Yabancı basın haber özetleri - 10 Kasım 2020 Salı

10 KASIM 2020 SALI
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN

 


1) Euronews:
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ve Rusya devlet başkanları ile ile Karabağ'da süren savaşın sonlandırılması için 'çok acı verici' bir anlaşma imzaladığını duyurdu.
https://tr.euronews.com/2020/11/09/ermenistan-basbakan-pasinyan-savas-n-bitmesi-icin-cok-ac-verici-bir-anlasma-imzalad-m

2) Sputniknews:
Aliyev, Karabağ'da Türkiye ve Rusya'nın ortaklaşa barışı koruma faaliyetleri gerçekleştireceğini söyledi.
https://sputniknews.com/amp/world/202011091081109232-aliyev-says-turkey-and-russia-will-jointly-carry-out-peacekeeping-activities-in-karabakh/?__twitter_impression=true

3) Sputniknews:
Rus ordusuna göre, Dağlık Karabağ'da Laçin koridorudaki temas hattı boyunca Rus gözlem noktaları kurulacak.Rusya Savunma Bakanlığı Salı günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, Rus barış güçlerinin Ulyanovsk havaalanından Il-76 uçaklarıyla Karabağ'a doğru yola çıktığını söyledi.
https://sputniknews.com/amp/world/202011091081109462-russian-peacekeepers-departing-for-karabakh-by-il-76-aircraft-russian-defence-ministry-says/?__twitter_impression=true&s=09

4) Euronews:
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Suriyeli milyonlarca mültecinin artık eve dönüş yaparak vatanlarını yeniden inşa etmeye başlayabileceğini çünkü artık ülkenin büyük kısmında huzur ve istikrar oluştuğunu söyledi.
https://tr.euronews.com/2020/11/09/putin-suriyeli-multeciler-art-k-evlerine-donup-vatanlar-n-n-yeniden-insas-na-baslayabilir

5) Euronews:
Rusya, ABD'de 3 Kasım'da yapılan seçimlerin ardından başkan seçilen Joe Biden'ın şimdilik tebrik edilmeyeceğini bildirdi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, seçimerin resmi sonuçlarını bekleyeceklerini dile getirdi. Reuters'ın haberine göre Sözcü Peskov, mevcut Başkan Donald Trump'ın seçimlerle ilgili yasal süreç başlattığına da atıfta bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin ise, Biden'ın zaferini ilan ettiğin farkında olduklarını ancak seçim sonuçlarının bir takım prosedürlerin tamamlanmasından sonra netleşeceğini aktardı.
https://tr.euronews.com/2020/11/09/kremlin-biden-tebrik-etmek-icin-resmi-sonuclar-bekleyecegiz

6) Deutsche Welle:
Alman hükümetinin 2002 yılından bu yana Türk donanmasında kullanılmak üzere 522 milyon euroluk silah ve teknik donanım ihracatına onay verdiği bildirildi.
https://p.dw.com/p/3l2MG

7) Euronews:
Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Almanya'dan 214 tipi danizaltıların Türkye'ye satışının askıya alınmasını talep etti.
https://tr.euronews.com/2020/11/09/yunan-bakan-dandias-dan-almanya-ya-turkiye-ye-denizalt-vermeyin-denge-bozuluyor

8) Deutsche Welle:
Libya'da çatışan taraflar haftalar süren hazırlıkların ardından BM arabuluculuğuyla Tunus'ta yeniden siyasi müzakerelere başladı.
https://p.dw.com/p/3l4Mv

9) Deutsche Welle:
ABD Başkanı Donald Trump, Savunma Bakanı Mark Esper'i görevden aldığını Twitter hesabından duyurdu. Trump, Esper'in görevden alınmasının gerekçesini açıklamadı.
https://p.dw.com/p/3l4jR

10) Deutsche Welle:
Biden geçiş sürecine, Trump itiraza hazırlanıyor.
https://p.dw.com/p/3l2tc

11) Deutsche Welle:
Almanya Başbakanı Angela Merkel ABD başkanlık seçimlerinin galibi Joe Biden'ı tebrik etti. Pazartesi günü başkent Berlin‘de bir açıklama yapan Merkel "Zamanımızın büyük sorunlarının üstesinden gelmek için AB'nin bir parçası olarak Almanya ile ABD birlikte bir duruş sergilemeli" ifadelerini kullandı.
https://p.dw.com/p/3l38W

12) Euronews:
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in bu ay emekli olarak görevinden ayrılacağını duyurdu.
https://tr.euronews.com/2020/11/09/abd-nin-suriye-ozel-temsilcisi-james-jeffrey-gorevinden-ayr-l-yor

13) Deutsche Welle:
Avusturya'da Müslüman Kardeşler ve Hamas'la bağlantılı olduğu gerekçesiyle aralarında özel konut, dernek, ofis ve işyerinin de bulunduğu 60'tan fazla noktaya baskın düzenlendi.
https://p.dw.com/p/3l2zm

14) Euronews:
Kosova'daki savaşta (1998-1999) işlendiği belirtilen savaş suçları sebebiyle yargılanan eski Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, Hollanda'nın Lahey kentindeki özel mahkemede ilk kez hakim karşısına çıktı. Taçi, iddianamedeki suçlamaların tamamen mesnetsiz olduğunu ve hakkındaki tüm suçlamaları reddettiğini söyledi.
https://tr.euronews.com/2020/11/09/eski-kosova-cumhurbaskan-hasim-taci-lahey-deki-mahkemede-savas-sucu-iddialar-n-reddetti

15) Euronews:
Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip Almanya'da ihracat eylül ayında beklentilerin üzerinde bir artış kaydetti ve mevsimsellikten arındırılmış dış ticaret yüzde 2,3 arttı. Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) açıkladığı rakamlara göre, dış ticaret fazlası eylülde 17,8 milyar euroya yükseldi.
https://tr.euronews.com/2020/11/09/almanya-n-n-d-s-ticaret-fazlas-salg-na-ragmen-17-8-milyar-euroya-yukseldi

16) Euronews:
Brexit, Londra ile Brüksel arasında olduğu kadar 4 devletten oluşan Birleşik Krallık'ta da anlaşmazlığa yol açtı.
https://tr.euronews.com/2020/11/09/ingiltere-de-ic-pazar-yasas-westminster-parlamentosunu-ikiye-boldu

17) The Jerusalem Post:
İran, Biden yönetimine İran Anlaşması görüşmelerini yeniden açmayacağını söyledi.
https://m.jpost.com/middle-east/iran-says-it-will-not-reopen-iran-deal-discussions-with-biden-admin-648491/amp?__twitter_impression=true