Türkiye Heyeti Baas Partisi Genel Sekreteri Hilal Hilal ile Görüştü

Perinçek: “Burada evimizdeyiz”

Tarih:

TÜRKİYE HEYETİ BAAS PARTİSİ GENEL SEKRETERİ HİLAL HİLAL İLE GÖRÜŞTÜ

1/5
2/5
3/5
4/5
5/5

Türkiye heyeti Şam'a ulaştı! Heyet büst düzey protokolle karşılandı

Suriye’de resmi temaslarda bulunan, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek başkanlığındaki Türkiye heyeti, Baas Partisi Genel Sekreteri ve Siyasi Büro Başkanı Hilal Hilal tarafından Pazar günü kabul edildi.

 

Suriye’de hükümeti oluşturan Baas Partisi, Türkiye heyetini partinin Şam’daki Genel Merkezi’nde kabul etti. Ziyarete Suriye basını yoğun ilgi gösterdi.

 

Son derece sıcak bir havada gerçekleşen, yer yer diyalogların yaşandığı görüşmede Baas Genel Sekreteri Hilal öncelikli olarak şu mesajları verdi.

 

“Türk hükümeti halkın iradesini çaldı”

 

Sizlerin hangi zorlukları çekerek Suriye’yi ziyaret ettiğinizi, dönünce de bazı çevreler tarafından hangi baskılara maruz kalacağınızı çok iyi biliyoruz. Ancak Suriye ve Türkiye, ortak tarihten akrabalık ilişkilerine değin, birbirine muhtaç olan iki ülkedir. Bu nedenle ziyaretinize çok büyük önem veriyoruz.

 

Türk halkının komşularıyla iyi ilişkiler geliştirmek istediğini biliyoruz. Bugün mevcut hükümet, Türk Milleti’nin iradesini çalmıştır. Ama hükümetler geçici, halklar kalıcıdır.    

 

Suriye sokakları bugün şu soruyu hararetle tartışmakta: Var olan tüm bağlara, gelişen tüm ticari, kültürel ilişkilere rağmen Erdoğan Hükümeti neden uluslararası teröre destek vermiştir?

 

850 kilometrelik sınır, ticarete ve dostluğa geçiş sağlıyordu. Bugün ise 85 ayrı milletten teröriste geçiş sağlıyor. Bu rakamı Suriye düşmanlarının kendileri veriyor.

 

Esad: “Suriye’yi vuran, Türkiye’yi de vurur”

 

Devlet Başkanımız Sayın Beşar Esad en başından uyarmıştı. Bugün Suriye’ye saldıran teröristler, yarın da Türkiye’ye saldıracaklardır. Suriye’deki savaş, en fazla yakın ülkeleri etkileyecektir.

 

Bizler bu saldırıların arkasında Siyonizm ve onu destekleyen ülkeleri beklerdik. Destek Türkiye’den gelince çok şaşırdık.

 

Ama tarih derslerinde Suriye halkı ve ordusunun şanlı direnişi anlatılacaktır. Ve bu savaş, terör bitene değin devam edecek. Bunda kararlıyız.

 

“Baharı, güneşi getirdiniz”

 

Sizin heyetiniz bize baharı, güneşi getirdi. Güzel haberleri hemen paylaşayım. Sizin gelişinizle aynı zamanda Suriye ordusu İsrail ve Ürdün sınırında çok büyük bir başarı elde etti.

 

Sizlerin Türkiye halkında çok derin köklerinizin olduğunu, partinizin büyük bir geleneğe sahip olduğunu biliyoruz.

 

Sizlerin özellikle laikliğe büyük önem verdiğini biliyoruz. Tayyip Erdoğan hala Yeni Osmanlıcılıktan vazgeçmezken sizler çağdaş, modern Türkiye’yi temsil ediyorsunuz.

 

Ve bizim kanaatimiz odur ki, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet yeryüzünden öyle kolay kolay silinmeyecektir.

