Yabancı basın haber özetleri - 16 Eylül 2020 Çarşamba

16 EYLÜL 2020, ÇARŞAMBA

YABANCI BASIN

 

 

1) Deutsche Welle:
"Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir araya geldi. Mitsotakis, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz'deki gerilimlerin değerlendirileceği AB zirvesi öncesinde, Türkiye'nin "bölgedeki provokasyonları" sona erdirmesi halinde Atina'nın Ankara ile deniz yetki alanları hakkında derhal istikşafi görüşmelere başlamaya hazır olduğunu söyledi."
https://p.dw.com/p/3iV0h

 

2) Euronews:
"Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Doğu Akdeniz ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu dış ilişkiler konularındaki Genel Kurul toplantısında milletvekillerine hitaben konuşan Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, eski imparatorlukların geri gelmeye başladığını belirterek, 'Bunlardan üçü Rusya, Çin ve Türkiye. Bunlar küresel ve bölgesel yaklaşımlarla gelen eskinin büyük imparatorlukları. Bu durum bizim için yeni bir ortam sunuyor' diye konuştu."
https://tr.euronews.com/2020/09/15/ap-de-konusan-borrell-den-turkiye-ac-klamas-gecmisteki-imparatorluklar-geri-geliyor

 

3) Euronews:
"Adanın İtalyanlardan alınmasının 77. yıl dönümü törenlerine katılan Yunan Cumhurbaşkanı, Yunanistan'ın Fransa'dan neden tam da bu zamanda savaş jetleri satın aldığının sorusunu 'Bunu sadece bir mesaj göndermek için yapmıyoruz. Ama eski bir Yunan atasözü 'barış istiyorsanız savaşa her zaman daha fazla hazırlıklı olmalısınız' der. Biz her şeye karşı hazırlıklı olmalıyız' şeklinde yanıtladı. Türkiye'nin 'yasa dışı eylemleri' nedeniyle Ege ve Doğu Akdeniz'de daha önce 'hiç görülmemiş gerginliklere neden olduğunu' da ileri süren Cumhurbaşkanı, bu durumun sadece Yunanistan'ı değil, AB ve NATO'yu da hedef aldığını ve barış ile istikrarı da tehdit ettiğini belirtti."
https://tr.euronews.com/2020/09/15/yunanistan-cumhurbaskan-bar-s-istiyorsan-z-savasa-haz-rl-kl-olmal-s-n-z


4) Euronews:
"Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye ve Yunanistan'ı Doğu Akdeniz sorununa diplomatik çözüm bulmaya çağırdı. İki tarafın da askeri güç kullanmaktan kaçınması gerektiğini söyleyen Pompeo, konuyla ilgili uluslararası çözüm mekanizmalarına başvurulmasını istedi."
https://tr.euronews.com/2020/09/15/pompeo-dan-ankara-ve-atina-ya-dogu-akdeniz-uyar-s-askeri-guc-kullanmaktan-kac-n-n

 

5) Deutsche Welle:
"Bugün Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen oturumda Doğu Akdeniz'deki gelişmeler özelinde Türkiye ile ilişkiler ele alınıyor. Oturuma katılan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell, Türkiye ile ilişkilerin 'tarihi bir dönüm noktasında' olduğunu belirterek, ilişkilerin geleceğini Türk hükümetinin gelecek günlerdeki tutumunun belirleyeceğini söyledi."
https://p.dw.com/p/3iUHU

 

6) Amerika'nın Sesi:
"Birleşmiş Milletler Türkiye’yi, Suriye’nin kuzeyinde desteklediği muhalif grupları kontrol altında tutması konusunda uyardı. BM denetçileri, bu grupların adam kaçırma, işkence ve yağma eylemlerine karıştıklarına dikkat çekti."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/bmden-turkiyeye-suriye-uyarisi/5584545.html?__twitter_impression=true

 

7) Deutsche Welle:
"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), tüm ülkelerin Libya'ya yönelik silah ambargosuna riayet etmesini ve paralı askerlerin geri çekilmesini talep eden bir karar çıkardı."
https://p.dw.com/p/3iWBq


8) Euronews:
"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Ekim 2011-Nisan 2012 arasında 'keyfi tutuklama' ve 'ifade özgürlüğü ihlali' gerekçesi ile yazar Ragıp Zarakolu davasında Türkiye'yi suçlu buldu. Mahkeme, Türkiye'nin yaklaşık 5 ay tutuklu yargılanmış olan Zarakolu’na 6 bin 500 euro tazminat ödemesi gerektiğine hükmetti. Ragip Zarakolu KCK İstanbul Ana Davası’nda yargılanıyordu."
https://tr.euronews.com/2020/09/15/aihm-rag-p-zarakolu-davas-nda-turkiye-yi-suclu-buldu

 

9) Amerika'nın Sesi:
"Birleşmiş Milletler 75’inci Genel Kurul çalışmaları başladı. Çalışmalara, 74’üncü Genel Kurul Başkanı Tijjani Muhammad Bande’den görevi bugün devralan Volkan Bozkır başkanlık edecek. BM Genel Kurul Başkanlığı'na getirilen ilk Türk olan Volkan Bozkır yemin ederek görevine başladı."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/bm-genel-kurulu-basladi-volkan-bozkir/5584793.html?__twitter_impression=true

