Yabancı basın haber özetleri - 12 Eylül 2020 Cumartesi

12 EYLÜL 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN

 


1) Deutsche Welle:
"AB üyesi Güney Avrupa ülkelerinin (Med7) dün yapılan zirve toplantısından çıkan ortak bildiriye Türk Dışişleri'nden tepki geldi."
https://p.dw.com/p/3iKpI

2) Deutsche Welle:
"ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Doğu Akdeniz'deki soruna barışçı bir çözüm bulunabilmesi amacıyla Cumartesi günü Kıbrıs Cumhuriyeti'ne bir ziyaret gerçekleştireceğini açıkladı."
https://p.dw.com/p/3iJah

3) Euronews:
"Avrupa Parlamentosu'na video konferans aracılığı ile bağlanan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuşması sırasında yayınlanan Avrupa Birliği ve Türkiye bayraklarını temsil eden logo tartışma yarattı. Yeşiller grubundan Alman Avrupa Parlamenteri Reinhard Bütikofer, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü sondaj çalışmalarının tartışıldığı Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi'nde söz alarak, 'İki bayrağın bu şekilde iç içe geçmesini beğenmedim. Türk bayrağındaki yıldızlar Avrupa Birliği bayrağındaki yıldızları gölgede bırakıyor. Bu böyle olmamalı. Belki de logo yeniden gösterilmemeli' ifadelerini kullandı."
https://tr.euronews.com/2020/09/11/ap-de-turk-bayrag-n-n-ab-bayrag-ile-ic-ice-gosterilmesi-tepki-cekince-ekrandan-kald-r-ld-

4) Deutsche Welle:
"Libya'da çatışan tarafların temsilcilerinin Fas'ın Bouznika kentinde yaptığı görüşmelerde , devlet kurumlarındaki önemli pozisyonların paylaşılması konusunda uzlaşma sağlandı. Beş gün süren görüşmelerin ardından yapılan ortak açıklamada, 'kriterler ve mekanizmalar konusunda kapsamlı uzlaşma' sağlandığı bildirildi. Ancak uzlaşmanın ayrıntıları hakkında bilgi verilmedi. Ay sonunda tarafların varılan uzlaşmanın uygulanmasını görüşmek üzere yeniden bir araya gelmesi planlanıyor."
https://p.dw.com/p/3iJUj

5) Euronews:
"Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ardından bir diğer Körfez ülkesi Bahreyn'in de İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşmasına vardığı, kararı ABD Başkanı Donald Trump'ın bugün duyuracağı bildirildi. İsrail basınında yer alan haberlere göre, Bahreyn de İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalamaya karar verdi."
https://tr.euronews.com/2020/09/11/israil-bas-n-bahreyn-de-israil-ile-iliskileri-normallestirmek-icin-anlast-karar-trump-duyu

6) Sputniknews:
"ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Başkanı General Frank McKenzie, NBC News'e yaptığı açıklamada, Irak'taki 'milis grupları' tarafından ABD birliklerine yönelik saldırıların 2020'nin ilk yarısında bir önceki yıla göre arttığını söyledi."
https://sputniknews.com/amp/us/202009121080435543-certain-moral-ownership-centcom-head-says-attacks-on-us-troops-in-iraq-rising-refers-to-iran/?__twitter_impression=true

7) Deutsche Welle:
"Koronavirüs pandemisinin dünya çapında tarihi bir yoksullaşmaya neden olduğu belirtildi. Birleşmiş Milletler'in raporuna göre pandemi, 1929 Ekonomik Bunalımı'ndan bu yana barış zamanında dünyada yaşanan en büyük ekonomik durgunluğu tetikledi. Bu kırılmanın sonucu olarak dünya çapında 176 milyon insanın yoksullaşma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor."
https://p.dw.com/p/3iMGN

8) Deutsche Welle:
"Berlin Savcılığı'nın Aleksey Navalni soruşturmasında Rus yetkililere hukuki destek sağlamak ve Navalni'nin sağlık durumu hakkında yetkilileri bilgilendirmekle görevlendirildiği belirtildi."
https://p.dw.com/p/3iLRK

9) Deutsche Welle:
"Almanya'da Ağustos ayı enflasyonu yüzde 0 olarak kaydedildi. Federal İstatistik Dairesi, Tüketici Fiyat Endeksinin Temmuz ayına göre yüzde 0,1 oranında azalarak yüzde 0'a düştüğünü bildirdi."
https://p.dw.com/p/3iKiD

