Türk basınına soruyoruz:

"Doğu Perinçek ve Vatan Partisi medyada neden yok?"

1/3
2/3
3/3

Her gün gazetelerde cumhurbaşkanı adaylarına medya organlarında ne kadar yer verildiğine dair haberler yer alıyor. Bugün de Yeni Mesaj, Cumhuriyet, BirGün ve Evrensel gazetelerinde RTÜK raporlarına dayanan bilgileri derleyen haberler vardı. Bizim bilgilerimizle bu haberlerde yer alan veriler neredeyse ortaktır.

Bu haberlerde, beş cumhurbaşkanı adayının medya organlarında yer aldığı süre her gün sistemli olarak artarken, değişmeyen tek bir veri göze çarpmaktadır: Cumhurbaşkanı adayımız ve Vatan Partisi Genel Başkanımız Doğu Perinçek neredeyse görünmemektedir.

O kadar ki, bazı adaylara bazı medya organlarında yer verilmediği yönündeki haberlerde dahi Doğu Perinçek’e yer verilmediği olmuştur. Yani sansür haberlerinde sansür uygulanan tek lider olarak Doğu Perinçek dünya tarihine geçmiştir.

Cumhurbaşkanı adayımız Doğu Perinçek, kendisine yönelik medya sansürüne ilişkin iki hafta önce bir basın açıklaması gerçekleştirmişti. Sayın Perinçek yaptığı açıklamada medya organlarına bir uyarıda bulunmuştu: “Sistem çökerken medyanın bu tavrı çöküşün altında kalmasına yol açar.” demiştir. Tahmin edileceği gibi bu açıklama da Aydınlık gazetesi ve Ulusal Kanal dışında hiçbir medya organında yer almadı.

Değerli basın mensupları, sizinle son 1 ayın verilerini paylaşmak istiyoruz:

CNN Türk ve NTV’de son 1 ayda Doğu Perinçek ismi 1 kere bile geçmemiştir. Ancak bu iki medya organında diğer cumhurbaşkanı adaylarından en az yer verilen adaya, ortalama 1 saat yer verilmiştir. En çok yer verilen adaya ise, CNN’de 58, NTV’de 61 saat yer verilmiştir.

Cumhurbaşkanı adayımız Doğu Perinçek’in, yalnızca HaberTürk’te yer aldığı süre, o da bir TV programına katıldığı için, ortalama 1 saate ulaşmıştır. HaberTürk’te bizim dışımızda en az yer verilen adaya dahi saatlerce yer verilmiştir.

TRT ise Sayın Perinçek’e sadece 10 dakika yer vermiştir. En çok yer verilen adaya 61 saat, diğer adaylara ise saatlerce yer verilmiştir. Yani TRT’yi 1 gün aralıksız izleyen bir yurttaşımız, 24 saatte sadece 1 dakika Doğu Perinçek’i görebilmiştir.

Sayın Perinçek, 13 Haziran Çarşamba günü Liderler Fox’ta programına davet edildiği için Fox Tv’de görünme süresi biraz daha artmış olacak.

Devletin resmi haber ajansı olan Anadolu Ajansı son iki hafta Doğu Perinçek’le ilgili hiçbir haber servisi yapmamıştır. Cumhurbaşkanı adayımız Doğu Perinçek sayılanlar dışında diğer medya organlarında ise hiç yer alamamıştır.

Değerli basın mensupları,

Gazetecilik ilkeleri ve ahlakı gereği Vatan Partisi ve Cumhurbaşkanı adayımız Doğu Perinçek’in sıralayacağımız etkinliklerine seçim süreci boyunca özellikle yer verilmesi gerekirdi. Ancak yukarıdaki verilerden de anlaşıldığı üzere ya yer verilmemiştir ya da göstermelik bir iki haberle geçiştirilmiştir. Bu tablo Türk medyasına yakışmamaktadır.

Değerli basın mensupları,

Vatan Partisi seçim bildirgesini açıkladı. Gazete ve TV’lerde beş adayın seçim bildirgesi var, Doğu Perinçek yok.

