Yabancı basın haber özetleri - 19 Kasım 2020 Perşembe

19 KASIM 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Deutsche Welle:
AB-ABD hattında Erdoğan'ya yönelik ortak strateji. Türkiye’yi "agresif" bir dış politika izlemekle eleştiren ABD ve Avrupa ülkeleri yaptırımları da içeren adımlarla Erdoğan üzerindeki baskıyı artırmaya hazırlanıyor. Uzmanlara göre ilişkilerde "kırılma noktasına" gelindi.
https://p.dw.com/p/3lTJE

2) Deutsche Welle:
İsrail ordusu Suriye'deki bazı askeri tesisleri vurduğunu duyurdu. İsrail Ordusu Sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus yaptığı açıklamada, Golan Tepelerinin Suriye kontrolündeki bölgesinden Şam çevresine kadar sekiz hedefin vurulduğunu söyledi.
https://p.dw.com/p/3lTS2

3) Deutsche Welle:
Putin Azerbaycan’ın talebi üzerine Türkiye'nin Dağlık Karabağ’da barış gözlem misyonunda yer alacağını açıkladı. Putin Dağlık Karabağ'da Türk askeri olmayacağını söyledi. Askerlerini ateşkesi gözlemek için Azerbaycan tarafına yerleştirmesi konusunda Türkiye'yi ikna ettiğini söyleyen Putin, aksi takdirde bunun Ermenistan tarafından "provakasyon" olarak algılanacağını belirtti.
https://p.dw.com/p/3lTDL

4) Euronews:
Dağlık Karabağ anlaşmasından sonra Ermenistan'da muhalefet tarafından sert şekilde eleştirilen Başbakan Nikol Paşinyan, yeni yol haritasını açıkladı. Silahlı Kuvvetlerde reform planını hayata geçirmek istediğini söyleyen Paşinyan, hükümet üyelerinde değişikliğe gideceğini söyledi.
https://tr.euronews.com/2020/11/18/dagl-k-karabag-krizi-ermenistan-basbakan-nikol-pasinyan-yeni-yol-haritas-n-ac-klad

5) Euronews:
Irak ve Suudi Arabistan iki ülke arasında yaklaşık 30 yıldır kapalı olan Arar sınır kapısını yeniden açtı. Bu sınır kapısının yeniden açılması, son dönemde Bağdat ve Riyad arasındaki gelişen ilişkilerin yeni bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
https://tr.euronews.com/2020/11/18/irak-ve-suudi-arabistan-30-y-ld-r-kapal-arar-s-n-r-kap-s-n-yeniden-act

6) Amerika'nın Sesi:
ABD Maliye Bakanlığı bünyesindeki Yabancı Mal Varlıklarını Kontrol Dairesi, (OFAC) İran'ın dini lideri Ali Hamaney'e bağlı olan ve finans, enerji, inşaat ve madencilik gibi alanlarda 150 holdingi bünyesinde barındıran İslam Devrimi Mustazafan Vakfı'na yaptırım uygulamak için harekete geçti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, vakfın görünürde yoksullara yardım sağlayan bir hayır kurumu olduğu, ancak bünyesinde barındırdığı holdinglerin İran halkının varlıkları gasp edilerek kurulduğu ve ülkenin dini lideri Ali Hamaney tarafından makamını ve siyasi müttefiklerini zenginleştirmek, rejim karşıtlarını da cezalandırmak için kullanıldığı kaydedildi.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/abdden-iran-istihbarat-bakanina-ve-hamaneyin-cevresine-yaptirimlar/5667593.html?__twitter_impression=true

7) Amerika'nın Sesi:
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Fransa, Türkiye ve Gürcistan ziyaretlerinden sonra İsrail’e geçti. Pompeo, Kudüs’te İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdüllatif El Zayani ile biraraya geldi. Pompeo’nun ziyareti sırasında Batı Şeria’daki İsrail yerleşim birimlerini ve Golan Tepeleri’ni de ziyaret edebileceği belirtiliyor.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/abd-disisleri-bakani-pompeo-israilde/5667770.html?__twitter_impression=true

8) Amerika'nın Sesi:
Dağlık Karabağ krizi ve İslam-laiklik tartışmalarının da eklenmesiyle son haftalarda gerilimin daha da arttığı Türkiye-Fransa ilişkilerinde Fransa bir adım daha ilerleyerek, 11 Aralık'ta Brüksel'de yapılacak AB liderler zirvesinde Türkiye'ye ekonomik yaptırım konusunu masaya getirmeye hazırlanıyor. Fransa AB Bakanı Clement Beaune, "Bireysel ya da sektörel ekonomik yaptırımlar gelebilir. Her türlü ihtimal masada" dedi.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/fransa-ab-zirvesinde-turkiyeye-yaptirim-onerecek/5667315.html?__twitter_impression=true

9) Euronews:
Almanya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Christoph Heusgen, Rusya ve Çin'i Kuzey Kore'nin rafine petrol ithalatında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ihlal edip etmediğinin belirlenmesini engellemekle suçladı.
https://tr.euronews.com/2020/11/18/almanya-rusya-ve-cin-i-kuzey-kore-yapt-r-mlar-n-engellemekle-suclad

10) Euronews:
Japonya Kabine Genel Sekreteri Kato Katsunobu, Tokyo'nun, Çin'in Sincan (Doğu Türkistan) bölgesindeki insan hakları (ihlalleri) koşullarını endişeyle takip ettiğini söyledi.
https://tr.euronews.com/2020/11/18/japonya-dogu-turkistan-daki-insan-haklar-kosullar-n-endiseyle-izliyoruz