10) Euronews:
"Amerika Birleşik Devletleri'nde son 11 ayda verilen bütçe açığı 3 trilyon dolarla tüm zamanların rekorunu kırdı. Koronavirüs salgınını kontrol altına almak için yapılan harcamalar ve krizden dolayı milyonlarca insanın işsiz kalması, Amerikan hazinesine darbe vurdu."
https://tr.euronews.com/2020/09/11/abd-2020-mali-y-l-n-tarihinin-en-buyuk-butce-ac-g-ile-kapat-yor

11) Euronews:
"ABD'li Bob Woodward, Başkan ile yaptığı röportajdan alıntılarda bulunduğu kitabında Trump’ın 'Bu ülkede daha önce kimsenin denemediği çok gizli bir nükleer sistem üzerinde çalışıyoruz' dediğini aktardı. Trump’ın bahsettiği 'kimsenin duymadığı ve bilmediği gizli bir nükleer sistem' hakkında savunma alanındaki uzmanların dahi bir fikri yok."
https://tr.euronews.com/2020/09/11/abd-trump-n-bahsettigi-gizli-nukleer-silahtan-kimsenin-haberi-yok-

12) Euronews:
"Ocak ayında Avrupa Birliği'nden ayrılan İngiltere, Brexit sonrası ilk önemli serbest ticaret anlaşmasını Japonya ile imzaladı."
https://tr.euronews.com/2020/09/11/ingiltere-brexit-sonras-ilk-serbest-ticaret-anlasmas-n-japonya-ile-imzalad-

13) Reuters:
"İngiltere Başbakanı Johnson, AB'yi gıda ablukasını tehdit etmekle suçladı."
https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN26230H?__twitter_impression=true

14) Amerika'nın Sesi:
"Yunanistan’ın Midilli Adası’ndaki Moria mülteci kampında çıkan yangından sonra binlerce kişinin evsiz kalmasının ardından, Başbakan Angela Merkel adına bir açıklama yapan sözcüsü Steffen Seibert, Merkel’in Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile önümüzdeki hafta Cuma günü biraraya gelerek, mülteci sorununun AB üyesi ülkelerle birlikte çözümü konusunu ele alacağını açıkladı."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/merkel-midillideki-multecilerin-durumunu-ab-komisyonuna-tasiyor/5579832.html?__twitter_impression=true

15) Sputniknews:
"ABD'li stratejik bombardıman uçakları B-52H, Ağustos ayının sonlarında, Estonya ve Kanada'dan gelen seyir füzeleriyle Rusya'ya karşı saldırıları simüle ettikleri tatbikatlar düzenlediklerini söyledi. Rus ordusu, Rusya sınırına yakın stratejik bombardıman uçaklarıyla gerçekleştirilen tatbikatların 'düşmanca ve kışkırtıcı nitelikte' olduğunu düşünüyor."
https://sputniknews.com/amp/russia/202009111080430397-us-strategic-bombers-b-52h-simulated-strikes-against-russia-in-august-military-says/?__twitter_impression=true

16) Reuters:
"Afgan hükümeti ile Taliban isyancıları arasındaki görüşmeler, ülkeyi harap eden ve on binlerce savaşçı ve sivili öldüren yaklaşık yirmi yıllık bir çatışmaya son vermek amacıyla Cumartesi günü Katar'ın başkenti Doha'da başlayacak."
https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN26233E?__twitter_impression=true

17) Reuters:
"Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Cuma günü yaptığı açıklamada, ciddi bir yakıt sıkıntısı krizi yaşayan ülkedeki en büyük rafinaj kompleksinde 'ABD casusunun' yakalandığını söyledi."
https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN26233Q?__twitter_impression=true



18) China Xinhua:
"Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Cuma günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile yaptıkları görüşme sonrasında düzenledikleri basın toplantısında, Çin'in ABD'nin içişlerine hiçbir zaman müdahale etmediğini söyledi."
http://www.xinhuanet.com/english/2020-09/12/c_139362785.htm


19) China Xinhua:
"Xinhua, Avustralya'daki Çinli gazetecilere yönelik saldırıları kınadı."
https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN26304Y?__twitter_impression=true