 

10) Deutsche Welle:
"Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) diplomatik ilişkileri başlatmak üzere İsrail ile vardıkları anlaşmada imzalar Washington'da atıldı."
https://p.dw.com/p/3iW13

 

11) Deutsche Welle:
"Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in İsrail ile diplomatik ilişkileri başlatmasını öngören anlaşmaların yarın Beyaz Saray'da düzenlenecek imza töreni öncesinde Amerika Birleşik Devletleri'nden Körfez için bir hamle daha geldi."
https://p.dw.com/p/3iT6o

 

12) Euronews:
"İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri 'ilişkilerin normalleşmesi' anlaşmasının hemen ardından ilk krizi yaşıyor. BAE'nin Amerika Birleşik Devletleri'nden F-35 savaş uçağı alacağını duyurmasına İsrail'in tepkisi sert oldu. İsrailli diplomatik ve askeri kaynaklar, 'BAE ile ilişkilerin dostane kalacağına dair garanti yok' şeklinde açıklama yaptı."
https://tr.euronews.com/2020/09/15/iliskileri-normallestiren-israil-ve-bae-aras-nda-ilk-kriz-f-35-savas-ucaklar

 

13) Deutsche Welle:
"ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından İran'a yönelik açıklamalar yaptı. Trump, İran'ın olası bir saldırısı halinde ülkesinin 'binlerce katıyla karşılık vereceğini' ifade etti."
https://p.dw.com/p/3iUD3

 

14) Deutsche Welle:
"Avrupa Birliği ülkeleri temsilcileri ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve heyeti arasında gerçekleştirilen video-konferansında ilişkileri zorlayan konuları ele aldı."
https://p.dw.com/p/3iTZ6

 

15) Euronews:
"İngiltere'de Başbakan Boris Johnson liderliğindeki hükümetin Brexit Anlaşması'nı tek taraflı değiştirecek 'İç Piyasalar Yasa Tasarısı' parlamentodan ilk onayını aldı. Bazı Muhafazakarların tepki göstermesine rağmen parlamentoda onaylanan tasarının, ancak nihai olarak onaylanması halinde Brüksel ile imzalanan Brexit anlaşmasının bazı maddelerinin ihlal edileceği ifade ediliyor."
https://tr.euronews.com/2020/09/15/ingiltere-de-ab-ile-ipleri-geren-yasa-tasar-s-na-eski-basbakanlardan-da-tepki-geldi

 

16) Amerika'nın Sesi:
"Dünya Ticaret Örgütü, Başkan Donald Trump yönetiminin 200 milyar dolarlık Çin ürününe 2018 yılında koyduğu gümrük vergilerinin küresel ticaret örgütünün kurallarını ihlal ettiği görüşünü bildirdi. Böylece merkezi Cenevre’deki Dünya Ticaret Örgütü ilk kez Başkan Trump yönetiminin aralarında müttefik ve rakiplerinin da olduğu bir dizi ülkeye uyguladığı gümrük vergilerine karşı karar almış oldu."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/dunya-ticaret-orgutunden-ilk-kez-trump-yonetimine-karsi-karar/5584701.html?__twitter_impression=true

 

17) Amerika'nın Sesi:
"Sovyetler Birliği’nin dağılmasında sonra Rusya’nın öncülüğündeki oluşturulan güvenlik bloğunun altı üyesi, 12-16 Ekim günleri arasında Belarus’ta ortak askeri tatbikat düzenleyecek. Rusya Savunma Bakanlığı, tatbikata Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü üyeleri Rusya, Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan’ın katılacağını açıkladı."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/eski-sovyet-blogu-ulkeleri-askeri-tatbikat-duzenleyecek/5584279.html?__twitter_impression=true

 

18) Sputniknews:
"Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Savunma Kontrol Merkezi, Rus savaş uçağı Su-27'nin Salı günü ABD Hava Kuvvetleri devriye uçağını Baltık Denizi üzerinde durdurmak için mücadele ettiğini söyledi."
https://sputniknews.com/amp/russia/202009151080467826-russias-su-27-scrambled-to-intercept-us-spy-plane-over-baltic-sea/?__twitter_impression=true

 

19) China Xinhua:
"Rusya Dışişleri Bakanlığı, bakanlar arasında yapılan telefon görüşmesinden sonra Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un Alman mevkidaşı Heiko Maas'ı Rus muhalefet lideri Alexei Navalny'nin şüpheli zehirlenmesinin daha fazla siyasallaştırılmasını bırakmaya çağırdığını söyledi."
http://www.xinhuanet.com/english/2020-09/16/c_139371063.htm

 

20) Al Jazeera News:
"Batı Afrika bloğu, Mali ordusuyla anlaşma sağlayamadı."
https://www.aljazeera.com/amp/news/2020/09/west-africa-bloc-fails-reach-agreement-mali-military-200915192030980.html?__twitter_impression=true

 

21) Reuters:
"Hindistan ordusu, Çin ile şiddetli tartışmalı Himalaya sınırı boyunca malzemeleri binlerce askere taşımak için tüm lojistik ağını etkinleştirdi."
https://www.reuters.com/article/us-india-china-idUSKBN2662ZS?taid=5f613a96feb41b0001a53457&utm_campaign=trueAnthem:+Trending+Content&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter