Yabancı basın haber özetleri - 2 Aralık 2020 Çarşamba

2 ARALIK 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Deutsche Welle:
Türkiye Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Dağlık Karabağ'da ateşkesi denetlemek konusunda Türk-Rus ortak merkezinin kuruluşu ile ilgili olarak Rus tarafı ile görüşmelerin tamamlandığı ve mutabakat imzalandığı duyuruldu.
https://p.dw.com/p/3m4JG

2) Euronews:
Dağlık Karabağ'daki ateşkesi denetlemek için kurulacak merkezde Rusya ve Türkiye eşit oranda temsiliyete sahip olacak.
https://tr.euronews.com/2020/12/01/karabag-daki-ateskesi-denetleme-merkezinde-rusya-ve-turkiye-esit-temsile-sahip-olacak

3) Euronews:
Laçın’ın Ermeni silahlı güçlerinden boşaltılmasının ardından halka seslenen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Fransa'ya tepki gösterdi. Açıklamasında Fransa Senatosunun Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni tanımasına değinen Aliyev, "Fransa Senatosunun bizim meselemizle ne ilgisi var? Çok istiyorlarsa versinler Marsilya'yı Ermeniler orada kendilerine devlet kursun" ifadelerini kullandı.
https://tr.euronews.com/2020/12/01/aliyev-den-fransa-ya-cok-istiyorsan-z-marsilya-y-ermenilere-verin-orada-devlet-kursunlar

4) Euronews:
İran Dışişeri Bakanlığı sözcüsü, Irak-Suriye sınırında düzenlenen hava saldırısında bir Devrim Muhafızları komutanının öldürülmesi gibi bir olaydan haberleri olmadığını açıkladı.
https://tr.euronews.com/2020/12/01/iran-devrim-muhaf-zlar-komutan-n-n-irak-suriye-s-n-r-nda-olduruldugu-iddialar-n-yalanlad

5) Euronews:
Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerilimin ele alınacağı AB Liderler Zirvesi öncesi Oruç Reis Araştırma Gemisi'ni Antalya Limanı'na çeken Ankara, Atina'ya ön koşulsuz diyalog çağrısı yaptı.
https://tr.euronews.com/2020/12/01/ab-liderler-zirvesi-oncesi-turkiye-den-yunanistan-a-on-sarts-z-diyalog-mesaj

6) Euronews:
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Atina Büyükelçisi Geoffrey R. Pyatt Yunan Hava Kuvvetleri'nin filosuna F-35'i de katma konusundaki ilgisinin "memnuniyetle karşılandığını" belirtti.
https://tr.euronews.com/2020/12/01/abd-yunanistan-n-f-35-savas-ucag-na-ilgisini-memnuniyetle-kars-l-yoruz

7) Deutsche Welle:
ABD'nin Suriye'den asker çekme kararı ve Türkiye'nin Barış Pınarı harekatı nedeniyle NATO içinde patlak veren tartışmalar üzerine oluşturulan reform planında resmi istişare süreci başladı.
https://p.dw.com/p/3m4nz

8) Euronews:
Avrupa Birliği'nin Joe Biden'ın başkanlığı devralmasından sonra Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkilerini canlandırma planında Türkiye de yer aldı.
https://tr.euronews.com/2020/12/01/ab-liderler-zirvesi-oncesi-ab-ve-abd-iliskilerini-yeniden-canland-rmada-turkiye-vurgusu

9) Euronews:
İran Meclisi, nükleer faaliyetlerin hızlandırılmasını öngören tasarıyı ana hatlarıyla kabul etti. Nükleer programın mimarı olarak bilinen fizikçi Muhsin Fahrizade'nin suikastının ardından meclise taşınan tasarının nihai onay alması halinde İran Atom Enerjisi Kurumu, uranyumu en az yüzde 20 oranında zenginleştirmeye başlayacak ve düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum stoklarını artıracak.
https://tr.euronews.com/2020/12/01/iran-da-duzenlenen-suikast-n-ard-ndan-nukleer-faaliyetlerin-h-zland-r-lmas-karar

10) Sputniknews:
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD Başkanı seçilen Joe Biden'i 2021 için belirlenen bir sonraki NATO zirvesine katılmaya davet ettiğini söyledi.
https://sputniknews.com/amp/world/202011301081318052-stoltenberg-invites-biden-to-attend-next-nato-summit-set-for-2021/?__twitter_impression=true

11) Amerika'nın Sesi:
Koronavirüsü salgını nedeniyle 2020'de yaşanan büyük şokun ardından, küresel ekonomide torparlanma başladı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) önümüzdeki yıl küresel ekonomilerde yüzde 4'lük toparlanma olacağını açıkladı. OECD, Türkiye ekonomisinin 2020'de yüzde 1,3 daralacağını, buna karşın 2021'de yüzde 2,9, 2022'de ise yüzde 3,2 oranında büyüyeceğini öngördü. Buna göre, Türkiye'nin 2020 daralma rakamı beklenenden daha düşük gerçekleşirken, önümüzdeki 2 yıl da büyüme rakamları beklenenden daha düşük gerçekleşecek.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/oecd-turkiyenin-buyume-tahminini-asgiya-cekti/5683224.html?__twitter_impression=true

12) Amerika'nın Sesi:
ABD’nin resmi olmayan seçim sonuçlarına göre yeni seçilen başkanı Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris, birlikte çalışacakları üst düzey ekonomi ekibini belirledi.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/joe-biden-ust-duzey-ekonomi-ekibini-belirledi/5682708.html?__twitter_impression=true

13) Euronews:
İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin ortaklarından Savunma Bakanı Benny Gantz, partisi Mavi-Beyaz'ın yarın Meclis'in feshedilmesi yönündeki oylamaya destek vereceğini açıkladı.
https://tr.euronews.com/2020/12/01/israil-yeniden-erken-secimin-esigine-geldi