Yabancı basın haber özetleri - 17 Kasım 2020 Salı

17 KASIM 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Euronews:
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Kapalı Maraş'ın açılmasından ve Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik açıklamalardan üzüntü duyduklarını belirterek, "Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüne, BM Güvenlik Konseyi kararları temeli dışında alternatif yoktur." açıklamasını yaptı.
https://tr.euronews.com/2020/11/16/avrupa-birligi-maras-n-ac-lmas-yla-ilgili-eylemlerden-uzuntu-duyuyoruz

2) Amerika'nın Sesi:
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Elysee Sarayı'nda "Türkiye'nin çok agresif eylemleri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tavrını değiştirmeye ikna etme gerekliliği hakkında" konuştuklarını açıkladı.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/pompeo-macronla-turkiyenin-saldirgan-tavrini-gorustuk/5665019.html?__twitter_impression=true

3) Euronews:
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), artık yararlı çözümler üretmediğini belirterek, uluslararası işbirliği yapılarının “modernleştirilmesi” çağrısında bulundu.
https://tr.euronews.com/2020/11/16/macron-birlesmis-milletler-guvenlik-konseyi-art-k-yararl-cozum-uretemiyor

4) Deutsche Welle:
Ermenistan Dışişleri Bakanı’ndan istifa kararı.
https://p.dw.com/p/3lMqL

5) Amerika'nın Sesi:
Washington'daki siyasi gözlemciler, Biden'ın Çin'e karşı sert tavır takınmaya devam etme olasılığını yüksek görüyor. Biden aynı zamanda Pekin'e baskı yapmak için Amerika'nın müttefikleriyle daha çok işbirliği içine girebilir.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/biden-abdenin-cine-karsi-sert-tavrini-surdurebilir/5659848.html?__twitter_impression=true

6) Al Jazeera News:
Obama: Trump'ın Biden galibiyetiyle ilgili 'huysuzluğu' ABD'ye 'zarar veriyor'
https://www.aljazeera.com/amp/news/2020/11/16/obama-trumps-petulance-is-hurting-the-us?__twitter_impression=true

7) CNN:
ABD ordusu, Trump'ın Afganistan ve Irak'tan daha fazla asker çekilmesini planlamak için emir vereceğini tahmin ediyor.
https://amp.cnn.com/cnn/2020/11/16/politics/trump-afghanistan-iraq-troop-drawdown-order/index.html?__twitter_impression=true

8) Deutsche Welle:
Hukuk devleti ilkesini ihlal ettikleri gerekçesiyle AB tarafından eleştirilen Polonya ve Macaristan, ödeneklerin koşula bağlanması planına tepki olarak AB bütçesini veto etti.
https://p.dw.com/p/3lNDF

9) Euronews:
İsrailli göstericiler, Doğu Kudüs'te Yahudi yerleşim birimlerine yeni konut inşa alanını ziyaret eden Avrupalı diplomatları protesto etti.
https://tr.euronews.com/2020/11/16/dogu-kudus-te-avrupal-diplomatlara-israilli-gostericilerden-protesto

10) Al Jazeera News:
Libyalı rakipler, petrol tesislerini koruyan güçleri birleştirmeyi kabul etti.
https://www.aljazeera.com/amp/news/2020/11/16/libyan-rivals-agree-to-unify-forces-protecting-oil-facilities?__twitter_impression=true