Toplum önderi olan en çok genç adaya sahip parti olarak Vatan Partisi genç adaylarını tanıttı. Gazete ve TV’lerde beş partinin aday tanıtımları var, Vatan Partisi’nin 208 genç adayı yok.

Ekonomik çözüme dair Sayın Perinçek 3 açıklama ve sayısız gezi yaptı. Gazete ve TV’lerde diğer adayların ekonomik çöküşe çözüm getiremeyen beyanları var, Doğu Perinçek’in çözüm programı yok.

Sayın Perinçek Petrol-İş Sendikası üyesi oldukları için işten atılan çoğu kadın Flormar işçilerini ziyaret eden tek cumhurbaşkanı adayıdır. Gazete ve TV’lerde diğer adayların işçi düşmanı programları var, Doğu Perinçek’in Türkiye’yi emekçilerle birlikte yönetme programı yok.

HEPAR sadece vatanı düşünerek yani hiçbir karşılık beklemeden ve siyasi çıkar hesapları gütmeden Doğu Perinçek’i destekleme kararı aldı. Gazete ve Tv’lerde diğer partilerin ittifakları var, Doğu Perinçek ve HEPAR’ın birlikleri yok.

Geçtiğimiz hafta, Genel Sekreterimiz Utku Reyhan ülkemizdeki “Anket Terörü” ile ilgili önemli bir basın açıklaması yaptı. Andy-Ar araştırma şirketi, yaptığı “24 Haziran’da hangi partiye oy vereceksiniz” adlı araştırmasında diğer tüm partileri sayıyor, Vatan Partisi’ni saymıyor. İzmir’de bir parti üyemize de aynı arama yapılıyor, parti üyemiz “Vatan Partisi’ni neden saymadınız deyince, seçime katılmıyor çünkü” cevabı ile karşılaşıyor. Yani sadece TV ve Gazetelerde değil, kamuoyu araştırmalarında bile partimiz büyük bir sansüre uğramaktadır.

Daha birçok örnek verilebilir ancak bu örnekler belirleyici olduğu için özellikle vurguluyoruz.

Değerli basın mensupları,

Partimize ilişkin medya sansürü yeni bir olgu değildir. Her seçim dönemi medyadaki perdeleme, baskılama ve yok sayma devam etmiştir. Bugün, Vatan Partisi ve cumhurbaşkanı adayımız Doğu Perinçek bütün diğer adaylar arasında sistem dışı çözümler öneren tek adaydır. Sözgelimi, yolsuzluk mahkemelerinin kurulması, nerden buldun yasası, bankalardaki döviz mevduatının TL’ye çevrilmesi gibi çözümleri olduğunu söylemiştir. Sırf bunlar bile, yarışan adayların eşitçe yer bulması gözetilmese dahi haber değeri taşımaktadır ama ne yazık ki, medya bunu bile görmemiştir.

Diğer bütün adaylar içerisinde parlamentoda olmadığı halde Türk tarihine geçecek büyük başarılara imza atmış tek adaydır. Silivri’de Amerika ve FETÖ’nün Türk ordusu ile beraber hedefe koyduğu tek adaydır. Ermeni soykırımı yalanına karşı mücadele eden ve tarihi bir başarı kazanarak bu yalanı mahkûm eden tek adaydır. Türkiye’nin Ortadoğu’da komşularıyla bozulan ilişkilerini düzelten tek adaydır. PKK’ya karşı net tavır alan tek adaydır. Atlantik sisteminin çöktüğünü söyleyen ve programını Avrasya sistemine göre düzenleyen tek adaydır.

Değerli basın mensupları,

Patronajın tutumu ile gazetecilik yapan namuslu kalem erbabının ilkelerinin çatıştığı zamanlar olduğunu hepimiz biliyoruz. Çünkü bu sansür ne medya ahlakına ne de insanlık vicdanına sığmaktadır. Kalemin namusuna inanan değerli gazetecilerin, gazetecilikte ısrar etmelerini öneriyoruz.