11/20/c_139528735.htm