Yabancı basın haber özetleri - 18 Kasım 2020 Çarşamba

18 KASIM 2020 ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Deutsche Welle:
Eylül ayında ülke tarihinin en büyük silahlanma programlarından birini açıklayan Yunanistan, şimdi de 24 adet F-35 savaş uçağı için ABD'ye başvurulduğunu duyurdu.
https://p.dw.com/p/3lPcQ

2) Deutsche Welle:
Ankara Rum davalar zinciri ile karşı karşıya.
https://p.dw.com/p/3lOsy

3) Amerika'nın Sesi:
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD’nin Dağlık Karabağ’da 10 Kasım’da varılan ateşkesi memnunlukla karşıladığını bildirdi, ancak Ermenistan ve Azerbaycan’a çatışmalara kalıcı bir siyasi çözüm bulmaları çağrısında bulundu. Pompeo, konuyla ilgili yazılı açıklamasında ABD’nin Kızılhaç ve diğer insani yardım örgütlerinin operasyonlarını desteklemek için diplomatik çabalarla eş zamanlı olarak çatışmalardan etkilenenler için 5 milyon dolarlık insani yardım sağlanacağı haberini de verdi.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/abdden-daglik-karabaga-mali-yardim/5666172.html?__twitter_impression=true

4) Euronews:
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Rusya’ya Dağlık Karabağ’da ateşkes, Türkiye’nin rolü ve yabancı savaşçıların geri çekilmesiyle ilgili ilgili “belirsizlikleri” giderin çağrısı yaptı.
https://tr.euronews.com/2020/11/17/fransa-dan-rusya-ya-cagr-dagl-k-karabag-da-turkiye-nin-roluyle-ilgili-belirsizlikleri-gide

5) Euronews:
Barack Obama 'A Promised Land' (Vadedilmiş Toprak) adlı kitabında Erdoğan için yazdıkları: "Demokrasi ve hukukun üstünlüğüne bağlılığı, sadece kendi iktidarını koruduğu sürece var olacak gibi güçlü bir izlenime sahiptim"...
https://tr.euronews.com/2020/11/17/barack-obama-a-promised-land-adl-kitab-nda-erdogan-icin-ne-dedi

6) Euronews:
Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp Karrenbauer, ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden ile birlikte Beyaz Saray'ın, Almanya'dan Amerikan askerini çekme kararını geri alma olasılığının bulunduğunu dile getirdi.
https://tr.euronews.com/2020/11/17/almanya-savunma-bakan-abd-askerini-almanya-dan-cekme-karar-ndan-vazgecebilir

7) Amerika'nın Sesi:
ABD’nin Irak’tan 500 asker çekme kararının ardından başkent Bağdat’ta sıkı önlemlerle korunan Yeşil Bölge’ye dört roketin isabet ettiği belirtildi. Roket saldırısıyla İran destekli Şii milislerin Ekim ayında açıkladığı resmi olmayan ateşkesin sona erdiği belirtiliyor.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/bagdatta-abd-buyukelciligi-yakinlarina-roket-saldirisi/5666435.html?__twitter_impression=true

8) Sputniknews:
NATO genel sekreteri Jens Stoltenberg, CNN yayıncısına yaptığı açıklamada, ABD birliklerinin erken veya koordine olmadan geri çekilmesinin Afganistan'ın istikrarı için ciddi bir risk oluşturduğunu ve IŞİD gibi terörist grupların yeniden dirilmesine yol açabileceğini söyledi.
https://sputniknews.com/amp/asia/202011171081194831-natos-stoltenberg-warns-of-risks-posed-by-us-militarys-early-withdrawal-from-afghanistan/?__twitter_impression=true

9) Euronews:
Putin, Sudan'da Rus donanma üssü kurulmasına yönelik kararı onayladı.
https://tr.euronews.com/2020/11/17/putin-sudan-da-rus-donanma-ussu-kurulmas-na-yonelik-karar-onaylad

10) Al Jazeera News:
ABD ordusu, popüler Müslüman uygulamalarının konum verilerini satın alıyor.
https://www.aljazeera.com/amp/news/2020/11/17/report-us-military-buying-location-data-on-popular-muslim-apps?__twitter_impression=true

11) Deutsche Welle:
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian Die Zeit, Le Monde ve Washington Post gazetelerinde yayınlanmak üzere ABD-Avrupa ilişkilerine ilişkin olarak ortak bir makale kaleme aldı.
https://p.dw.com/p/3lOaS

12) Euronews:
Filistin, İsrail'le güvenlik iş birliğine yeniden başlıyor.
https://tr.euronews.com/2020/11/17/filistin-israil-le-guvenlik-is-birligine-yeniden-basl-yor

13) China Xinhua:
Başkan Xi Jinping, Çin karakterleriyle sosyalist hukukun üstünlüğü yoluna sadık kalınması ve Çin'in yönetim sisteminin ve kapasitesinin hukukun üstünlüğü doğrultusunda modernizasyonunun teşvik edilmesi çağrısında bulundu.
http://www.xinhuanet.com/english/2020-11/18/c_139523214.htm