Yabancı basın haber özetleri - 12 Kasım 2020 Perşembe

12  KASIM 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN

 


1)    Deutsche Welle:
Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan'ın eylül sonundan beri devam eden Dağlık Karabağ'daki çatışmaları sonlandırmak için imzaladığı anlaşma nedeniyle Ermenistan'da protestolar devam ediyor.
https://p.dw.com/p/3l9Ju
 
2)    Euronews:
Ermenistan'da muhalif partiler, Dağlık Karabağ anlaşması sonrası Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifa tartışmalarını görüşmek üzere parlamentoda özel bir oturum planladı. Ancak Paşinyan'ın partisinin çoğunluğundaki mecliste yeterli sayıya ulaşılamadığı için toplantı yapılmadı.
https://tr.euronews.com/2020/11/11/ermenistan-da-yonetim-krizi-muhalefet-basbakan-pasinyan-n-istifas-icin-dugmeye-bast
 
3)    Euronews:
Ankara, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Türkiye ziyaretiyle ilgili değerlendirmesine tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Pompeo'nun ifadelerinin "son derece yersiz" olduğunu ve bu husustaki tepkinin ABD tarafına iletildiğini bildirdi.
https://tr.euronews.com/2020/11/11/ankara-dan-washington-a-tepki-pompeo-nun-ifadeleri-yersiz-abd-once-aynaya-baks-n
 
4)    Deutsche Welle:
İç savaşın yaşandığı Libya'nın geleceğinin masaya yatırıldığı Tunus'ta yapılan siyasi görüşmelerde ilerleme sağlandı. Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams, Tunus'taki siyasi görüşmelerde 18 ay içinde seçimlerin yapılması konusunda anlaşıldığını açıkladı. Williams bunun yanı sıra devlet kurumlarını birleştirecek bir plan üzerinde de mutabakata varıldığını belirtti.
https://p.dw.com/p/3lAQu
 
5)    Deutsche Welle:
Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi Atina'ya resmi bir ziyarette bulundu. El Sisi başkent Atina'da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis'le bir araya geldi. İki lider görüşmenin ardından yaptıkları açıklamada, Yunanistan ve Mısır'ın Doğu Akdeniz'de daha fazla istikrar sağlanması için gelecekte daha sıkı iş birliği yapacağını vurguladı.
https://p.dw.com/p/3l9tg
 
6)    Deutsche Welle:
Rusya: Spunik V aşısı yüzde 92 etkili.
https://p.dw.com/p/3l90P
 
7)    Deutsche Welle:
Suriye'nin başkenti Şam’da, sığınmacıların ülkeye dönüşü konulu iki günlük konferans başladı. Rusya’nın destek verdiği konferansa komşu ülkelerden sadece Lübnan ve Irak katılıyor. Suriyeli sığınmacılara ve mültecilere ev sahipliği eden komşu Türkiye ve Ürdün ise konferansa davet edilmedi. Lübnan ve Irak'ın yanı sıra konferansa davet edilen diğer ülkelerse İran, Venezuela ve Çin.
https://p.dw.com/p/3l9h2
 
8)    Euronews:
Hong Kong'da Çin yanlısı yönetimin, 4 milletvekilinin, vekilliklerini düşürmesinin ardından demokrasi yanlısı muhalefet milletvekilleri toplu istifa edeceklerini açıkladı.
https://tr.euronews.com/2020/11/11/hong-kong-da-demokrasi-yanl-s-milletvekillerinden-toplu-istifa-ad-m