 

Perinçek: “Burada evimizdeyiz”

 

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Hilal’in konuşmasının ardından şu görüşleri savundu:

 

“Burada evimizdeyiz. Türkiye heyeti olarak geldik. Bizleri birleştiren, Türkiye ve Suriye’nin bağımsızlığıdır, bütünlüğüdür. Suriye bizim ön cephemizdir, tüm insanlığın ön cephesidir. Suriye’de saf tutmak, bütün dünyada bir ölçü oluşturuyor. Çünkü Suriye bugün bütün mazlum milletleri savunuyor.

 

Ve Sayın Esad bu savaşta, emperyalizmi yenmenin mümkün olduğunu kanıtladı. Sizin sayenizde BOP bozguna uğradı. 24 Müslüman ülkesini bölmek istediler, başaramadılar.

 

Tecrübe ile sabittir: Suriye’nin toprak bütünlüğü, Türkiye’nin toprak bütünlüğüdür. Bizler Suriye’ye terör ihracatını kesinlikle reddediyoruz. Komşuda yangını körüklemek sadakatsizliktir, erdemsizliktir.

 

Bölge halklarını birleştireceğiz

 

Aldığımız derslerden sonra şu sorumlulukla karşı karşıyayız. Bölge halklarını birleştireceğiz. Çünkü bizim geleceğimiz ortaktır. Türkiye, Suriye, Irak, İran birleşince yenilmez bir güç olur. Hem barış, hem de vatanlarımızın bütünlüğü için bu vazgeçilmez.

 

Bugün yakıcı sorun, ABD ve İsrail’in kışkırttığı terördür. Hem bölücü, hem de yobaz terörü. Bakınız, yobaz terörü İslamiyet’i de bölmektedir. Bizler birleşerek 2. İsrail’i engelleyeceğiz.

 

Onlar buna Kürt Koridoru diyor, biz 2. İsrail diyoruz. Çünkü Kürt bizimdir. Ve bu proje sizin direnişinizle çökmüştür.

 

Türkiye’de Suriye’ye dost hükümet geliyor

 

Ve dostlarımıza söz veriyoruz: Çok yakında Türkiye’de, Suriye’ye dost bir hükümet kurulacaktır. Bu, Türkiye’nin ihtiyacıdır. Komşuya sadakati olmayanların yakında yıkılacağını göreceksiniz.

 

Ekonomik İşbirliği Diyaloğu

 

Ve bölge ülkelerinin birleşmesi, hepimize çok büyük ekonomik refah sağlayacaktır. Türkiye, Suriye, Irak, İran ve Azerbaycan’ın birlikteliği, yani 5 Deniz – 5 Ülke, birbirini tamamlayacaktır.”

 

Perinçek’ten sonra konuşan Hilal Hilal şu görüşleri savundu:

 

“Siz ekonomik ilişkilere de vurgu yaptınız. Bahsettiğiniz 5 Deniz – 5 Ülke projesi üzerinde Devlet Başkanımız Beşar Esad çok çalıştı. Hatta biz bu projede Türkiye’nin önderliğini öngörüyorduk.

 

İlişkilerin iyi olduğu dönemde 55 ticari antlaşma imzalanmıştı. Ben Halepliyim, Halep’in ticari potansiyelini düşününüz. Biz o dönemde ekonomik açıdan çıkarımıza olmayan birçok anlaşmaya da imza attık. Halep sanayisi zarar gördü.

 

Ama bizler iki ülke ilişkilerinin gelişmesini istedik. Başka ülkelerin de bu ekonomik birliğe katılacağını düşündük. O nedenle anlaşmaları imzaladık.

 

Fakat AKP Hükümeti maalesef o İhvancı zihniyete döndü ve ilişkiler koptu.”

 

Abdüllatif Şener: “AKP’den istifa ettim, Suriye’den tenkit aldım”

 

Görüşmede AKP kurucusu ve eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de söz aldı. Şener şu görüşleri savundu:

 

“Burada bulunmaktan ve Suriye hükümeti tarafından davet edilmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

 

Ben, 2002 ile 2007 arasında Başbakan Yardımcısı idim ve Türkiye’yle Suriye arasındaki iyi ilişkilerin ilk olumlu adımlarını atanlardanım.

 

Erdoğan’ın Suriye ziyaretini Esad’a ben bildirdim. Her zaman iki ülke arasında dostluk ve işbirliği için çalıştım. Maalesef işlerin böyle gitmeyeceğini ilk görenlerden biri ben oldum.

 

2007 seçimlerinde Erdoğan ve Gül sabahlara değin yalvardılar, tekrar milletvekili adayı olmamı istediler. Ama ben reddettim, 2008’de de AKP’den istifa ettim.

 

Hükümetten ayrıldığım zaman beni en çok tenkit edenler ise, Suriyeli dostlarım oldu.

 

Bugün samimi olarak inanıyorum ki, tüm terör grupları yok olup gidecektir. Kalıcı olan, Suriye Hükümeti ve Türkiye Cumhuriyeti’dir.”

 

Hilal: “ABD Suriye’yi çökertmek istedi”

 

Baas Genel Sekreteri Hilal, Suriye’ye yönelik saldırının ABD kökenli olduğuna dair açıklamalar da yaptı. Hilal, şu görüşleri dile getirdi:

 

“ABD bizden bugün “haydut devlet” olarak bahsediyor. Bunun kökü, 2004’te Powell’in Şam ziyaretine dayanıyor.

 

O dönem Irak işgal edilmiş, Powell ABD Dışişleri Bakanı. Şam’a ziyarete geldi. Devlet Başkanımız Esad’la görüşmede, “tankların motorlarının hala sıcak” olduğunu belirtti. Bağdat’ı işgal eden tankları kastetti.

 

Bizden, Filistin gruplarını sınır dışı etmemizi, İran ile stratejik işbirliğimizi bitirmemizi ve Direniş Cephesi’ni terk etmemizi istedi.

 

“Büyük Kürdistan diyaloğu”

 

Tüm talepleri reddettik. Ondan sonra da Suriye’ye yönelik kumpaslar başladı. Amaçları Suriye’yi çökertmek. Çünkü Suriye, ABD’nin iktidarı belirleyemediği, içeriden kontrol edemediği bir ülke.”

 

Türkiye heyeti Başkanı Perinçek, Hilal’e görüşmenin bu noktasında soru yöneltti: “Büyük Kürdistan projesi, Suriye’nin hedef alınmasına neden değil mi?”

 

Hilal, soruya şu yanıtı verdi:

 

“Bu projeyi Suriye’yi yıkmadan gerçekleştiremezsiniz. Ana bu proje, kafalardaki bir hayalden ibaret.

 

Son söyleyeceğimi baştan ifade edeyim: Kürt kardeşlerimiz Suriye toplumunun vazgeçilmez parçasıdır. Ve onların ezici çoğunluğu bu projeyi desteklemiyor.

 

Rojava’nın şansı yok

 

Ama özellikle PKK ile bağlantılı olan bazı gruplar bu projenin içinde yer alıyor. Onların böyle bir hedefi var.

 

Fakat bu heder Suriye halkının genelinde kesinlikle kabul görmüyor. Bu projenin, Suriye için konuşuyorum, hayata geçirilme şansı yok.”

 

Görüşmede daha sonra heyet üyeleri İzmir milletvekili Birgül Ayman Güler, Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin, Eski Milli Savunma Bakanı Barlas Doğu da söz aldılar.

 

Barlas Doğu, Büyük Atatürk’ün yurtta sulh, cihanda sulh ilkesinin heyetin dış politikasının temelini oluşturduğunu, bu nedenle Esad’ın “5 Deniz - 5 Ülke” projesini canı gönülden desteklediklerini belirtti.

 

Heyet üyesi, Türkmen Cephesi Başkanı Ümit Akkoyunlu, “Coğrafyamızda Türkmenler, bölünmenin önünde engeldir. Suriye’den Azerbaycan’a değin birleştirici güçtür” açıklamasını yaptı.

 

Baas Genel Sekreteri Hilal de, Türkmenlerin Suriye’nin vazgeçilmez parçası olduğunu vurguladı ve ekledi: “Suriye’de hedef alınan, bizlerin ortak kültürüdür. Buna Kürdümüz de Türkmenimiz de dahildir.

 

Görüşme sonrasında Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek, Suriye basınına açıklamalarda bulundu.  

 

 

Türkiye heyeti BAAS Partisi Genel Sekreteri Hilal Hilal ile görüştü